1) 06.01.15r. - ZAWORY: Przełęcz Strażnicze Naroże Pod Rogiem; Krzeszów.
2) 31.01.15r. - KARKONOSZE: Karpacz (Krucze Skały) rozdr. Szeroki Most Sowia Przełęcz Skalny
Stół Budniki Szeroki Most Karpacz
3) 07.02.15r. - JAVOŘI HORY: Meziměstí-u žst. Meziměstí-bus Vižňov Pomeznice-osada
Ruprechtický Špičák Ruprechtice-kostel Meziměstí
4) 13.02.15r. - GÓRY BIALSKIE: Bielice
5) 14.02.15r. - GÓRY BIALSKIE: Bielice Nowy Gierałtów Czernica Bielice
6) 15.02.15r. - KROWIARKI: Lądek-Zdrój; Mielnik Wapniarka Mielnik; Żelazno
7) 07.03.15r. - POGÓRZE IZERSKIE: Wzgórze Krzywoustego Perła Zachodu Siedlęcin - wieża rycerska
elektrownia Bobrowice Perła zachodu Wzgórze Krzywoustego
8) 08.03.15r. - KOTLINA JELENIOGÓRSKA: Jelenia Góra: Dwór Czarne; Skały Wilhelma; Staniszów Witosza
Czop (Grenadierski Kamień) Pałac Staniszów
9) 28.03.15r. - GÓRY STOŁOWE: Batorów Skała Józefa Wielkie Urwisko Batorowskie Zbój
staw Zacisze Skała Józefa Batorów
10) 05.04.15r. - KOTLINA KRZESZOWSKA, GÓRY KRUCZE: Krzeszów Betlejem Czarnogóra Lipowe Siodło
Lipienica Krzeszów
11) 12.04.15r. - JESTŘEBI HORY: Petříkovice-žst. rozhledna na Markoušovickém hřebeni Paseka
Žaltman Bílý Kůl-rozc. Panská cesta-rozc. Radvanice-žst.
12) 18.04.15r. - POGÓRZE WAŁBRZYSKIE: zamek Książ cis Bolko Wąwóz Książ Stary Książ Książ
13) 19.04.15r. - BROUMOVSKÉ STENY: Hlavňov-horni,bus Hlavňov-ryb.- rozc. Kovářova rokle(dol.rozc.)
U Pánovy věže-nad Roklí Nad Hájkovou roklí-rozc. Ovčín-odb.k vyhl. vyhlidka
Ovčín Ovčín-odb.k vyhl. U Ovčína-rozc. vyhlidka na Čertovu tchýni Nad Slavným,
rozc. Slavný Suchý Důl,bus kaple Panny Marie Lurdské Ticháčkova kaple nad
Suchým Dolem Čertova skála Klůček-rozc. Hlavňov-horni,bus
14) 25.04.15r. - POGÓRZE IZERSKIE: Siedlęcin J.Wrzeszczyńskie Kapitański Mostek Pokrzywnik
Dziki Wąwóz Pilchowice, zapora Siedlęcin
15) 01.05.15r. - FRYDLANTSKA PAHORKATINA: Heřmanice Koło Obserwatora Kodešův vrch(lom) rozhledna Heřmanice Kodešova skála Dětřichov Větrov Frýdlant
16) 02.05.15r. - JIZERSKE HORY: Hejnice Ferdinandov Pod vodopady Vodopád Velký Štolpich
U Tetřeví Boudy Krásná Maří Pod Ptačími kupami Ptačí kupy Holubnik Točna
Hřebínek Bílá kuchyně Malý Štolpich Ferdinandov Hejnice
17) 03.05.15r. - JIZERSKE HORY: Rozcestník Souš-za přehradou Protržená přehrada Desná Souš -
za přehradou
18) 10.05.15r. - PODORLICKA PAHORKATINA: Devět křížů (Červený Kostelec) Lom Krákorka hrad Vizmburk
Podhradi(rozc.) Končiny Devět křížů
19) 16.05.15r. - POGÓRZE KACZAWSKIE: Myślibórz Małe Organy Myśliborskie Bazaltowa Góra Radogost
Wąwóz Grobla Wąwóz Siedmica Ruski Most Wąwóz Myśliborski
20) 24.05.15r. - GÓRY SUCHE: Tłumaczów, stary kamieniołom, Šonov Homole (Pseudosopka) Šonov, Kostel sv. Markéty Šonov
21) 31.05.15r. - BROUMOVSKE STENY: Horni Božanov lom Božanov (Lapota) zbytky hradu Raubeschloss
Machovský kříž Pánův kříž Junácká vyhlídka Soví hrádek na Signálu U zabitého Machovský kříž Horni Božanov
22) 04.06.15r. - JIZERSKE HORY: Lázně Libverda Hejnice (Bílý potok) Lázně Libverda
23) 05.06.15r. - JIZERSKE HORY: Nové Město pod Smrkem prameny Rafael, Samuel, Michael rybnik
Klingerovo mauzoleum sztolnie František,Děti Izraele U Purkmistrova mostu,rozc. Streitův obrázek,rozc. U druhé lavičky Smrk Pramen mládí Streitův obrázek
Novoměstská kyselka U Spálené hospody Vyhlídka Dobrého ducha MUHU Obří sud Lázně Libverda
24) 06.06.15r. - JIZERSKE HORY: Smědava Pavlína louka, rozc. Pod Jizerou, rozc. Na Knajpě, rozc. U Knejpy,rozc. Čihadla,rozc. rozhledna Na Čihadle Čihadla,rozc. Rozmezí, rozc. Sněžné věžičky, rozc. Sněžné věžičky - vyhlidka Sněžné věžičky, rozc. Černá hora kristiánovská, rozc. Čertův odpočinek Černá hora kristiánovská, rozc. Černá hora (1085m) Holubnik - sedlo Na Žďárku, rozc. Nad Černým potokem, rozc. Pod Frýdlantskym cimbuřím, rozc. Frýdlantské cimbuří Pod Frýdlantskym cimbuřím, rozc. Hajní kostel - odb. Odb. k vodopádu Černého potoka U Liščí chaty,rozc. Bílý Potok Lázně Libverda
25) 07.06.15r. - JIZERSKE HORY: Frýdlant - hrad a zámek
26) 14.06.15r. - BROUMOVSKA VRCHOVINA: Vernéřovice Březová Honské sedlo Honský špičák Strážná
hora-vyhl. Hvězda Pod Strážnou horou Honské sedlo Bohdašín Vernéřovice
27) 27.06.15r. - ŽULOVSKA PAHORKATINA: Uhelná - Pelnář; Skorošice, Sedmlánů Lánský vrch Skorošice, Sedmlánů; Kání hora lomy Skalka pod Kaní horou Kání hora; Žulová Žulová,žst
lom Sorge Černá Voda-lomy lom Rampa PP Píšťala Hradisko,rozc. zříc.
hradu Kaltenštejn Hradisko,rozc. lom Vycpálek Žulová
28) 04.07.15r. - KRKONOŠE: Temný důl lesní hrádek Aichelburg Velké Tippeltovy Boudy Pod Vlašskými Boudami Nad Vlašskými Boudami Hubertova vyhlidka Černohorské rašeliniště
Černá hora-rozhledna Velké Pardubické Boudy Modré kameny Pražačka Temný důl
29) 12.07.15r. - ZAWORY: Łączna Czartowskie Skały
30) 18.07.15r. - KARKONOSZE: Karpacz Wang Polana Samotnia Strzecha Akademicka Spalona
Strażnica Dom Śląski Śnieżka Jubilejny cesta, rozc. Dom Śląski Kopa
Biały Jar Karpacz
31) 26.07.07r. - KARKONOSZE: Harrachov skokanské můstky Pod Čertovou horou,rozc. Čertova hora
Ryžoviště Mumlavský vodopád Krakonošova snídaně,rozc. Vosecká bouda
Szrenica Hala Szrenicka Wodospad Kamieńczyka Szklarska Poręba
32) 02.08.15r. - JAVOŘI HORY: Głuszyca Górna "rondo" Przełęcz pod Czarnochem Trójpański Kamień
U Červeného vrchu Rožmitál (Nad lomem) Šonov (Kravin) Rožmitál lom Rožmitál Homole (541m) Pod Bobřím vrchem Janovičky Przełęcz pod Czarnochem Głuszyca Górna "rondo"
33) 08.08.15r. - LUZICKE HORY: Česka Kamenice kaple Panny Marie Jehla Bratrské oltáře vyhlidka
Tell-Platte vyhl. Ponorka vyhl. Żaba Česka Kamenice
34) 09.08.15r. - DECINSKA VRCHOVINA: Jetřichovice Zřícenina hradu Falkenštejn Mariina vyhlidka
Vilemínina stěna Purkartický les Rudolfův kámen Pohovka Česká silnice
Pod Šaunštejnem hrad Šaunštejn Malá Pravčická brána Pod Šaunštejnem Vysoká
Lípa-hot.Lipa Jetřichovice
35) 10.08.15r. - LUZICKE HORY: Nová Huť Jelení skála (Konopáč) Jedlová-żst. Tolštejnska cesta,
rozc. Malý Stožec-odb. Malý Stožec Nová Huť
36) 11.08.15r. - LUZICKE HORY: Rumburk - Loreta, rozhledna Dymnik
37) 12.08.15r. - DECINSKA VRCHOVINA: Mezní Louka Divoká soutěska Mezní můstek,rozc. Tichá soutěska
Hřensko-hotel Klepáč Tři prameny Jeskyně Českých bratří Pravčická brána
Křídelní stěna Mezní Louka
38) 13.08.15r. - DECINSKA VRCHOVINA: Brtníky Šternberk Sovi vyhlidka Velký pruský tábor
Brtnický hrádek Turistický most Kyjovské údolí,rozc. Jeskyně víl Pod
Praporkem zřícenina Kyjovského hradu Kinského vyhlídka Kyjov Dixův mlýn
Englův pramen Vlčí hrádek Englův pramen Vlčí Hora Brtníky
39) 14.08.15r. - LAUSITZER GEBIRGE: Kammloch Scharfenstein Töpfer Teufelsmühle Kurort Oybin
Kammloch
40) 15.08 15r. - LUZICKE HORY: Panská skála; U Sedmi trpaslíků Velká Cikánská jeskyně Malá Cikánská jeskyně Skalní hrad Sloup Lesní divadlo rozhledna Na stráži Samuelova jeskyně
Sloup
41) 16.08.15r. - LUZICKE HORY: Jitrava Bílé kameny Jitrava
42) 19.08.15r. - GÓRY STOŁOWE: Radków Zalew Radkowski Guzowata Borek Pusta Ścieżka Skalne
Wrota Droga nad Urwiskiem Ochota Magdaleny Stroczy Zakręt Leśna Radków
43) 20.08.15r. - GÓRY IZERSKIE: Przecznica Gierczyn Kufel Gierczyn Krobica
44) 21.08.15r. - RYCHORY: Vrchol silnice nad Babím Pod Dvorským lesem Sněžné Domky Kutná-Rýchory
Rýchorská bouda vyhlídka u Rýchorské boudy Kutná-Rýchory lov.chata Pašovka
Ochranná kaple Bártův les Sklenářovice Bystřice Horní Staré Město (Trutnov)
Nad Babím rozhledna Eliška Vrchol silnice nad Babím
45) 22.08.15r. - GÓRY IZERSKIE: Piecowice Zbójeckie Skały Zakręt Śmierci Czarna Góra Wysoki
Kamień Rozdroże pod Zwaliskiem Rozdroże Izerskie Jastrzębiec Polana
czarownic Bobrowe Skały Górzyniec Piechowice
46) 23.08.15r. - RUDAWY JANOWICKIE: Miedzianka; Janowice Wielkie Ciechanowice
47) 24.08.15r. - GÓRY SUCHE: Unisław Śl. Stożek Wlk. Sokołowsko Grunwald - grota Hermana
Garbatka Jatki Kowalowa Mieroszów Góra Parkowa (wieża widokowa) Lesista
Wielka Lesista Mała Unisław Śl.
48) 13.09.15r. - GÓRY SUCHE: Głuszyca Grzmiąca Rogowiec Jeleniec Turzyna Klin schr.
Andrzejówka Trzy Strugi Łomnica Głuszyca
49) 27.09.15r. - GÓRY SOWIE: Bystrzyca Grn. Kanciarski Buk Jezioro Bystrzyckie Michałkowa
Glinno Przełęcz Walimska Walim Wawel Podziemny Kompleks Włodarz Włodarz
Soboń Głuszyca
50) 03.10.15r. - KRKONOŠE: Přední Labská-Bártlova lávka Rovinka Šeřín Černá skála Pod Černou
skálou Harrachova skála Labská-sev.okraj Labská Labská přehrada
51) 10.10.15r. - KROWIARKI: Biała Woda Skowronia Góra Żabnica Przełęcz Romanowska Romanowo
Łysa Góra Ołdrzychowice Kłodzkie
52) 11.10.15r. - MASYW ŚNIEŻNIKA: Międzygórze Wodospad Wilczki Ogród Bajek Igliczna Pławnica
53) 24.10.15r. - GÓRY BYSTRZYCKIE: Jedlnik; Gniewoszów zamek Szczerba jaskinia Solna Jama
Pod Czerńcem Czerniec Gniewosz Gniewoszów; Różanka
54) 08.11.15r. - KARKONOSZE: Jarkowice Dolina Srebrnika PG Niedamirów-Horní Albeřice Nad Hornimi
Albeřicemi, rozc. Celni lom Bischofův lom Tabaczana Ścieżka Borowa Góra
Bielec Jarkowice
55) 05.12.15r. - ZLATOHORSKA VRCHOVINA, NIZKY JESENIK: Město Albrechtice Poutní hora Linhartovy
Opawica Hraniční vrch Město Albrechtice
56) 06.12.15r. - NIZKY JESENIK: Přední Cvilínský kopec - rozhledna, Zadní Cvilínský kopec - zřícenina
hradu Cvilín (Šelenburk), Strážiště - rozhledna Hanse Kudlicha
57) 12.12.15r. - GÓRY SOWIE: Pniaki Bielawska Polanka Kalenica Żmij Bielawska Polanka
Lirnik Pniaki
58) 26.12.15r. - POGÓRZE KACZAWSKIE: Muchów Mszana Muchów; Czartowska Skała; Rosocha, Rudiger; Dębnica;
Górzec
59) 29.12.15r. - ŽULOVSKA PAHORKATINA: Žulová lom Jašek Borový vrch Boží hora Andělské Domky
Žulová
60) 30.12.15r. - ŽULOVSKA PAHORKATINA: Černá Voda, lom Rokliny; Stará Červená Voda; Stachlovice, lom;
Vidnava, kaolinovy lom; Vidnava, Vidnavské mokřiny; Velká Kraš, ekspozycja głazów narzutowych;
Velká Kraš, geostanowisko graniodiorytu; Velká Kraš (Chata Habina) Smolny vrch
Velká Kraš (Chata Habina).
61) 31.12.15r. - RYCHLEBSKE HORY: Vápenná, lomy; Nýznerovské vodopády; Velký hřbet, Stříbrník u Nýznerova.
włodarza 2015 rok.
Włodarzu, miałeś kapitalny rok, podobnie zresztą jak i poprzedni. To Twoje zestawienie to taka sudecka uczta i świetna promocja na tym forum Sudetów. Nie jestem gołosłowny - trochę Sudety już poznałem i patrząc na zamieszczone przez Ciebie fotografie (i czytając na innym forum Twoją "Geostradę sudecką"; nie jestem na tamtym forum zarejestrowany) widzę, jak systematycznie przedstawiasz nam najrozmaitsze zakątki polskich, czeskich i niemieckich Sudetów. Wielu miejsc z Twoich zdjęć nie znam - traktuję więc te fotografie jako zaproszenie w te nieprzechodzone jeszcze zakątki Sudetów. Inne ze zdjęć wywołały łezkę wzruszenia - pamiętam, jak dotarłem we wrześniu 1989 r. w totalnym gąszczu pod Grenadierski Kamień (Czop) koło Staniszowa. Wykute w granicie schodki widoczne na Twoim zdjęciu były całkowicie przykryte leśnym humusem - dopiero teraz dowiedziałem się, że one tam są. Zresztą, kto wtedy chodził oglądać tę skałę? Na pewno Czop pojawi się w moich planach na 2016 r.
Pod tym względem się trochę różnimy...
Ja bowiem lubię chodzić tam, gdzie już byłem, przypomnieć sobie jakieś miejsce. Tylko staram się przy tym docierać do celu nową drogą, w innej porze roku; nieraz w towarzystwie, innym razem sam. I nie chodzi tu tylko o tzw. "rejestrację zmian", bo często są one niewielkie (mam na myśli same góry, bo to co się dzieje u stóp gór to już są zmiany rewolucyjne i nieodwracalne), ale raczej o to, że dzięki tym powtórkom - nieraz po kilkudziesięciu latach - przypominam sobie wiele szczegółów z tych dawnych moich wędrówek. Zawsze chodziłem w góry z aparatem fotograficznym, ale przed laty podczas dwudniowej sudeckiej wycieczki wykorzystywało się najwyżej pół filmu, czyli 18 zdjęć. Trochę za mało, aby na tej bazie opierać swoje górskie wspomnienia. Dzisiaj pamięć można wspomóc już setką lub większą liczbą zdjęć zrobionych podczas jednodniowej eskapady. Każdą ścieżkę czy wioskowy zaułek można zarejestrować, kiedyś tego nie było.
Ale i pomimo korzystania już od dobrych paru lat z cyfrzaka, wracam wielokrotnie na stare ścieżki.
włodarz pisze:Lubię chodzić tam, gdzie mnie jeszcze nie było.
Pod tym względem się trochę różnimy...
Ja bowiem lubię chodzić tam, gdzie już byłem, przypomnieć sobie jakieś miejsce. Tylko staram się przy tym docierać do celu nową drogą, w innej porze roku; nieraz w towarzystwie, innym razem sam. I nie chodzi tu tylko o tzw. "rejestrację zmian", bo często są one niewielkie (mam na myśli same góry, bo to co się dzieje u stóp gór to już są zmiany rewolucyjne i nieodwracalne), ale raczej o to, że dzięki tym powtórkom - nieraz po kilkudziesięciu latach - przypominam sobie wiele szczegółów z tych dawnych moich wędrówek. Zawsze chodziłem w góry z aparatem fotograficznym, ale przed laty podczas dwudniowej sudeckiej wycieczki wykorzystywało się najwyżej pół filmu, czyli 18 zdjęć. Trochę za mało, aby na tej bazie opierać swoje górskie wspomnienia. Dzisiaj pamięć można wspomóc już setką lub większą liczbą zdjęć zrobionych podczas jednodniowej eskapady. Każdą ścieżkę czy wioskowy zaułek można zarejestrować, kiedyś tego nie było.
Ale i pomimo korzystania już od dobrych paru lat z cyfrzaka, wracam wielokrotnie na stare ścieżki.
Ostatnio zmieniony 2016-01-04, 01:28 przez Cisy2, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja też oglądam te wszystkie sudeckie relacje z dużym zainteresowaniem.
Niestety sama nie jestem zmotoryzowana i mam problem z dotarciem w wiele opisywanych miejsc.
Mam nadzieję, że w tym roku z moimi wyjazdami w Sudety będzie trochę lepiej, bo program wycieczek z ekipą "Razem na szczyty" przewiduje w niedługim czasie Wielką Sowę i Ślężę, a jeden kolega, który tam dojeżdża własnym samochodem mieszka blisko mnie
Niestety sama nie jestem zmotoryzowana i mam problem z dotarciem w wiele opisywanych miejsc.
Mam nadzieję, że w tym roku z moimi wyjazdami w Sudety będzie trochę lepiej, bo program wycieczek z ekipą "Razem na szczyty" przewiduje w niedługim czasie Wielką Sowę i Ślężę, a jeden kolega, który tam dojeżdża własnym samochodem mieszka blisko mnie
Cisy2, z wielką przyjemnością przeczytałem twoje słowa, słowa człowieka, który zna i lubi Sudety. Cieszę się, że zechciałeś poświęcić chwilę uwagi moim relacjom a jeszcze bardziej, że o tym napisałeś.
Co do różnic między nami to z pewnością wynikają z faktu, że Ty wędrujesz po górach od wielu lat, ja natomiast od zaledwie kilku, choć w Sudetach mieszkam od urodzenia. By zobaczyć jak najwięcej "muszę" teraz chodzić ścieżkami, którymi jeszcze nie wędrowałem. Z czasem nieuchronne stanie się powtarzanie tras (właściwie już się zdarza) lecz nie mam nic przeciwko temu jeśli, podobnie jak Ty, docieram do celu inną drogą lub o innej porze roku.
Trzymam kciuki.
Co do różnic między nami to z pewnością wynikają z faktu, że Ty wędrujesz po górach od wielu lat, ja natomiast od zaledwie kilku, choć w Sudetach mieszkam od urodzenia. By zobaczyć jak najwięcej "muszę" teraz chodzić ścieżkami, którymi jeszcze nie wędrowałem. Z czasem nieuchronne stanie się powtarzanie tras (właściwie już się zdarza) lecz nie mam nic przeciwko temu jeśli, podobnie jak Ty, docieram do celu inną drogą lub o innej porze roku.
Basia Z. pisze:Mam nadzieję, że w tym roku z moimi wyjazdami w Sudety będzie trochę lepiej,
Trzymam kciuki.