Gdy byłem mały i jechałem gdzieś w Polskę, pytanie mnie skąd jestem i zawsze odpowiedź była - aaa to na Śląsku. U was to macie tylko bloki, jest ponuro itp.
Temat Śląska w Zagłębiu Dąbrowskim nie będę omawiał, dla ciekawych podeśle linka do dyskusji i wyjaśnień Pudelka na Góry-Szlaki.
Jako, że ostatnio nie mam możliwości jechać w góry, więc może uda mi się wyrwać w okolicę porobić trochę zdjęć. Pierwsza taka okazja jak wspomniałem nadarzyła się dziś. Ale po kolei.
Dąbrowa Górnicza, miasto leżące na Wyżynie Śląskiej, kiedyś historyczna część zachodnia Małopolski, dziś wschodnie rejony województwa Śląskiego. Same miasto Dąbrowa Górnicza jest miastem małym, choć sprawdzając teren powierzchni miasta, okazuję się największym miastem województwa, 9te w kraju. Przyczyną tego są wszelkie dzielnice wchodzące w skład miasta, dawne miasteczka, czy też wiele wsi.
Samo miasto, nic specjalnego, bloki, bloki, trochę domków kilka marketów, kilka zakładów w różnym stanie (istniejących już pewnie mało). Natomiast w tych kilku dzielnicach pobocznych jest gdzie połazić, pojeździć rowerem, iść na grzyby czy też popływać.
Dziś jadę do Ujejsca, dzielnicy północnej. Jest tam las, mnie zawsze pociągał, las bukowy:
Niewiele zdjęć, bo zaraz miałem telefon od żony, gdzie jesteś?!!!...
https://picasaweb.google.com/1006097890 ... nymMiastem
PS jak ktoś nie chce nie musi czytać i oglądać