Ciekawe cmentarze Śląska

Relacje pozagórskie z Polski.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2015-11-06, 16:59

Pudelek pisze:tym pierwszy to już raczej lapidarium, patrząc jak są ułożone równo nagrobki

Krok jeszcze dalej to poszli w Nowej Bystrzycy bo stare nagrobki wmurowali w ogrodzenie

Obrazek

Obrazek
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-11-07, 10:52

to tak samo jak w Międzygórzu przy kościele... mam mieszane uczucia do takiej formy upamiętniania - z jednej strony pozwala to zachować nagrobki więc jakąś pamięć o zmarłych, ale z drugiej często przy okazji niweluje się stare groby. Co innego, gdy tych grobów już nie ma, a nagrobki się walają gdzie popadnie...
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2015-11-07, 17:41

Pudelek pisze:a nagrobki się walają gdzie popadnie...

To chyba jest wlasnie przypadek wielu dolnoslaskich cmentarzy... bo to nie kwestia ze o dany cmentarz nikt nie dbal i niszczal pod wplywem roslinnosci czy pogody, ale spora czesc jest wybitnie czynnie rozpieprzona i nagrobki walaja sie gdzie popadnie.

Ciekawa jestem jak wczesniej wygladal cmentarz z Gor Kaczawskich (zdjecia w ktoryms poscie wyzej) ktory teraz jest w "remoncie" tzn zaorali teren i ukladaja puzle na nowo pod linijke.

A epitafia ze scian kosciolow czy duze grobowce, sarkofagi- tez pasuja pod ten temat?
Ostatnio zmieniony 2015-11-07, 17:44 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2015-11-08, 18:39

sarkofagi można uznać za część cmentarza, z epitafiami bywało różnie - czasem upamiętniają osobę pochowaną w świątyni, czasem zupełnie wirtualnie...

buba pisze:bo to nie kwestia ze o dany cmentarz nikt nie dbal i niszczal pod wplywem roslinnosci czy pogody, ale spora czesc jest wybitnie czynnie rozpieprzona i nagrobki walaja sie gdzie popadnie.

to może być efekt działań "poszukiwaczy skarbów" - kiedyś to przecież kopano wszędzie w poszukiwaniu różnych drogocennych przedmiotów
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2015-12-19, 19:37

Mikolin- nagrobki zebrane i ulozone rowno w trojszeregu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2015-12-21, 12:34

cmentarzyk w nieistniejacej wsi Klucznik kolo Niemodlina

siedzi w tych drzewach

Obrazek

jakas dziura w ziemi- nie wiem czy wejscie do jakiejs kaplicznej piwnicy czy do grobowca

Obrazek

widok na cmentarz z pryzmy ziemi i cegiel

Obrazek

Obrazek

pojedyncze zachowane nagrobki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dominuje zielona puchata czcionka

Obrazek

Obrazek

jest po deszczu.. na poprzewracanych starych plytach tworza sie jeziorka w ktorych przeglada sie niebo i drzewa

Obrazek

resztki duzego krzyza

Obrazek

Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2015-12-28, 12:28

Goszcz- ukryty w lesie cmentarz i mauzoleum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2016-01-09, 20:50

Głuszyna- polnocne krance woj. opolskiego. Stary cmentarz jest polozony obok nowego, uzytkowanego. Caly teren jest mocno zarosniety bluszczem, na pierwszy rzut oka zdaje sie ze nie ma zadnych nagrobkow.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Im dalej w las- tym wiecej sie wylania z chaszcza

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tajemnicza gleboka dziura- prawie w nia wpadlam...

Obrazek

Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2016-03-22, 22:18

Stary cmentarz na obrzezach wioski Muchów. Czesc grobow poniszczona widac celowo, nie rozpadly sie pod wplywem starosci czy pogody, tablice widac rozbijane ciezkim narzedziem. NAjwieksza z krypt wybebeszona, kosci sie walaja...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Luboradów
Maly cmentarzyk przy drodze. Widac ktos go odwiedza

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kotlarka
Cmentarzyk na tylach jednego z gospodarstw, dalej przechodzi w las. Tablice w dobrym stanie, nieponiszczone, najwyzej nadgryzione zębem czasu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2016-03-22, 22:19 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.