Podlasie, Suwalszczyzna, Warmia i Mazury - Urlop 2026

Relacje pozagórskie z Polski.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Podlasie, Suwalszczyzna, Warmia i Mazury - Urlop 2026

Postautor: Coldman » 2026-06-25, 18:20

Czas zacząć tegoroczny wakacyjny wyjazd. Tak sobie myślę o zeszłych latach i to chyba pierwszy raz gdy nie jadę ani na jeden dzień w góry. Spokojnie jakieś górskie akcenty będą :D
Obrałem całkiem nieznany mi kierunek, gdzie nigdy nie byłem: Podlasie, Suwalszczyzna, Warmia i Mazury.

Dzień 1
Z Wielkopolski się trochę jedzie. Wyruszyłem we wtorek rano. Po drodze zahaczyłem do miejscowości Jeruzal pod słynny sklep u Krysi.
Kupiłem mamrota i cyknalem fote na słynnej ławeczce.
Obrazek

Dalej wjechałem w Podlasie najpierw do Drohiczyna. Zacząłem w górskim stylu od tutejszej wieży widokowej z widokiem na Bug. Jest tutaj także przeprawa promowa, kursująca dość rzadko.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wypakowalem rower z bagażnika i ruszyłem na krótki trip. Góra Zamkowa wzgórze będące kiedyś punktem siły drohickiego grodu. Już w XI wieku mieliśmy tutaj zabudowania. Zamek zniszczyli ruski i podmywający wzgórze Bug.
Obrazek

Tak poza tym to same obiekty sakralne.
Kościół Franciszkanów pw. Wniebowzięcia NMP
Obrazek

Mamy tutaj również wyspę Majówkę. Na szczęście świeżo wycięli trawę i taką piękne trasę mamy wyznaczoną. Przyjemnie się jechało. Sporo ławek i tuby akustyczne, które wcześniej widziałem w Górach Stołowych.
Obrazek
Obrazek

Kościół Wszystkich Świętych
Obrazek

Jest jeszcze szansa uciec w góry :D
Obrazek

Kolejna wieża widokowa, miejscowość Ogrodniki, bardzo podobna do tej poprzedniej, ale widoki średnie.
Obrazek

Zaczęły się robić kilometry w których wyjeżdżałem autem na szuter, normalnie poczułem, że jestem na niezłym zadupiu :)
Kasztelik Korona Podlasia taki mini zamek wykonany własnoręcznie przez Pana Jerzego. Bardzo ładny. Można było sobie za darmo obejrzeć, wejść do góry. Byłem zaskoczony jak to jest zrobione z pomysłem.
Obrazek

Święta góra Grabarka. Wiedziałem, że jest to jedno z najważniejszych miejsc dla Prawosławnych. Ogólnie jadąc na Podlasie słuchałem sobie podcastów dotyczących tego regionu, żeby coś więcej się dowiedzieć. Nawet praktyczne rady się przydały, takie jak prawidłowy ubiór w tego typu miejscach. (Długie spodnie i zakryte ramiona)
Podchodzę do góry akurat grupka ludzi schodziła na parking. Piękna cerkiew przede mną. Ja zacząłem tutaj kręcić, wszedłem w ten las krzyży i tak zacząłem czuć klimat tego miejsca, czytając napisy i robiąc zdjęcia. Nigdy niczego podobnego nie spotkałem. Obszedłem plac w kółko, gdzieś tam mi mignęła mniszka kierująca się w stronę cerkwi. Zrobiło się pusto i tak pomyślałem, może ta cerkiew jest wyjątkowo otwarta, nacisnąłem na klamkę i udało się wejść. W wejściu parę opisów, poszedłem dalej, uklęknąłem i tak pozostałem 10 minut. Przepiękne miejsce, moja głowa co chwilę zwracała uwagę na inne szczegóły. Mniszki z przodu śpiewały w jakimś obcym języku. (możliwe, że cerkiewnosłowiańskim) Niedaleko mnie po obu stronach siedziały starsze panie w chustach na głowie. Atmosfera Wow, jakbym się przeniósł w czasie. Właśnie po to przyjeżdżam w takie regiony, by móc doświadczać takich rzeczy i ciężko to czymkolwiek innym pobić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wieża w Mielniku, ciekawa konstrukcja, wychodzi się na ostatnie piętro drabiną.
Obrazek
Obrazek

Kopalnia kredy w Mielniku, można ją zobaczyć z tarasu widokowego.
Obrazek

Zaparkowałem tutaj auto i znów rowerkiem. Ja pierniczę jakie tu góry są. Wzgórze Uszescie 204m n.p.m ciężko tu było rowerem wjechać. Ciągle jakieś drewniane schody. Serio poczułem się jak na Pogórzu, a nawet lepiej.
Obrazek
Obrazek

Potem długi zjazd do centrum.
Cerkiew pw. Narodzenia NMP. Te kolory robią wrażenie.
Obrazek

Ruiny kościoła zamkowego p.w. Trójcy Świętej. "W 1915 r. świątynia spłonęła. Nie została już nigdy odbudowana. W okresie międzywojennym w zakrystii urządzono kaplicę św. Antoniego, zniszczoną w 1941 r. W tym okresie nastąpiła również częściowa rozbiórka murów świątyni."
Obrazek
Obrazek

Kurde dużo tu tych atrakcji, naprawdę jest tu wiele miejsc do zobaczenia. Po prawej stronie od ruin Góra Zamkowa. Schody na punkt widokowy na Bug.
Obrazek

Znowu pod górę tym razem drewnianą kładka na górę Rowską, gdzie doczekałem zachodu słońca. Wiedziałem, że jest tutaj pagórkowato, ale nie spodziewałem się, że aż tak. Do tego wszystko elegancko porobione: kładki, opisy.
Obrazek

Obrazek

Na parkingu straż graniczna się do mnie przypadkowo doczepiła. Pytała o plany i gdzie śpię, a ja że nie wiem gdzieś w namiocie :)
Nocleg próbowałem znaleźć przy Bugu, jakaś Topolina się pokazała na mapie. Okazało się to super miejscem, nie tylko ja się tu rozłożyłem namiotem. Parę camperow też było.
Obrazek

Tak minął pierwszy dzień wyjazdu. Całkiem udany. Ogólnie do prawie wszystkich dni oprócz ostatniego, mam napisany taki wstępny opis dnia. Robiłem go wieczorem lub rano.

PS: Podziękowania dla Wiolci za polecenie kilku fajnych miejsc :D
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach