Spacery Jurajskie. I nie tylko. Te w pobliżu domu...

Relacje pozagórskie z Polski.
Awatar użytkownika
_laynn

Re: Spacery Jurajskie. I nie tylko. Te w pobliżu domu...

Postautor: _laynn » 2026-06-05, 15:14

Giszowiec, Nikiszowiec i coś jeszcze...

W ostatnią niedzielę maja pojechaliśmy z żoną na kawę. Było to pewne pożegnanie.
Ale szkoda by nie skorzystać z pięknej pogody, więc pojechaliśmy pozwiedzać miejsce nam znane, choć chcieliśmy zobaczyć to czego ostatnim razem nie obejrzeliśmy. Amerykańską kolonię.
Obrazek

Czyli jedziemy do Katowic, na Giszowiec, który odwiedziliśmy kilka lat temu ( https://mniejszeiwiekszegory.blogspot.c ... escie.html ), ale nie dotarliśmy do jednego skrawka, więc dziś postanawiamy to nadrobić.
Parkujemy, kupujemy lody i ruszamy na spacer.
Giszowiec to osiedle zbudowane pod nowy szyb Carmen (dziś Pułaski) kopalni Giesche (Wieczorek). Budowę rozpoczęto w czerwcu 1907 roku - tu więcej historii. Osiedle wybudowano w niskiej zabudowie by móc pod terenem osiedla wydobywać węgiel. W latach 70 tych ubiegłego wieku 2/3 osiedla wyburzono pod 10cio piętrowe bloki z wielkiej płyty. Wyburzanie przerwano w 1978 roku po decyzji konserwatora zabytków o wpisaniu układu urbanistyczno-przestrzennego osiedla do rejestru zabytków województwa katowickiego.
Obrazek

więcej na blogu:
https://mniejszeiwiekszegory.blogspot.c ... szcze.html

Pożegnanie to było naszego Focusa, naszej turbo-wiśni. Ostatnia wycieczka nim :(
Obrazek
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2026-06-05, 16:17

Kibel mają fajny - na przeciw tronu stoi fotel, więc możesz iść z kumplem/przyjaciółką by nie przerywać konwersacji

To zupełnie jak w Harcówce nad Wałbrzychem! ;)

Obrazek

przy obecnej ulicy Kosmicznej

Fajna nazwa ulicy! Chciałabym mieć taki adres!

To będzie ostatnia wycieczka naszą turbo wiśnią. Wycieczka bliska, pożegnalna. A nazajutrz auto sprzedajemy...fajny ten nasz focus był...

To czemu się go pozbywacie?
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-06-06, 08:12

To zupełnie jak w Harcówce nad Wałbrzychem!

Tu był fotel dosłownie na wprost kibelka :lol

To czemu się go pozbywacie?

Bo zrobiłem się wygodny - jego następca ma skrzynię automatyczną, ma lepsze światła i jest większy.
Druga sprawa, że w nowych autach w jego wieku zaczną się powoli awarię - a to nie jest samochód, że młotkiem i taśmą go naprawisz.
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-06-08, 09:14

Dzień dobry
Obrazek

;)