Park Narodowy Ujście Warty - Zielona Góra

Relacje pozagórskie z Polski.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Park Narodowy Ujście Warty - Zielona Góra

Postautor: Coldman » 2026-04-21, 22:17

Hej!
Zacznę relacje tak dziwnie od Epilogu.
Wiecie zazwyczaj bywa tak, że jedziesz sobie już do domu. Wycisnąłeś wszystko co się da z miejsca w którym byłeś. Jesteś już na etapie takim, że już późno i kierujesz się prosto do domu.

Tu właśnie po tym wszystkim. Po całym dniu gdzie wstawałem po 4 rano, żeby porobić zdjęcia ptaków, wydarzyła się taka niespodzianka. Jadąc sobie spokojnie na Pojezierzu Sławskim napotkałem na stado Gęgaw buszujących w polu. Tak, więc zapraszam do oglądania fotek.
Na początek krótki amatorski filmik: https://youtu.be/jpaIN7YaTds?si=Ac7tKVgq0zbwmDto
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Park Narodowy Ujście Warty - Zielona Góra

Postautor: Sebastian » 2026-04-22, 07:54

Piękne kadry :) Zdjęcia ptaków fenomenalne.
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2026-04-22, 08:40

Zawsze byłem, i dalej jestem fanem ptaków. Tak więc ta relacja, to taka uczta dla moich oczu :)
Ostatnio zmieniony 2026-04-22, 23:02 przez maurycy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2026-04-22, 08:52

Super zdjęcia , świetne gęgawy. W ogóle jakoś ostatnio ich dużo widać. W czasie weekendowej wycieczki rowerowej przynajmniej w kilku miejscach były u nas.
Jak Ci pisałam, miałam być w święta w tym parku. W końcu znajomi pojechali, a my nie. Ale co się odwlecze...
Czekam na dalszy ciąg.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-04-22, 20:39

maurycy pisze:Zawsze byłem i jestem fanem ptaków. Tak więc ta relacja, to taka uczta dla moich oczu :)

Też jestem fanem ptaków, choć nie mam wybitnego sprzętu to staram się coś tam zrobić. Chociaż myślę, że ważniejszy jest dla mnie sam pobyt tam. Samo to przeżycie tej przygody i integracja z przyrodą.

Ja tam się po tym polu tak na kucku poruszałem centymetrami. Przegoniłem je w na drugą stronę. Przejechałem tam autem. Założyłem kamuflaż zielony i wtedy to już na leżąco. Tak godzina mi tam zeszła. Co najlepsze za drugim razem już prawie się ciemno robi, podszedłem jak tylko blisko mogę. Wiadomo w końcu się wystraszyły i odleciały. Wracam do auta patrzę nie mam kluczyków. Nic nie miałem przy sobie, ani telefonu ani portfela.
Na całe szczęście, że ja się nie kręciłem po tym polu, tylko jedną prostą ścieżką do przodu się posuwałem. Po 2 minutach szukania znalazłem. Bez kluczyków to bym musiał wybić szybę, bez niczego to bym nic nie zrobił xD
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
maurycy

Postautor: maurycy » 2026-04-22, 23:01

Ale było warto :P
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-04-24, 08:51

Świetne zdjęcia. Od jakiegoś czasu zaczynam być Twoim fanem! :)

Czekam na resztę :)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-04-24, 12:04

Ja też jestem fanem Coldmana. Pięknie się rozwinął.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-04-24, 23:25

04:40 Pobudka w namiocie 15 minut od Parku Narodowego Ujścia Warty
Ja poowijany jak tylko się da, temperatura spadła do -4 stopni. Na szczęście to nie była niespodzianka, więc nawet ogrzewanie chemiczne grzało :D
Szybko się zebrałem i ruszyłem na znaną mi ptasią trasę tak zwaną Betonkę. Nie byłem na miejscu sam, niektórzy już szykowali aparaty z wielkimi obiektywami i ruszali na ścieżkę. Ja po krótkim przygotowaniu ruszyłem na foty. Ostatnio byłem tutaj w lutym tamtego roku i było spoko.
https://mapa-turystyczna.pl/trail/21965

Obrazek

Wszędzie panował niezły gwar ptaków, problem był za to taki, że wszystko było dosyć daleko i ciężko było robić fajne ujęcia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak widzicie robiłem co się dało, głównie Gęgawy i Łabędzie mi towarzyszyły. Nieźle marznąłem tam. Czekałem mocno za wschodem słońca.
Czasem to miejsce w którym jestem potrafi być sporo pod wodą :D
Obrazek

Piękny wschód słońca i pierwsze promyki słońca zaczęły mnie ogrzewać :)
Obrazek

Dopiero wtedy ludzi zaczęło coraz więcej dojeżdżać.
Obrazek
Rzeka która płynie przez Park to Postomia.
Obrazek
Obrazek

Światło robiło największą robotę próbowałem je jak najlepiej wykorzystać.
Obrazek
Obrazek
Na zdjęciu most i koniec ścieżki. Trzeba wrócić tą samą drogą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogólnie tak żem się mijał z ludźmi to wszyscy się tylko patrzeli i uśmiechali w ciszy. Każdy z dobrym aparatem w ręku :D
Na zdjęciu to prawdopodobnie Mazurek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ten jak ładnie zapozował.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miałem wrażenie jakby ostatnio więcej się tutaj działo. Każda dobra fota i bliski przelot mnie cieszył.
Obrazek

Jaskółka Dymówka
Obrazek

Widok z wieży widokowej na parkingu.
Obrazek

Wróciłem do auta, zjadłem śniadanie i jechałem w kierunku drugiej strony Parku Narodowego. Jak dobrze było się ogrzać w samochodzie.
Mały postój przy Czarnkowskiej Górce. Jest tutaj wieża widokowa ukazująca krajobraz Parku.
Obrazek
Obrazek

Niedaleko dalej jest ścieżka przyrodnicza "Mokradła". Ostatnio złapałem tu ładnie Bieliki. Tym razem cisza. Spotkałem po drodze pana z profesjonalnym sprzętem, który robił zdjęcia małych ptaszków, których gołym okiem nie było widać. Fotki robił zajebiste. Trochę pogadaliśmy, a za chwilę podłączyła się straż parku narodowego. Panowie sprawdzili czy nikt czasem nie schodzi ze szlaku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przejechałem przez Kostrzyn nad Odrą, aby się udać na trasę rowerową głównie po Polderze Północnym.
https://mapa-turystyczna.pl/route/1zbg3

Tak tu pięknie jest. Zrobiło się ciepło. Jazda rowerem to była sama przyjemność. Poczułem wiosnę na całego.
Obrazek

Polder Północny
Obrazek

Tak się jedzie po linii prostej w sumie 8km. Bardzo przyjemna trasa. Praktycznie nikogo nie spotkałem. Spokój cisza i wypatrywanie zwierząt. Nagle w krzakach coś się mega poruszyło, patrzę a tu cała rodzinka dzików - locha z młodymi. Zaczęły biec równolegle do ścieżki. No to ja cisnę ostro na rowerze i za nimi. Co chwilę ich podganiałem, próbowałem zrobić dobre foty i potem znów gazu na rowerze. Młode na szczęście za szybkie nie były.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak kilkanaście minut za nimi goniłem i zauważyłem, że jeden co był z przodu przebieg przez ścieżkę. To ja szybko nadgoniłem. Ustawiłem się i tylko czekałem aż wskoczą mi w kadr. Udało się :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po takiej akcji automatycznie dzień zaliczyłem do udanych, tak się zgrzałem, że na krótki rękawek zacząłem dalej jechać.
Po chwili Błotniaka Stawowego udało mi się złapać.
Obrazek

Na stronie Parku Narodowego mapa jest średnio czytelna i tam według niej musiałbym zawrócić, żeby nie jechać poza szlakiem. Ja zaryzykowałem i pojechałem dalej. Kawałek asfaltem i jak się później okazało, można było śmiało wjechać na nieoznakowaną ścieżkę.
Obrazek
Obrazek

Fotka z wieży obserwacyjnej ze ścieżki i kawałek dalej byłem już przy samochodzie.
Obrazek
Obrazek

Tak zakończyłem przygodę z Parkiem Narodowym Ujścia Warty. Jeszcze mam tu miejsca do których mogę zajrzeć, więc może tu jeszcze wrócę.
Nie było jeszcze późno, więc pomyślałem, że wybiorę się do Zielonej Góry. Jedna ze stolic województwa lubuskiego. Nigdy tam wcześniej nie byłem. Było bardzo ciepło, a mi się popsuło ogrzewanie w samochodzie i cały czas mi grzało. Jechałem cały czas z otwartymi szybami. Po drodze skuszony wielką tablicą wjechałem do Witnicy do Parku Drogowskazów. Taki normalny park z paroma różnymi atrakcjami w formie zazwyczaj tabliczek informacyjnych.
Obrazek

Znalazłem się w Zielonej Górze, szukałem na szybko jakiś atrakcji. Centrum takie mi się wydawało jakieś ciasne, Rynek taki mocno zamknięty, że tak to ujmę. Chociaż ulica Niepodległości bardzo ładna, idealna na spacer.
Obrazek

Tak jak zwykle pochodziłem trochę po centrum w kółko. Wynalazłem w mapach palmiarnie za darmo blisko centrum to poszedłem zobaczyć. To taki cały kompleks na wzgórzu. W środku palmiarni mamy restauracje, kawiarnie i wiele innych atrakcji. Jeśli chodzi o roślinność to myślałem, że będzie jej tu więcej. Ogólnie strasznie było gorąco, więc raz dwa i stąd zniknąłem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie mogłem się zdecydować co by tu zjeść w końcu padło na restauracje gruzińską. https://maps.app.goo.gl/YX2eykyacBjBtpgKA
Polecam!
Zupa Charczo została jedną z moich ulubionych zup. Gdy będzie tylko okazja to będę ją kupował. Przyprawy to czułem jeszcze kilkanaście minut po zjedzeniu :D Pierożki Chinkali mnie nie zachwyciły, ale to może przez sposób samego jedzenia.

Na powrocie zahaczyłem o wieżę widokową Joanna. Ma ona 40m wysokości, leży koło Jeziora Sławskiego. Nie powiem w takim miejscu robi ogromne wrażenie. Sprawdzałem czy jest szansa ujrzeć tutaj góry, ale według apki to brakuje kilkunastu metrów w górę.
Widok świetny na jeziorko. Wokół same lasy, bo Lubuskie to najbardziej zalesione województwo w kraju. Chyba z tym mi się najbardziej kojarzy, jeżdżąc czasem tutaj.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu już nad samym jeziorem
Obrazek

Udało się złapać Gągoła. Najczęściej go widywałem w Dolinie Baryczy.
Obrazek

Obrazek

A resztę opowieści już dobrze znacie. Wymęczony pojechałem w kierunku domu i całkiem niespodziewanie trafiłem na Gęgawy.

[Sorki za ewentualne błędy 23:25, jutro wyjeżdżam w góry, zależało mi żeby to wypuścił, potem na telefonie poprawie :D]