Weekend w Rudawach Słowackich

Relacje z gór całego świata, niepasujące do pozostałych działów.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Weekend w Rudawach Słowackich

Postautor: Sebastian » 2026-06-07, 09:27

włodarz pisze:Jest specjalne miejsce w piekle dla podpisujących zdjęcia od dołu :)

Znowu się czepiasz, gdybym podpisywał nad zdjęciem, to byłby nadpis a nie podpis. A takie nadpisy to widziałem tylko na twoim blogu.

Wiolcia pisze:Bardzo solidne zwiedzanie Rożniawy. Z okolic polecam Słowacki Kras - ciekawe ukształtowanie terenu, kilka jaskiń do wyboru, a dla mnie - botaniczny raj.

Dziękuję, znalazłem w sieci kilka relacji z tamtych rejonów (w tym twoją), ale tam Rożniawa była tylko punktem startowym w góry, a ja jej poświęciłem parę godzin. Słowacki Kras i Zadielską Tiesnavę kojarzę, może się wybiorę w przyszłoroczną majówkę? W ogóle mam takie przemyślenie, że w zachodniej części słowackich gór sporo zobaczyłem (choć jeszcze sporo zostało), to ta część na wschód od Tatr leżała przez te lata odłogiem. To jednak nie ta sama liga co Fatry czy Góry Strażowskie, ale można tam zrobić interesujące wycieczki.
Awatar użytkownika
Tępy dyszel

Postautor: Tępy dyszel » 2026-06-09, 17:03

Uleciała mi jakoś ta bardzo ciekawa relacja. Nawet nie wiedziałem że istnieją takie góry jak Rudawy Słowackie. Jakiego rzędu przewyższenia tam występują ? Jest mowa m.in. że 500 m, są też tam większe ?
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-06-09, 18:54

Są, np. na Stolicę (najwyższy szczyt Rudaw Słowackich) podejście ze wsi Rejdova to prawie 900 metrów: https://mapy.com/s/naronokeke