Od przełęczy do kozicy i innego bydlaka.

Relacje z Tatr polskich i słowackich.
Awatar użytkownika
Dobromił

Od przełęczy do kozicy i innego bydlaka.

Postautor: Dobromił » 2022-09-14, 18:31

Darz Zwierz na Szlaku !

Krótkie pytanie 6 września - "Masz jutro czas i ochotę na Tatry ?" Miałem.

Nabywamy netowo bilety na Kasprowy, na godzinę 7.50. Przybywamy na parking przy Rondzie Kuźnickim.

Wita nas zwierz. Ale nie zapłacił za nas opłaty parkingowej.

Obrazek

Przemieszczamy się busem pod Kuźnice. Ten remont ma sens - wiele osób ma wreszcie możliwość zobaczenia choć fragmentu pozostałości po Zamoyskim. W tym cudnej czaszki z problemami dentystycznymi.

Wagon za wagonem rusza ku górze. Wszystkie pełne - bardzo mnie to cieszy. O 7.50 rozpoczynamy przygodę. Z nami 53 inne osoby, w tym jedna para młoda. Jedna z trzech jakie tego dnia latały po Kasprowym i Beskidzie.

Podróż umila nam lektor opowiadający o okolicy. Fajne to.

Następnym razem poproszę o wytarcie okien.

Obrazek

Obrazek

O 8.07 nogi nasze przechodzą do pracy. Łukasz i ja. Też Łukasz.

Białe Damy na Suchej Przełęczy ( 1950 m ). To rogate bydle w tle to Świnica. Kiedyś miała 2301 m.

Obrazek

Obrazek

Po prawej moje marzenie - Kopa Magury. Znacie dobry sposób na wycięcie tunelu w kosodrzewinie ?

Obrazek

Zamyślony zwierz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwa dość znane szczyty.

Obrazek

Tam byliśmy ! Beskid ( 2012 m ) - tego dnia byłem na nim 28 raz. A bo go lubię, a i stoi on na drodze na np Pośrednią Turnie.

Obrazek

Obrazek

Nagrobki kamienne przywędrowały też na Przełęcz Liliowe ( 1952 m ). To ważne miejsce - wg fachowców jest ona granicą pomiędzy Tatarami Wysokimi , a Zachodnimi. Myśmy przyszli z Zachodnich.

Po lewej widzimy stoki Skrajnej Turni. Na prawo idą Kopy Liptowskie. Wyżej po lewej widać fragment Grani Hrubego. A na końcu Krywań ( 2494 m ) - drugi pod względem wysokości szczyt w Tatrach dostępny turystyczną ścieżką.

Obrazek

Uhorcie Kasprowe.

Obrazek

Kopy nakładają się na Zachodnie.

Obrazek

Dostojne z pyska.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Strażnik.

Obrazek

Leniwiec.

Obrazek

Panie i Panowie ! Przełęcz Zawory ( 1879 m ). Piękne miejsce pomiędzy Gładkim a Cichym Wierchem czyli pomiędzy Tatrami Wysokimi a Kopami Liptowskimi ( uznajmy je za osobnego typa ;) ) . Na zdjęciu widać właśnie Cichy ( 1979 m ) .

Obrazek

A kogo tu widzimy ?

Obrazek

Gładki Wierch ( 2065 m ). Po jego lewicy Gładka Przełęcz.

Obrazek

Górna część Doliny Wierchcichej u podnóża Kop.

Obrazek

Polecam Wam odpoczynek na tej ławce.

Obrazek

Znowu się na siebie nakładają.

Obrazek

Zbocza Walentkowego Wierchu ( 2156 m ). To był raj dla owców, wołów, krokodyli i kamzików. Jak również dla zębatych świstaków.

Obrazek

Oto i wróżka zębuszka !

Obrazek

Obrazek

Dla odmiany Liptowskie Mury przechodzą w Wielkiego Mięguszowickiego.

Obrazek

Obrazek

Powrót bydlaka.

Obrazek

Czas na kolejną przełęcz. Zbliżamy się do Gładkiej.

Obrazek

Taki jest widok z Gładkiej Przełęczy ( 1994 m ). Przed nami najwyższy polski szczyt w Polsce - Kozi Wierch ( 2291 m ). Widać też Kozie Czuby, Zamarłą Turnię i Mały Kozi Wierch. Jak też Kołową Czubę i kawałek Zadniego Stawu Polskiego ( 1890 m ). A ta kałuża to Wole Oko ( nie Polskie ;) ) leżące w Dolince pod Kołem na wysokości 1862 m . Tak swoją drogą to Wole Oko jest szóstym stawem w Dolinie ... Pięciu Stawów Polskich. Zresztą w Dolinie Pięciu Stawów Spiskich też jest ich więcej. Mieszka tam najwyżej położony ( okresowy ) zbiornik wodny w Tatrach - Barani Stawek. Miałem przyjemność dwa razy moczyć w nim łapki górne.

Obrazek

Na granicy - po lewej Słowacja. Pięknie widać urwiska Niebieskiej Turni.

Obrazek

Na środku kilka wierzchołków Małego Koziego Wierchu ( 2226 m ). Po lewej dość znana przełęcz - Zawrat ( 2159 m ).

Obrazek

Kopy Liptowskie nad Wierchcichą. Polecam Państwu turę przez całą Cichą i Koprową. Wtedy zasiądziecie na ławce na Zaworach.

Obrazek

Pięknie prezentuje się "zejście" Koziego nad Wielki Staw Polski.

Obrazek

Nad Łukaszem Pusta Dolinka. Przepięknie ponure miejsce. Idzie tamtędy trudny szlak na Kozią Przełęcz.

Obrazek

The Pusta.

Obrazek

Zbliżamy się do Schroniska w 5 Stawach Polskich. Widać trasę na Świstówkę i zbocza Miedzianego i Opalonego.

Obrazek

Oczywiście odpoczywamy pod schroniskiem.

A potem zejście do Roztoki.

Obrazek

Tutaj był piękny las.

Obrazek

Krok po kroku i jest Pośredni Mickiewiczowski Wodoryj.

Obrazek

Zauważyliście jak się pogoda zmieniała ? Prognozy wieszczyły : w okolicach godziny 14:50 ma padać. I słowo stało się deszczem. O 14.45. Deszcz jest potrzebny.

O równej 16.07 wsiadamy do busa na Palenicy. Równe 8 godzin na trasie. Jak dniówka ! Wg nas można ustawiać zegar atomowy.

Piękna wycieczka. Warto korzystać z kolejki - jest ona dla ludzi.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2022-09-14, 19:51 przez Dobromił, łącznie zmieniany 3 razy.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
sokół

Postautor: sokół » 2022-09-15, 01:27

Trasa genialna, ale świstak przehoooj.
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2022-09-15, 05:40

Ech ta pogoda, raz się sprawdza co do minuty, a innym razem można sobie tylko gdybać ...
Tatry nabierają złotych barw, pięknie :)
Zwierz już przed wami nie powinien uciekać, tylko pytać co słychać lub stwierdzać, że znowu idzie ekipa z Żywca, bywacie czesto, to juz jestescie ziomki ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Adrian, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2022-09-15, 06:51

sokół pisze:ale świstak przehoooj.

Jeden z kilku. Nie zdążyłem zrobić zdjęcia jak dwa siedziały na kamieniu, a i te wcześniejsze to mogły być inne egzemplarze.

Adrian pisze:Ech ta pogoda, raz się sprawdza co do minuty, a innym razem można sobie tylko gdybać ...

Taaaa ... Albo dzień wcześniej rozedrzeć szaty i wpaść w lenistwo ;)

Adrian pisze:Zwierz już przed wami nie powinien uciekać, tylko pytać co słychać lub stwierdzać, że znowu idzie ekipa z Żywca, bywacie czesto, to juz jestescie ziomki ;)

A dźwiedź na powitanie walnie nam z liścia :)

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Od przełęczy do kozicy i innego bydlaka.

Postautor: Sebastian » 2022-09-15, 07:10

Dobromił pisze:Po prawej moje marzenie - Kopa Magury. Znacie dobry sposób na wycięcie tunelu w kosodrzewinie ?

Sprocket pokonywał takie przeszkody, np. w Niżnych Tatrach. Może udzieli ci lekcji?

Niebanalna trasa z Kasprowego, nie to co te nudne Czerwone Wierchy ;)
Bardzo dziękuję za podawanie wysokości szczytów, to nieoceniona wartość poznawcza, niczym niemieckie i węgierskie wersje nazw miejscowości we wpisach Pudelka. Pamiętaj, żeby zaktualizować wpis, jak jakieś szczyty urosną lub zmaleją ;)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2022-09-15, 07:11

Sebastian pisze:Sprocket pokonywał takie przeszkody, np. w Niżnych Tatrach.

Nie takie. A i czego to Sprocket mógłby Zdziczałego i mnie nauczyć w tym temacie ? :-)

Sebastian pisze:Bardzo dziękuję za podawanie wysokości szczytów, to nieoceniona wartość poznawcza, niczym niemieckie i węgierskie wersje nazw miejscowości we wpisach Pudelka.

Polecam się na przyszłość.
Ostatnio zmieniony 2022-09-20, 07:18 przez Dobromił, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Tępy dyszel

Postautor: Tępy dyszel » 2022-09-15, 16:01

Jakoś mało "pracochłonna" ta wycieczka ;) Brakuje choćby zdjęć z jednego z trzech szczytów w okolicach Zaworów ;) A rejon niezmiennie w kręgu moich "perełek" tatrzańskich.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2022-09-15, 18:12

Tępy dyszel pisze:Jakoś mało "pracochłonna" ta wycieczka ;) Brakuje choćby zdjęć z jednego z trzech szczytów w okolicach Zaworów ;)

Coś mi się po łbie kołacze, że jakieś szczyty były ... Cztery :D

Tępy dyszel pisze:A rejon niezmiennie w kręgu moich "perełek" tatrzańskich.

Gdy w czerwcu 2002 roku rozpoczęła się moja przygoda z Tatrami to miałem przyjemność być na Kasprowym, a dwa dni później przeszedłem od tegoż do Kopy. I jak wtedy patrzyłem na otchłań Cichej to do łba mi nie przyszło, że kiedyś tam będę. A teraz ... Uwielbiam te tereny. Kilka razy Zawory, Gładka, dwa 33 kilometrowe kółeczka przez Cichą i Koprową, Ciemnosmreczyńskie Stawy, Dolina Piarżysta, że o G.W., C.W, Z.G.K. i W.W nie wspomnę. Jeszcze w tym roku idziemy tam Pielgrzymką Żywiecką.

P.s. Tak sobie dzisiaj słuchałem "Legendę" Armii i pięknie mi się ta muzyka dopasowała do potęgi Cichej.

https://www.youtube.com/watch?v=g_J4iNgsgwk
Ostatnio zmieniony 2022-09-15, 18:13 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tępy dyszel

Postautor: Tępy dyszel » 2022-09-15, 19:22

Dobromił pisze: Z.G.K.
Ciężko tylko ją samą, da się "zapętlić". Resztę tak.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2022-09-15, 20:08

O tej samej Z.G.K. piszemy ? Tej którą od C.W. oddziela W.P. ?

Awatar użytkownika
Tępy dyszel

Postautor: Tępy dyszel » 2022-09-18, 18:53

W rzeczy samej. Niby niedaleko od C.W. ale w myślach oczywiście, staram się nie powtarzać odcinków w ramach tej samej wycieczki stąd "pętlenie"
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2022-09-20, 07:19

Tępy dyszel pisze:stąd "pętlenie"

Tego dnia były inne plany. I tak nie do końca zrealizowane - nie weszliśmy na W.W.