Wyspy na Ziemi Kłodzkiej

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Re: Wyspy na Ziemi Kłodzkiej

Postautor: sprocket73 » 2024-12-05, 19:52

W tym sudeckim temacie możemy pogadać o Tatrach :)
Czuję się ekspertem, jako właściciel psa, który był w ciekawych miejscach w Tatrach i nie tylko ;)
Dla wielu Polek i Polaków: góry = Tatry... a Tatry to: Kasprowy, Krupówki i Morskie Oko. W związku z tym w mediach i na fejsbukach Tatr jest więcej niż wszystkich innych gór razem wziętych. Można poczuć przesyt.
Dobromile, mam nadzieję, że odkryjesz w Szczecinie jakieś ciekawe góry!!! Mało tu na forum relacji z gór szczecińskich...
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2024-12-05, 20:16

Dodałbym jeszcze Rysy, które w tym roku zrobiły oszałamiającą karierę na FB.
Dobromile, spróbuj może wspinaczki na dźwigi portowe? To może być namiastka gór, a do tego tam NIE WOLNO!
Awatar użytkownika
Lidka

Postautor: Lidka » 2024-12-05, 20:24

mam nadzieję, że odkryjesz w Szczecinie jakieś ciekawe góry

są Wzgórza Bukowe :-o
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-12-05, 20:43

Pomodlę się za Was u św. Jakuba.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Coldman

Postautor: Coldman » 2024-12-06, 11:33

Lidka pisze:
mam nadzieję, że odkryjesz w Szczecinie jakieś ciekawe góry

są Wzgórza Bukowe :-o

Na których byłem i zapraszam do przypomnienia sobie relacji
viewtopic.php?f=24&t=6816
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2024-12-06, 14:02

Fajnie wyszły te wyspy w mgłach! A najbardziej mi się podobały koty cmentarzu i oszronione owce :)

W środku kościół zarośnięty, nie ma na co popatrzeć.

Ale że ta ruina w Marcinkowie? Zamknieta?? :o-o

Wieża na szczycie otwarta w 2008r. Od paru lat zamknięta, wszystko mocno trzeszczy, i są powyłamywane deski. Oczywiście nie mogłem się powstrzymać i wbiłem na drugie piętro. Chociaż robiłem to bardzo ostrożnie i zważałem na każdy krok.

Nabudowali tych wież od groma a teraz co drugą zamykają... :rol Za kilka lat to się okaże, ze na każdej górze jest zamknięta wieża. Acz trzeba przyznać, ze fajniejsze są murowane albo metalowe wieże, które nadgryzła patyna lat. A napewno dłużej stoją. Drewno jednak szybko butwieje - 2 lata temu ta na Mogielicy też miejscami trochę trzeszczała ;)
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2024-12-06, 17:16

Budowanie wież z drewna wydaje się przepalaniem kasy, bo jak się rozsypie, to znowu będzie można przepalić na nową wieżę... Chociaż jeśli są zabudowane, to lepiej się na niej śpi niż w murowanych, o metalowych nie wspominając...
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2024-12-11, 21:31

Pudelek pisze:Budowanie wież z drewna wydaje się przepalaniem kasy, bo jak się rozsypie, to znowu będzie można przepalić na nową wieżę... Chociaż jeśli są zabudowane, to lepiej się na niej śpi niż w murowanych, o metalowych nie wspominając...

Najlepiej wiec jak zbudują metalowa wieżę a obok solidną wiatę. Albo w ogole samą wiatę, bo jak nie będzie wieży to przynajmniej nie bedzie tłumów ;)
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2024-12-12, 12:50

Wolę z wieżą, bo wiata w środku lasu bez niczego nie jest dla mnie zachętą do wizyty. A wiata przy wieży, gdzie mogę wieczorem obejrzeć zachód, a rano wschód - owszem. Wystarczy, aby wieża nie była przy samej drodze, to już odstraszy większość turystów :)
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!