W sobotę wieczorem w Kudowie popadało, więc nie nastawiam budzika, bo jak wstanę wcześnie, to mam autobusy o godz. 4:40, 6:00, 6:15, 7:00 czy też 7:50. Po godzinie trzeciej nad ranem budzi mnie świergot ptaków, ale zasypiam znów. Budzę się - dość jasno, z pewnością już po szóstej, biorę smartfon do ręki ... a na nim godzina 8:06, odpalam szybko e-podróżnik i sprawdzam najbliższy autobus w kierunku na Duszniki Zdrój. Jest o 8:30, czyli tylko 20 minut na ubranie się i spakowanie plus dojście 500m na przystanek. Spokojnie, to aż 20 minut! Jestem jedynym pasażerem autobusu w relacji na Międzygórze, następni wsiadają dopiero w Lewinie Kłodzkim. Wysiadam na Przełęczy Polskie Wrota (przystanek Ludowe) i przez ruiny zamku Homole idę na szczyt Grodczyn 803 m npm (na mapy.cz jako grzbiet Grodziec, nie mylić z zamkiem Grodziec). Wczoraj z planów wypadł Čáp (786) i Ostaš(700) z sudeckiego włóczykija, zaś dziś miała paść Orlica i torfowiska w Zieleńcu, lecz mam zbyt mało czasu, bo przespałem kilka godzin. Zerkam na smartfon i szukam połączenia z Kulina Kłodzkiego i Koleje Dolnośląskie się do mnie uśmiechają, więc zmieniam całkowicie plany i jadę koleją do Szczytnej, by przez Piekiełko, Piekielną Górę i Piekielną Dolinę dojść do Polanicy Zdroju. Czy się powiodło? Odpowiedź w galerii i kilka zdjęć na zachętę
Ruiny zamku Homole
Orle Skały przy szlaku na Szczytnik
Zamek Leśna (Leśny Kamień) - niedostępny do zwiedzania (Dom Pomocy Społecznej)
Hotel dla buby
Polanica Zdrój: pijalnia wód ... mineralnych
2015.05.17 Grodczyn i improwizacja, czyli planowanie szlaku
2015.05.17 Grodczyn i improwizacja, czyli planowanie szlaku
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
ceper pisze:Hotel dla buby
Ladny architektonicznie ale pod wzgledem praktycznosci bym go jeszcze troche dopracowala
a jak tam wiatka przy zamku Homole? istnieje jeszcze? bo pamietam ją sprzed 7 lat
Ostatnio zmieniony 2015-05-19, 09:23 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
Trochę uległa zmianie - 10 zdjęcie w galeriibuba pisze:jak tam wiatka przy zamku Homole? istnieje jeszcze? bo pamietam ją sprzed 7 lat
Ostatnio zmieniony 2015-05-19, 09:40 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
ceper pisze:Trochę uległa zmianie - 10 zdjęcie w galeriibuba pisze:jak tam wiatka przy zamku Homole? istnieje jeszcze? bo pamietam ją sprzed 7 lat
Obrazek
Uuuuuuuuuuu.... to juz nie moja liga
Ostatnio zmieniony 2015-05-19, 10:17 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"