Sudecki Włóczykij - Szybki strzał na granicy.

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Sudecki Włóczykij - Szybki strzał na granicy.

Postautor: Coldman » 2026-07-25, 23:50

Hej!
Powracam w Sudety na jednodniowy wypad. Ugadam się na wieczór ze znajomymi we Wrocławiu, ale postanowiłem jechać od rana i zdobyć 2 szczyty do Sudeckiego Włóczykija.

Zaparkowałem przy czeskim kamieniołomie. Nie mam miałem pewności czy to było legalne :D
Moja krótka trasa: https://mapa-turystyczna.pl/route/17sqv

Co fajne to dość szybko pojawiły się fajne widoki.
Królowa Śnieżka :)
Obrazek
Obrazek

W centrum na lewo Dvorský les mój następny cel wycieczki.
Obrazek

Przez drzewa, ale widok dopatrzyłem.
Na prawo Ruprechtický Špičák, w centrum w oddali na prawo Wielka Sowa, centrum Suchawa, na lewo Bukowiec.
Obrazek

Co najlepsze ja byłem przekonany, że na szczycie jest wieża widokowa, a tu tylko przekaźnik. Královecký Špičák zdobyty bez większych trudności. Naprawdę długo czekał na siebie. Wielokrotnie z daleka go widziałem.
Obrazek

Na zdjęciu widać autostradę w budowie, która połączy się z polskim odcinkiem przy Lubawce.
Obrazek

Szczeliniec Wielki i za nim Śnieżnik
Obrazek
Obrazek

Kamieniołom podkopuje Szeroką Górę, która należy do Diademu Gór Polski :D
Obrazek

Pierwszy cel za mną. Przejechałem kawałek dalej do miejscowości Žacléř. Wydobywa się tutaj węgiel kamienny. Ogólnie bardzo urocze centrum spodobało mi się. Odwiedziłem czeski sklep w którym jak zawsze siedzi Azjata i ruszyłem w trasę.
Obrazek
Obrazek

Moja trasa: https://mapa-turystyczna.pl/route/17su3
Oczywiście pierwsze spojrzenie na Královecký Špičák
Obrazek

W sumie nie przeglądałem tej trasy dokładnie, nie byłem świadomy, że wchodzę w Karkonosze :D
Obrazek

Horská chata OZON
Obrazek

Pogoda idealna do wędrówek, ja w szybkim tempie pokonywałem kolejne kilometry.
Obrazek

Znowu piękne panoramy przede mną.
Na lewo wyspa to Chełmczyk na prawo Zadzierna.
Obrazek

Kolejny widok to na grubo :D Ciekawa perspektywa.
Od lewej Chełmiec i Cichawa. Ślęża w oddali w centrum. Na prawo pasmo Dzikowca.
Obrazek

Jak to w Czechach znów bunkry na szlaku.
Obrazek

Tutaj ładnie widać Jezioro Bukówka.
Obrazek

Coraz bliżej Rýchorská boudy.
Obrazek

Karkonosze na wyciągnięcie ręki. Nie byłem nastawiony na to i oglądanie ich z bliska mi przynosiło radość.
Obrazek

Już przy Boudzie. Tam jak zwykle Czesi popijali piwko i zajadali się jakimiś plackami z jagodami. Ja tutaj tylko na chwilę pooglądałem widoki i ruszyłem w dalszą drogę.
Obrazek

Zapomniałem odpowiednio podładować telefonu (miałem kilkanaście procent) i takim moim sposobem jest zrobienie zdjęcia aparatem i podążenie klasycznie według mapy bez GPS. Udało się bez problemu.
Obrazek

Ależ wszędzie było pełno Jagód :D
Obrazek

Zdobyłem upragniony szczyt Dvorsky Les 1035m n.p.m. Na znalazłem żadnej tabliczki, musiałem robić fotę przy kolejnej tablicy informacyjnej.
Obrazek

Schodziłem na dół jakimś szlakiem rowerowym.
Obrazek

Na końcu natrafiłem na zamek, obecnie raczej pałac, niestety nie jest on udostępniony do zwiedzania. Jest własnością prywatną, robiłem foty za bramy.
Obrazek

Tak minął dzień. Nawet byłem zaskoczony tutejszymi krajobrazami. Już stworzyłem sobie nową trasę na kiedyś, łączącą Rýchorská boude z okolicami Łysociny zaczynając po polskiej stronie. Lubię gdy mnie jakiś rejon zachęci do dalszego zwiedzania.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach