Minerały i nocka w Masywie Śnieżnika

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Minerały i nocka w Masywie Śnieżnika

Postautor: Coldman » 2026-05-14, 19:13

Hej
Wiecie, że od pewnego czasu zainteresowałem się geologią. Po prostu chciałem wiedzieć co mam pod nogami przemierzając tak wiele kilometrów.
Wiele razy znajdowałem jakieś ciekawe kamyki i nie znałem ich nazwy. Naoglądałem się również rolek na FB z przecinaniem minerałów i tak postanowiłem się zapisać na warsztaty geologiczne w Kletnie u Grzesia. https://www.instagram.com/geopasja/

Więc o 11:00 w Sobotę razem z grupą osób, nie ukrywam głównie rodziny z dziećmi zaczęliśmy warsztaty. Najpierw Muzeum Ziemi. Prywatny zbiór kamieni, 2 duże sale z minerałami. W pierwszej były głównie zbiory z Polski. Byłem w szoku, że takie okazy można było u nas znaleźć. Wielka różnorodność. Duża część ze znanych mi miejsc.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W drugiej sali z całego świata. Najcenniejsze w kolekcji były skamieniałe jaja dinozaurów. Najważniejsze przed nami: małe kilofy, okulary i ruszyliśmy na Hałdę Minerałów. Jest frajda sobie grzebać w ziemi i szukać kolorków. Trzeba mieć jednak trochę cierpliwości. Jak coś ciekawego ktoś znalazł to od razu Grzesiu mówił co to jest i dawał wskazówki. Ja początkowo próbowałem coś głębiej pokopać, licząc na coś jeszcze nieprzekopanego. Później jednak wziąłem sito i ze świeżego urobiska nazbierałem drobnicy i płukałem w strumyku. Miejsce w którym byliśmy jest ogólnodostępne. Z pewnością jeszcze tu wpadnę, bardziej przygotowany. Warto mieć z sobą wiaderko, w którym można na bieżąco płukać kamienie.
Obrazek

Całość trwała ponad 2h z tego co pamiętam. Oto moje zbiory. Fioletowy minerał to fluoryt. Dużo miałem oczywiście okazów z dużą zawartością kwarcu. Trafił mi się również ametyst, hematyt i drobne zielone pasma malachitu.
Obrazek

Dzień się jeszcze nie skończył. Pojechałem niedaleko do Kątów Bystrzyckich. Zostawiłem tam samochód, wziąłem swój duży plecak z namiotem i ruszyłem w drogę :D
Trasa: https://mapa-turystyczna.pl/route/1re2q

Z początku podążałem Głównym Szlakiem Sudeckim. Na początku udało się złapać parę widoków, żeby później zatonąć na kilka kilometrów w lesie.
Obrazek
Obrazek

Dotarłem do przełęczy pod Chłopkiem, to miejsce dobrze mi znane. Tutaj dzięki tej mapie na wiacie udane mi się znaleźć orientacje, wyjść na drogę i złapać na stopa Porsche.
Obrazek

Dalej też praktycznie bez widoczków, ogólnie zauważyłem, że dosyć wietrznie dziś jest. Nie wróżyło to niczego dobrego.
Na przełęczy Puchaczówka pojawili się ludzie, ogniska, grille porozstawiane na polanie. Sporo ludzi schodziło z Czarnej Góry.
Obrazek

Śnieżnik pięknie widoczny, nadal na nim mamy śnieg.
Obrazek

To miejsce jest znane z zajebistych krajobrazów. Tu panorama, z daleka widoczna w centrum Ślęża, a bliżej na lewo koło niej Szeroka Góra, całkiem po prawo Jawornik Wielki.
Obrazek

Zrobiłem sobie przerwę na jedzonko, leżąc na łące koło drogi 392. Zaraz obok leży Kaplica Św. Anny. Tak właśnie zacząłem finałowe małe podejście dnia na Skowronią Górę 839m n.p.m
Obrazek

Obrazek

Szlak urokliwy polną drogą wokół ogrodzone pastwiska. Tak sobie pomyślałem, że może zrobię sobie ognisko na górze. Choć nie mam co na nim przyrządzić, zawsze będzie się można ogrzać. Nazbierałem kory brzozy na podpałkę po drodze.
Mój ulubiony kadr z tego regionu. Szczeliniec Wielki a za nim Śnieżka :D
Obrazek

Doszedłem na szczyt jakaś rodzinka zaparkowała sobie samochodem. Wiatr był bardzo odczuwalny. Kurde miałem wątpliwości czy dobrym pomysłem jest się tutaj rozkładać. Tyle, że na szczycie było takie super miejsce na ognisko, suche drewno uszykowane do palenia. Ciężko było zrezygnować z czegoś takiego. Zachód słońca też pięknie się mienił, a ja liczyłem na być może dobry wschód. Ciężko było rozłożyć namiot, a gdy się udało zacząłem robić zdjęcia zachodu słońca.
Obrazek
Obrazek
To był dobry pomysł, aby tu wrócić po dłuższym czasie.
Obrazek

Problem był taki, że to miejsce było dość ogólnodostępne, potem podjechał następny samochód, też na zachód słońca. Rodzinka z samochodu zainteresowała się mną, nawet poprosili o link do fanpage :D Każdy widział, że się tu rozłożyłem namiotem, nie podobało mi się to, ale no już stwierdziłem, że nie kombinuje.
Obrazek

Na zdjęciu mamy głównie Góry Sowie, Góry Wałbrzyskie i Góry kamienne. Na skraju po lewo widać Skalnik najwyższy szczyt Rudaw Janowickich.
Obrazek

I znów Szczeliniec i Śnieżka :D
Obrazek

Obrazek

Tak latałem góra, dół, kombinowałem jak się dało. W międzyczasie odpaliłem ognisko. Z tym wiatrem to chwila moment i się tak paliło, że aż musiałem je trochę zadusić :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Velka Destna w centrum, widać wieże widokową.
Obrazek

Przy ognisku było fajnie ciepło, wiatr tak nie przeszkadzał.
https://youtube.com/shorts/gVklqxU6qNk

Tak patrzę ktoś idzie z psami, no myślę, kolejny problem. Okazało się, że to gospodyni jedynego domu w tej wsi. Na szczęście była miła, trochę opowiadała i była w szoku, że tu tak sam zamierzam spać, przy tej pogodzie. Raczej każdy zwracał uwagę na temperaturę, a ona dla mnie akurat była spoko. Najmniej to chyba 5 stopni było. Ostrzegała, żebym nie używał dronów, bo jej to krowy straszy.
Obrazek

Powtórzę kolejny raz, uwielbiam nocne światła miast. Spróbowałem je uwiecznić, dobrze było widoczne Kłodzko.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Długo nie siedziałem, zostawiłem sobie opał na rano, wygrzany szybko wskoczyłem do namiotu. Komfort cieplny był naprawdę spoko, ale hałas generowany przez wiatr mnie co chwilę budził. To nie była super nocka. Po prostu chyba zapomniałem jak to się śpi w takich warunkach :D

Koniec części 1
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
_laynn

Re: Minerały i nocka w Masywie Śnieżnika

Postautor: _laynn » 2026-05-14, 19:48

Fajne te tereny. Lubię takie widoki! Minerały ciekawe (no to może kup sobie obiektyw do zdjęć makro? ;) co by nie było za nudno :D ).

Spanie przy wietrze to inny wymiar niewyspania :D
Ciekaw jestem czy mi się uda w maju rozpocząć biwakowanie...smaka mi narobiłeś tylko :P ale trochę się u mnie plany pozmieniały i sam nie wiem, czy te pierwotne wyjdą. A te min były na Gorca, albo właśnie Sudety.
Awatar użytkownika
maurycy

Re: Minerały i nocka w Masywie Śnieżnika

Postautor: maurycy » 2026-05-14, 20:17

U mnie ciekawość za różnymi minerałami, i ogólnie mówiąc geologią powstała za młodego, po przeczytaniu książki "Stefek poznaje świat" :)
Fajne te nocki w namiocie, i jeszcze przy ognisku. Moje klimaty :lol