Zimowe Góry Sowie z historią: Wielka Sowa

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
opawski1
Kontakt:

Zimowe Góry Sowie z historią: Wielka Sowa

Postautor: opawski1 » 2025-04-13, 12:45

Zimowe Góry Sowie: Wielka Sowa
1 grudnia 2024
Ludwikowice Kłodzkie - "Muchołapka" - Walim - Schronisko PTTK "Zygmuntówka" - Wielka Sowa - Schronisko Orzeł - Sokolec - Gruntowa - Ludwikowice Kłodzkie

Obrazek

Pomysł na Góry Sowie podsuwa w piątek kolega. Pogoda ma dopisywać, dużo słońca, mrozik i szansa na śnieg w górach. Mnie w Sowich nie widzieli już kilka lat, zatem to dobra okazja by powędrować tamtejszymi szlakami. Montujemy ekipę i w składzie 5-sobowowym ruszamy w sobotni poranek do Ludwikowic Kłodzkich!

Obrazek

Po godz. 8 wysiadamy z aut i ruszamy w trasę. Na początek wybieramy zielony szlak i nim maszerujemy w górę Ludwikowic, jest mroźno, ale słońce coraz śmielej świeci na niebie. Szron pięknie obielił trawę i okoliczne drzewa. Przechodzimy pod ogromnym wiaduktem kolejowym, który został zbudowany w 1880 r. na łuku o promieniu 450 metrów malowniczej linii Kłodzko-Wałbrzych. Most ma 164 m długości i spina głęboką na 30 metrów dolinę, składa się z czterech stalowych kratowych przęseł i opiera się na kamiennych przyczółkach i filarach, z których najwyższy mierzy 28 m wysokości. Robi wrażenie!

Obrazek

Obrazek

Ciąg dalszy relacji: https://www.goryopawskie.eu/2025/02/zima-gory-sowie-wielka-sowa.html
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Awatar użytkownika
_laynn

Re: Zimowe Góry Sowie z historią: Wielka Sowa

Postautor: _laynn » 2025-04-13, 17:21

Na początku 2022go jak schodziłem z WS to w schronisku było pełno, nawet pominąłem odpoczynek w nim, bo miejsc nie było, a kolejka do bufetu była przez prawie całą salę. Szkoda by ono się zamknęło - mimo niechęci do schronisk przez drożyznę w nich panującą, w niektórych mam ochotę jeszcze na nocleg i ono do nich należy (jak i Zygmuntówka).
Fajna trasa - widokowa.
A zdjęcie z pociągiem klasa!
włodarz

Postautor: włodarz » 2025-04-13, 19:55

Bardzo ładne zdjęcia, widoki miałeś znakomite.
To Molke to taki bajer dla miastowych. Obejmuje teren poprzemysłowy i nie ma (prawie) nic tajemniczego w tunelach pod placem. Muchołapka to ewidentnie szkielet chłodni kominowej a vrille i inne antygrawitacyjne bajki w Molke to wymysł Witkowskiego.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-04-15, 17:32

Ładne zdjęcia, solidnie opisana wycieczka, jak zwykle w Sudetach dużo elementów historycznych i aż trzy schroniska po drodze (choć jedno nieczynne). Zima w dole taka sobie, ale podobają mi się oszronione trawki. Widzę też nowy szablon na blogu i zmiana jest zdecydowanie na plus.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-04-15, 19:55

Klasyka jest najlepsza. Dawno nie byłem w tamtych rejonach. Myślę, że jakiś wschód czy zachód z Wielkiej Sowy to obowiązek do wypełnienia.
Zajebisty miałeś warun. W tych rejonach wszelkie wsie są godne uwagi. Wiele historii się za nimi kryje.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
opawski1
Kontakt:

Postautor: opawski1 » 2025-04-17, 22:23

_laynn pisze:Na początku 2022go jak schodziłem z WS to w schronisku było pełno, nawet pominąłem odpoczynek w nim, bo miejsc nie było, a kolejka do bufetu była przez prawie całą salę. Szkoda by ono się zamknęło - mimo niechęci do schronisk przez drożyznę w nich panującą, w niektórych mam ochotę jeszcze na nocleg i ono do nich należy (jak i Zygmuntówka).
Fajna trasa - widokowa.
A zdjęcie z pociągiem klasa!

Szlak z Przełęczy Sokolej na Wielką Sowę jest bardzo popularny, bo najkrótszy, więc tam zawsze bywają tłumy. Widzę, że schroniska się zmieniają, idą w komercjalizację i to nawet w ciągu kilku ostatnich lat... Ciekawe jaką przyszłość czeka schronisko Sowa, bo narazie stoi i niszczeje.
Pociąg wpadł mi w kadr na spontanie! Takie ujęscia zawsze wychodzą najlepiej, dobrze, że czekałem ;)

włodarz pisze:Bardzo ładne zdjęcia, widoki miałeś znakomite.
To Molke to taki bajer dla miastowych. Obejmuje teren poprzemysłowy i nie ma (prawie) nic tajemniczego w tunelach pod placem. Muchołapka to ewidentnie szkielet chłodni kominowej a vrille i inne antygrawitacyjne bajki w Molke to wymysł Witkowskiego.

Całkiem możliwe, przecież teren obok jest pokopalniany. Wcześniej słysząc o Muchołapce wydawało mi się, że to coś bardziej spektakularnego ;) Bajki ktoś wymyślił, żeby ściągać turystów. Kto to ten Witkowski?

Sebastian pisze:Ładne zdjęcia, solidnie opisana wycieczka, jak zwykle w Sudetach dużo elementów historycznych i aż trzy schroniska po drodze (choć jedno nieczynne). Zima w dole taka sobie, ale podobają mi się oszronione trawki. Widzę też nowy szablon na blogu i zmiana jest zdecydowanie na plus.

Pogoda robiła robotę :D
O to widzę, że dawno nie zaglądałeś do mnie na bloga, bo ten motyw mam już drugi rok ;) Też mi się podoba zdecydowanie bardziej, niż poprzedni, aczkolwiek znów przydałby się lekki lifting.

Coldman pisze:Klasyka jest najlepsza. Dawno nie byłem w tamtych rejonach. Myślę, że jakiś wschód czy zachód z Wielkiej Sowy to obowiązek do wypełnienia.
Zajebisty miałeś warun. W tych rejonach wszelkie wsie są godne uwagi. Wiele historii się za nimi kryje.

Góry Sowie też w ostatnich latach omijałem, a na Wielkiej Sowie nie byłem aż 6 lat! :D Za to tej zimy w G. Sowich byłem dwa razy. Ze wschodem/zachodem z Sowy może być ciężko bo wieża jest zamykana pewnie wcześniej, bardziej stawiałbym na Kalenicę.
Dokładnie, ciekawostek historycznych wokół Gór Sowich mnóstwo, można czytać, pisać i odkrywać...
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-04-18, 08:52

Igor Witkowski. Bajkopisarz.

P.s. Wielka Sowa to mój pierwszy zdobyty szczyt w Sudetach.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
włodarz

Postautor: włodarz » 2025-04-19, 15:26

opawski1 pisze: przecież teren obok jest pokopalniany. Wcześniej słysząc o Muchołapce wydawało mi się, że to coś bardziej spektakularnego ;) Bajki ktoś wymyślił, żeby ściągać turystów. Kto to ten Witkowski?

Działała tam też elektrownia węglowa a muchołapka jest podstawą drewnianej chłodni kominowej. Muchołapkę jako tajemniczy obiekt związany z tajnymi projektami nazistów wymyślił Igor Witkowski, facet, który zna się na uzbrojeniu i ma pojęcie o historii II wojny światowej, i który w pewnym momencie postanowił zarobić parę PLN na temacie Riese. Nawymyślał niestworzonych rzeczy, napisał książkę, ale tajemnic Riese nie rozwiązał.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-04-19, 16:01

No właśnie. Kilka jego książek świadczy o tym, że wie o czym pisze - np w temacie "konwencjonalnego" uzbrojenia. Ale jak już wchodzi na temat "cudownych broni" ... Czas uciekać.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-04-22, 05:19

Przejście między zaśnieżonymi drzewami, id razu przypomniało mi nasze spotkanie na Błatniej, w tedy też drzewa były ładnie oblepione :)