Niemieckie góry okiem włodarza

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
Coldman

Postautor: Coldman » 2024-06-25, 11:47

W końcu się doczekałem :D
Czekajcie za aktualizacją po 11 lub 12 latach :D
Sudecki Włóczykij wzywa!
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
włodarz

Re: Niemieckie góry okiem włodarza

Postautor: włodarz » 2024-07-06, 09:49

sprocket73 pisze:Pieskowi ze schroniska należy się coś od życia...

Wiadomo, dobry pan dba o swojego pieska

Coldman pisze:W końcu się doczekałem :D

Lepiej późno niż wcale :)
włodarz

Postautor: włodarz » 2024-07-28, 15:52

Stolpen (356 m), Tanečnice (598 m), Hrazený (608 m), Pogórze Łużyckie, sierpień 2013

http://sudeckieilustracje.pl/index.php/ ... rpien-2013

Obrazek
włodarz

Postautor: włodarz » 2024-11-25, 20:25

Kottmar (583 m), Oderwitzer Spitzberg (510 m), Breiteberg (510 m), Lausche (792 m), Pogórze i Góry Łużyckie, sierpień 2013

http://sudeckieilustracje.pl/index.php/ ... rpien-2013

Obrazek
Awatar użytkownika
Coldman

Postautor: Coldman » 2024-11-25, 20:29

Dokładnie chata zamknięta na Kottmarze do dziś. A skocznia wtedy już była ?

Też miałem zamkniętą wieżę na Breiteberg. Pustka i cisza, a to był weekend. Na szczęście widoczków nie brakuje.

Ogólnie jest tam pięknie, logistycznie też dosyć łatwo się te szczyty zdobywa. Warto się wybrać w Góry Łużyckie.

Ale brzydka ta niemka XD
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
opawski1
Kontakt:

Postautor: opawski1 » 2024-11-26, 22:00

Tereny mi znane, bo łaziłem po Górach Łużyckich w majówkę 23 ;) Może kiedyś doczekacie się relacji :P

Kottmar - szkoda, że schronisko i wieża zamknięte. Popada to już w ruinę. Na Twoich zdjęciach obiekt wygląda jeszcze dobrze. Wieża jest ładna, zabytkowa.
Obrazek

Obrazek

Oderwitzer Spitzberg - tam mieliśmy lepszą widoczność. A po zejściu opierdol od Niemca za parkowanie, na szczęście niewiele zrozumieliśmy :D
Z góry mieliśmy lepszy widok niż Ty. Podobało mi się na tych skałkach!
Obrazek

Obrazek

Breiteberg - tutaj wieża była nieczynna bo remont, a schronisko też było akurat zamknięte tego dnia ;)
Obrazek

Ogólnie górki w tamtych okolicach są niewysokie, ale bardzo urokliwe :) Bardzo podobały mi się tamte wioseczki i miasteczka. Zadbane kolorowe domki, niektóre zabytkowe z łużycką architekturą. Trochę po tych wsiach pochodziliśmy, bo na niektóre szczyty trasy mieliśmy poplanowane tak, że robiło się pętle zdobywając kilka za jednym razem, bez podjazdu i tylko wejście-zejście.
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-11-27, 12:50

Włodarz - skakał ktoś ze skały do wody ?

Opawski - jakby Was Germańce pobili to byśmy się zemścili.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
włodarz

Postautor: włodarz » 2024-11-27, 15:48

Coldman pisze:Dokładnie chata zamknięta na Kottmarze do dziś. A skocznia wtedy już była ?
Też miałem zamkniętą wieżę na Breiteberg. Pustka i cisza, a to był weekend.

Na skocznie wtedy nie zajrzałem

Coldman pisze:Warto się wybrać w Góry Łużyckie.

Pewnie, że tak. Tylko trochę daleko

opawski1 pisze:Kottmar - szkoda, że schronisko i wieża zamknięte. Popada to już w ruinę. Na Twoich zdjęciach obiekt wygląda jeszcze dobrze. Wieża jest ładna, zabytkowa.

Jeżeli obiekt rzeczywiście zamknięto w 2009 roku to dzień obecny wygląda rewelacyjnie. Albo ktoś tam mieszka i pilnuje nieruchomości, albo szkopy tak sporządniały. Jeśli to drugie to szkoda, że nie wcześniej, bo przecież jak wpadli do Warszawy to w sześć lat wszystko rozpirzyli.

opawski1 pisze:Oderwitzer Spitzberg - tam mieliśmy lepszą widoczność.

Zazdroszczę, to bardzo dobry punkt widokowy.

opawski1 pisze:Breiteberg - tutaj wieża była nieczynna bo remont, a schronisko też było akurat zamknięte tego dnia ;)

I ja miałem Reparaturarbeiten. :-) Ogólnie na różnych niemieckich obiektach miałem sporo pozamykanych miejsc. Tam by trzeba było robić rozpiskę gdzie, w jaki dzień mają zamknięte i odpowiednio planować wycieczki.

Dobromił pisze:Włodarz - skakał ktoś ze skały do wody ?

Bądź poważny :-)
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2024-11-27, 16:20

Dobry motyw malarski - "Romantyczny osobnik odbiera sobie życie skacząc w otchłań".
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
opawski1
Kontakt:

Postautor: opawski1 » 2024-11-27, 18:23

włodarz pisze:
opawski1 pisze:Kottmar - szkoda, że schronisko i wieża zamknięte. Popada to już w ruinę. Na Twoich zdjęciach obiekt wygląda jeszcze dobrze. Wieża jest ładna, zabytkowa.

Jeżeli obiekt rzeczywiście zamknięto w 2009 roku to dzień obecny wygląda rewelacyjnie. Albo ktoś tam mieszka i pilnuje nieruchomości, albo szkopy tak sporządniały. Jeśli to drugie to szkoda, że nie wcześniej, bo przecież jak wpadli do Warszawy to w sześć lat wszystko rozpirzyli.

Sądząc po wyglądzie obiektu, wątpię, żeby ktoś tam mieszkał. Może Niemcy faktycznie "są porządni", a inżynierzy i lekarze z Afryki po górach nie chodzą ;)

opawski1 pisze:Breiteberg - tutaj wieża była nieczynna bo remont, a schronisko też było akurat zamknięte tego dnia ;)

I ja miałem Reparaturarbeiten. :-) Ogólnie na różnych niemieckich obiektach miałem sporo pozamykanych miejsc. Tam by trzeba było robić rozpiskę gdzie, w jaki dzień mają zamknięte i odpowiednio planować wycieczki.[/quote]
Jak my byliśmy w tamtych okolicach to wszystkie schroniska były zamknięte, jedynie na Hochwaldzie było otwarte. Trochę szkoda, bo nie było nawet jak wbić pieczątki do Włóczykija.
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
włodarz

Postautor: włodarz » 2024-11-29, 14:20

opawski1 pisze:Sądząc po wyglądzie obiektu, wątpię, żeby ktoś tam mieszkał.

U nas, po tylu latach zamknięcia, zawartość miedzi i innych metali spadłaby w tych obiektach niemalże do zera :D