Debiut na Tule

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Debiut na Tule

Postautor: Sebastian » 2025-03-13, 11:37

Cieszyn jest fajny. Byłem, widziałem.
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-03-13, 13:03

Coldman pisze:Ja muszę przyjechać Cieszyn zwiedzić, więc przy okazji Tuła ogarnę :D

I to jest plan :brawo1
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-03-13, 14:22

Adrian pisze:O ile dobrze pamiętam to Ty jesteś pionierką Tułu ? Nigdy nie pamiętam :lol
Tak, zielone przybywa, wszystko nabiera kolorków, lubimy To :D

E, serio? A nie ktoś inny się tam kręcił? Pierwszy raz w życiu robiłam tam szlak (ale bez szczytu) w czasach liceum, gdy bywałam na wakacjach w Dzięgielowie. A na szczycie pierwszy raz byłam nie tak dawno, w kwietniu 2018 roku. Wtedy postawiłam sobie za cel przejście całego czarnego szlaku (teraz zielony) w tamtej okolicy, który zaczyna się przy stacji PKP w Goleszowie. I chyba wtedy widziałam tam najwięcej przebiśniegów, zdaje się. Musiałabym sobie odświeżyć zdjęcia.
A zieleń startuje, choć powolutku. Wczoraj byłam na spacerku w okolicznym lasku i odkryłam pełno przylaszczek. Takie kupki fioletu wśród panującej teraz żółci pięknie wyglądają! Może te deszcze teraz trochę przyśpieszą przybycie zieleni.
Awatar użytkownika
marekw

Postautor: marekw » 2025-03-13, 15:39

To już trzeci pies forumowy.Pięknie tam przebiśniegowo.Właśnie na Tuł wysłałem kuzynkę poszukać wiosny.Adrian poświadczył,że jest.
Awatar użytkownika
vidraru
Kontakt:

Postautor: vidraru » 2025-03-13, 15:54

Też nie byłam na tej czcigodnej górze. W zeszłym roku wycof bo nad Czechami zrobił się burzowy Mordor i ledwo nas oszczędziło. Pójdę na czosnek niedźwiedzi ;P
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-03-13, 19:49

E, serio?

Po tobie chyba poszli Laynn z Sokółem? Może Wiktor się wypowie ...

To już trzeci pies forumowy.Pięknie tam przebiśniegowo.Właśnie na Tuł wysłałem kuzynkę poszukać wiosny.Adrian poświadczył,że jest.

Wiosnę widziałem, kuzynki nie ;) niech przybywa !

Też nie byłam na tej czcigodnej górze. W zeszłym roku wycof bo nad Czechami zrobił się burzowy Mordor i ledwo nas oszczędziło. Pójdę na czosnek niedźwiedzi ;P

Można fajną pętlę zrobić z Lesznej Górnej przez Wróżną na Tuł.
Czosnek już wystartował, można się już zbierać w drogę :)
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-03-14, 10:20

Przede mną na pewno był sokół. Bo sokół mnie tam ciągnął. A nawet i Sebastian - bo jego relację wtedy żonie pokazywałem.
Więc ja tam późno dotarłem - czego żałuje :)
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-03-14, 12:06

_laynn pisze:Przede mną na pewno był sokół. Bo sokół mnie tam ciągnął. A nawet i Sebastian - bo jego relację wtedy żonie pokazywałem.
Więc ja tam późno dotarłem - czego żałuje :)

To w takim razie Sokół niech się wypowie :)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-03-14, 18:29

Adrian pisze:Można fajną pętlę zrobić z Lesznej Górnej przez Wróżną na Tuł.

Mi się spodobała pętla z Cisownicy, ale widzę że tu Leszna Górna jest preferowana.
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-03-14, 19:13

Sebastian pisze:
Adrian pisze:Można fajną pętlę zrobić z Lesznej Górnej przez Wróżną na Tuł.

Mi się spodobała pętla z Cisownicy, ale widzę że tu Leszna Górna jest preferowana.

Chyba lepsza opcja z Lesznej ;)
Awatar użytkownika
Lidka

Postautor: Lidka » 2025-03-18, 18:47

Lubię ten moment kiedy stojąc na górce widać owczarnię z kamieniołomem i Jasieniową w tle, a po prawej pojawia się długa i pofalowana łąka

to jest rewelacyjne miejsce :)
Taja na pewno wywąchiwała Rawkę, kwiatki zeżarła niechcący :D
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-03-18, 20:30

Lidka pisze:
Lubię ten moment kiedy stojąc na górce widać owczarnię z kamieniołomem i Jasieniową w tle, a po prawej pojawia się długa i pofalowana łąka

to jest rewelacyjne miejsce :)
Taja na pewno wywąchiwała Rawkę, kwiatki zeżarła niechcący :D

Na pewno niechcący :lol wąchała dużo, to pewnie i Rawkę wyczuła :)
Awatar użytkownika
sokół

Postautor: sokół » 2025-03-19, 07:53

Nie wiem, co mnie podkusiło jechac na Tuł, być moze relacja Wiolci, bądź tez Dzikiego (On tez często wrzucał wiosenny Tuł) - ja to pierwszy raz pojechałem tam z Małgosią i Witkiem. Wiosną jakoś. Pokręcilismy się tam po jakichs bagnach, potem był Tuł. Mała Czantoria i zejście bez szlaku.

Potem chyba było ognisko ze wschodem (I debiut Cieszynioków)

I chyba dopiero potem jechałem z Laynnem.

Niemniej to są godne polecenia tereny, nie kojarze nikogo, komu by się tam nie ppdobało, chyba nawet Sebastian swego czasu był zadowolony z pobytu tam (chyba to było, jak robiliśmy 50-tkę)

No a wracając może do tematu głównego - bardzo fajny debiucik pieska - no i czekam na kolejne akcje.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-03-19, 08:34

Tak, dobrze pamiętasz. Byłem na Tule wiosną, jak wy robiliście 50-tkę wokół Brennej (to były czasy!), tyle że ja szedłem z Cisownicy. Piękna wycieczka, a dzień wcześniej byłem na Potaczkowej. Dwa udane dni pod rząd.
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-03-19, 09:42

sokół pisze:Nie wiem, co mnie podkusiło jechac na Tuł, być moze relacja Wiolci, bądź tez Dzikiego (On tez często wrzucał wiosenny Tuł) - ja to pierwszy raz pojechałem tam z Małgosią i Witkiem. Wiosną jakoś. Pokręcilismy się tam po jakichs bagnach, potem był Tuł. Mała Czantoria i zejście bez szlaku.

Potem chyba było ognisko ze wschodem (I debiut Cieszynioków)

I chyba dopiero potem jechałem z Laynnem.

Niemniej to są godne polecenia tereny, nie kojarze nikogo, komu by się tam nie ppdobało, chyba nawet Sebastian swego czasu był zadowolony z pobytu tam (chyba to było, jak robiliśmy 50-tkę)

No a wracając może do tematu głównego - bardzo fajny debiucik pieska - no i czekam na kolejne akcje.

Wychodzi na to, że pierwszy wyznaczający trend jeszcze jest nieznany :lol

Ja się tam wiele razy kręciłem od najmłodszych lat, ale nigdy nie schodziłem ze szlaku, do tego trzeba dorosnąć ;)

Mam nadzieję że pies się dobrze ułożyć i będzie się nadawał w góry ...