Beskid Żywiecki na początek roku - Rysianka na poprawę

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
_laynn

Beskid Żywiecki na początek roku - Rysianka na poprawę

Postautor: _laynn » 2025-01-21, 07:34

Jako, że dwa lata temu zabierając chłopaków na Rysiankę zabrakło nam widoków to w planach na styczeń miałem powrót tu - o ile się nadarzy dobra pogoda. I dziś właśnie postanawiamy wrócić tu, tą sama trasą; zresztą dokładnie taką samą, jak 5 miesięcy temu przemierzaliśmy rodzinnie.
Obrazek

Początek roku mam niemrawy. Weekend wolny - sypie śnieg, więc łamię się, kilkukrotnie zmieniając decyzję, jednak finalnie odpuszczam. Tydzień później mam wolną tylko niedzielę - prognozy zapowiadają piękny warun, więc wrzucam zanętę. Gdy jednak w sobotę wychodzę z pracy i nikt się nie odzywa już się zaczynam cieszyć na lenistwo i wtedy dzwoni Marek - jak tam rzuca. Już wiem, że się nie wyśpię - pytanie tylko jak bardzo :D
Wieczorem szybka narada - jedna prognoza pokazuje pełne słońce, druga mgły. Co robić? Wschód odpuszczamy, ale ryzykujemy.
https://mniejszeiwiekszegory.blogspot.c ... -roku.html
Awatar użytkownika
marekw

Re: Beskid Żywiecki na początek roku - Rysianka na poprawę

Postautor: marekw » 2025-01-21, 08:15

Wstrzeliłeś się dobrze pogodowo.To dobry prognostyk na ten sezon.Obecnie ceny w schroniskach to pomału kosmos.Zdjęcia dobre.
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-01-21, 08:58

Bardzo fajne wyjście, pogoda była to fakt !

Nie dość że drogo, to jeszcze można dostać marne żarcie :zly

Meteo Blue ostatnio sprawdza się bardzo dobrze, ale po takiej sprawdzalności mają zazwyczaj miesiąc, że nie sprawdza się nic :lol

od Płaczliwego Rohacza przez Pachoła aż do Ostrego

A my byliśmy za Rohaczami :)
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-01-21, 09:38

Dokładnie taką samą trasą? To karygodny barak świeżości jest ;)
Z drugiej strony to najładniejsze kółeczko po okolicy, klasyk klasyków.
Piękny był ostatni weekend.
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-01-21, 20:51

Marku dzięki :)

Adrian pisze:A my byliśmy za Rohaczami :)

Widziałem Was - po getrach tak myślałem, że to Wy ;)

Dokładnie taką samą trasą? To karygodny barak świeżości jest

Dokładnie. Nawet w tych samych miejscach schodziliśmy robić siku!
Świeżość pozostawiam tym, których to zabolało :P tzn starszyźnie forumowej. I młodzieży. Jako pan w średnim wieku zaczynam doceniać powtarzalność :P

Co do jedzenia - to tak wyszło, było ciepło, dość wcześnie schodziliśmy i stwierdziliśmy, że bardziej nas Mac w Żywcu ciągnie niż schabowy u góry. W zimie, jednak żarcie w schronisku biorę pod uwagę...choć nie żal nam - zaoszczędziliśmy parę dobrych złotych.
Ostatnio zmieniony 2025-01-21, 20:55 przez _laynn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lidka

Postautor: Lidka » 2025-01-21, 20:52

wychodzimy na Halę Pawlusią - lubię ten widok, gdy ona wyłania się po wyjściu z lasu:

ja też :-)
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-01-21, 20:59

Lidka pisze:
wychodzimy na Halę Pawlusią - lubię ten widok, gdy ona wyłania się po wyjściu z lasu:

ja też :-)

:)
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-01-23, 09:40

Czyli trzecia wycieczka musi być z oblepionymi drzewami, bo resztę warunków już miałeś.
Ta pętla na Rysiankę jest zawsze dobrym pomysłem, który i tym razem się sprawdził. Ładne widoki i jakiś taki luzik wynikający z dobrej pogody wyczuwam.
Na ceny w schroniskach też ostatnio spojrzałam. Rysianka rzeczywiście ma drogie pozycje w menu. Ale póki ludzie kupują, nikt nie ma w tym interesu, żeby je obniżać. Biznes się kręci, a Polakom widać dobrze się powodzi :).
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-01-24, 09:22

Tak ta wycieczka była na fajnym luzie - choć podejście pod Pawlusią pokazało, że miesiąc bez gór swoje zrobiło.
Masz rację co do cen. Zresztą już była tu dyskusja - a ja po prostu stwierdziłem, że dobrze iż się udało oszczędzić - zresztą wiesz na co oszczędzam ;)