Błatnia - 18 maja
- kristoff73
Błatnia - 18 maja
W najbliższy poniedziałek, o ile, jak zwykle, zdrowie pozwoli (a na razie jest OK ) plan spaceru - bardzo ogólny - jest taki:
o godz. 6.35 ze stacji Bielsko-Biała Leszczyny w stronę Błatniej:
https://www.google.pl/maps/dir/49.79582 ... m0!1m0!3e2
nad powrotem zastanowię się na szczycie
o godz. 6.35 ze stacji Bielsko-Biała Leszczyny w stronę Błatniej:
https://www.google.pl/maps/dir/49.79582 ... m0!1m0!3e2
nad powrotem zastanowię się na szczycie
Бродяга. Снусмумрик. Бомж.
- kristoff73
Pozbawiony na dłuższy czas auta, zmuszony byłem tak zaplanować wycieczkę, by zacząć i skończyć na peronie Forumowy spacer/wyrypa z 9.05, czyli pomysł Sokoła, mocno podkręcił u mnie górski płomień, który nigdy nie zgasł, ale - wskutek kontuzji - siłą rzeczy, przygasł... Były przez ostatnie kilka miesięcy górskie akcenty (Szyndzielnia, Kolanin, Ferdel), ale to były tylko przymiarki do czegoś większego. Nasza wycieczka udowodniła mi, że mogę trochę śmielej planować górskie spacery. Co też uczyniłem Od pewnego czasu intrygowała mnie okolica zapory w Wapienicy i możliwość przejścia bezszlakowego na Błatnią. Z przystanku Leszczyny przez pętlę autobusową Cygański Las, ulicą Olszówka, obok Hali pod Dębowcem i dalej łąką wzdłuż wyciągu i w prawo. Potem wzdłuż zbiornika wodnego i w górę. Tylko prześwit między drzewami pozwolił zobaczyć, jak wysoko przyjdzie wejść... Generalnie spokojny leśny spacer nieco pod górę. Do czasu... Droga zaczęła piąć się ostro w górę a potem się "rozmyła". I pozostała improwizacja... Postanowiłem ominąć chaszcze i udało się wybrać w miarę "czysty" teren. O sporym nachyleniu. Niezła wspinaczka, na zejście tędy nie pozwoliłbym sobie "Rzuciło" mnie za mocno w prawo. Wydaje mi się, że szedłem z grubsza po śladzie chorągiewek:
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=49. ... 8.95090/16
Dalej to już klasyka, z dłuższym odpoczynkiem na Błatniej, żwawym wejściem na Klimczok i mozolnym schodzeniem do Bielska-Białej Od zawsze lepiej mi się wchodziło niż schodziło, ale teraz to się jeszcze "spolaryzowało" Trzeba będzie w tych stronach kończyć spacery na Szyndzielni i zjeżdżać kolejką
Kilka zdjęć nieco później
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=49. ... 8.95090/16
Dalej to już klasyka, z dłuższym odpoczynkiem na Błatniej, żwawym wejściem na Klimczok i mozolnym schodzeniem do Bielska-Białej Od zawsze lepiej mi się wchodziło niż schodziło, ale teraz to się jeszcze "spolaryzowało" Trzeba będzie w tych stronach kończyć spacery na Szyndzielni i zjeżdżać kolejką
Kilka zdjęć nieco później
- kristoff73
Pod Dębowcem:
i nieco wyżej:
Krzywa Chata przy zaporze:
Polanka w gęstym lesie:
Wspinaczka do szlaku na Błatnią:
Cel osiągnięty, sporo czasu tu spędziłem, wszak piwo typu porter jest piwem typu degustacyjnego, a nie typu "chlup do gardła"
I jeszcze fotka przy zejściu zielonym szlakiem z Klimczoka:
i nieco wyżej:
Krzywa Chata przy zaporze:
Polanka w gęstym lesie:
Wspinaczka do szlaku na Błatnią:
Cel osiągnięty, sporo czasu tu spędziłem, wszak piwo typu porter jest piwem typu degustacyjnego, a nie typu "chlup do gardła"
I jeszcze fotka przy zejściu zielonym szlakiem z Klimczoka:
- kristoff73
Kris, bardzo fajna wycieczka, ale faktycznie, tego zbiornika troszkę szkoda... Szkoda, że go nie widać.
Schodziłeś zielonym? Ale tym, obok źródeł Białki, z tego co widzę po zdjeciu... Zielonym, a potem żółtym przez Kołowrót czy coś kombinowałeś?
ps to ja przeniosłem ten temat do relacji, myślę, że tu jest jego miejsce.
Schodziłeś zielonym? Ale tym, obok źródeł Białki, z tego co widzę po zdjeciu... Zielonym, a potem żółtym przez Kołowrót czy coś kombinowałeś?
ps to ja przeniosłem ten temat do relacji, myślę, że tu jest jego miejsce.
Ostatnio zmieniony 2020-05-20, 21:17 przez sokół, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- kristoff73
Krzysztof stęsknił się za Blatnią ... tak dawno tam nie był
To nie jest problem Problem, jeśli już, jest w tym, że mam większą chęć wybrać się na Błatnią choćby jutro niż w Beskid Mały... Może ktoś wskaże mi błąd w myśleniu? Może spojrzę na to przez inną optykę?
Zielonym, a potem żółtym przez Kołowrót czy coś kombinowałeś?
Dokładnie żółtym.
Widzę, że jeszcze wzdłuż Jasionki, czyli na pn-zachód od Błatniej może być ciekawie wchodzić
-
Piotrek pisze:Czasami można wejść na koronę zapory. Na jakich zasadach jest ona udostępniania nie wiem - może od tej knajpy co jest obok?,. W każdym razie ludzi tam łażących widziałem
Gdzieś pisało iż z okazji Światowego Dnia Wody 23 marca była udostępniona w zeszłym roku . Podobno ma to być cykliczne udostępniane zwiedzającym ..raz w roku
- kristoff73