Relacja trochę zaległa (niecałe dwa tygodnie), ale tamta niedziela (2 marca) była równie słoneczna, jak ta ostatnia.
Moim zdaniem rejony Goleszowa, Małej Czantorii i Tuła (Tułu?) są często pomijane przez turystów na rzecz Ustronia, czy Wisły. Tereny jak dla mnie niesamowicie sielankowe! Podobnie jak okolice Trójstyku beskidzkiego. W przyszłości muszę sprawdzić, jak tam jest jesienią...
Link do krótkiej fotorelacji:
https://plus.google.com/photos/10977101 ... 385?sort=1
Poszukiwania wiosny w okolicach Małej Czantorii
Poszukiwania wiosny w okolicach Małej Czantorii
https://picasaweb.google.com/109771017774908094590
"It is hard to fail, but it is worse never to have tried to succeed." Theodore Roosevelt
"It is hard to fail, but it is worse never to have tried to succeed." Theodore Roosevelt
kiedyś bardzo mi się podobała trasa Goleszów-Tuł-Mała Czantoria-Duża i zejście... do Małej praktycznie pusto, a wzgórza dookoła Tułu sielankowe. Działało jeszcze schronisko pod Tułem i można było Brackiego się napić
A przed Wielką Cz. oczywiście ściana stonki patrząca jak na wariata
Muszę tę powtórzyć!
A przed Wielką Cz. oczywiście ściana stonki patrząca jak na wariata
Muszę tę powtórzyć!
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
- Tępy dyszel
Pudelek pisze:kiedyś bardzo mi się podobała trasa Goleszów-Tuł-
Długo asfaltem i poza zalanym kamieniołomem, moim zdaniem, nic ciekawego.
Jak tam byłem to ,,napaliłem" się na schronisko pod Tułem (tak miałem napisane na mapie) a okazało się, że to coś w rodzaju restauracji i domu na imprezy okolicznościowe typu ślub, stypa itp.
Dopiero za Tułem jest ciekawiej. Oryginalne ujęcia Beskidu Śląsko-Morawskiego, m. in. na Ostry i Javorovy z tego co pamiętam. No i rozległe zielone ,,trawniki" oraz charakterystyczny ,,stożek".... Ostrego w paśmie granicznym.
Choć podejście na Małą Czantorię z tamtej strony, daje nieco ,,popalić". Ale nie jest długie.
Wycieczka na Czantorię i Stożek od ,,dupy" strony (np. z miejscowości Nydek), może być ciekawe. Taką wersją jeszcze nie szedłem a więc.....