Muńcuł i Rycerzowa z noclegiem w chatce

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
Adrian

Re: Muńcuł i Rycerzowa z noclegiem w chatce

Postautor: Adrian » 2025-09-05, 10:24

_laynn pisze:Plecak fajny, smugi o wschodzie super, moczenie nóg super. Fajny filmik :) aż się mi zachciało iść na taki wypad :)

Plecak, jak za taką kasę, jest naprawdę bomba !

No to ruszaj ! Tylko gdzieś daleko ;)
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-05, 12:30

Ja Ci proponuję zainwestować 3 zł w zatyczki do uszu :D

Stopery do uszu mają tą wadę, że słabo tłumią chrapanie. I muzykę o niskich tonach. Kilka razy mi sie tak zdarzyło, że wsadzam stopery w uszy, zasypiam, a potem ktoś zaczyna chrapać. Od razu budzi mnie chrapanie i nie ma mowy spaniu, jakby drzewo piłowali. A jak wyjmuje stopery z uszu to prawie nie słyszę chrapania - tak szumi wezbrany potok. Skubane zupełnei znoszą dzwiek szumu potoku a chrapanie zostaje jak było. Tak samo z muzyką. Tez kiedys zdecydowałam się wyjąć stopery, bo w nich słyszałam tylko umck umck, a po wyjeciu dodatkowo były cykady, ptaki, wiatr..

Ale ogólnie stopery to jeden z lepszych wynalazków cywilizacji! Ile ja się namęczyłam zanim odkryłam to dobrodziejstwo!
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Gór Ski

Postautor: Gór Ski » 2025-09-05, 14:09

_laynn pisze:Mam nadzieję, że apetyt na góry wraca. Choć pomału. Ja też mam ostatnio jakiś opór, ciężko mi znaleźć cel. No cóż tak to bywa jak świeżość wygasa :P

Szkoda, że nie wyszło Ci to nocne niebo...

Czasem warto coś zmienić , ja wymiennie Skitury biegówki , rower , i pieszo w różnym terenie skały , biwaki , przejścia itp
Gór Ski

Postautor: Gór Ski » 2025-09-05, 14:13

Chatka fajnie widzę odnowiona , jedna z niewielu na sezon zimowy . Co wy tam targacie że macie takie ciężkie plecory , na jeden nocleg i to w chacie to na drugi dzień plecak może spokojnie poniżej 5 kg ważyć
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-09-05, 14:29

Gór Ski pisze:Czasem warto coś zmienić , ja wymiennie Skitury biegówki , rower , i pieszo w różnym terenie skały , biwaki , przejścia itp

Latem to jest morze i ostatnio właśnie kierunek Bałkański.

Tylko ostatnio nie chcę mi się daleko jeździć, a blisko...no ja nie mam motywacji by na Skrzyczne/Rysiankę wchodzić co roku.
Zresztą, mija lato i mi wraca ochota na góry :)
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-09-05, 14:33

A jaki to model plecaka? Podrzucisz?
I co to znaczy, że się nie zmiękczasz? Rozumiem, że w kontekście trudności ze spaniem w różnych miejscach, ale dziwnie zabrzmiało...
Nie będę pisać, że wycieczka fajna, tylko napiszę, że fajnie, że wróciłeś do pisania :)
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-05, 15:11

buba pisze:
Ja Ci proponuję zainwestować 3 zł w zatyczki do uszu :D

Stopery do uszu mają tą wadę, że słabo tłumią chrapanie. I muzykę o niskich tonach. Kilka razy mi sie tak zdarzyło, że wsadzam stopery w uszy, zasypiam, a potem ktoś zaczyna chrapać. Od razu budzi mnie chrapanie i nie ma mowy spaniu, jakby drzewo piłowali. A jak wyjmuje stopery z uszu to prawie nie słyszę chrapania - tak szumi wezbrany potok. Skubane zupełnei znoszą dzwiek szumu potoku a chrapanie zostaje jak było. Tak samo z muzyką. Tez kiedys zdecydowałam się wyjąć stopery, bo w nich słyszałam tylko umck umck, a po wyjeciu dodatkowo były cykady, ptaki, wiatr..

Ale ogólnie stopery to jeden z lepszych wynalazków cywilizacji! Ile ja się namęczyłam zanim odkryłam to dobrodziejstwo!

Już od jakiegoś czasu są na wyposażeniu obowiązkowym :)

Czasem warto coś zmienić , ja wymiennie Skitury biegówki , rower , i pieszo w różnym terenie skały , biwaki , przejścia itp

Fajna opcja, nie ma nudy, tylko gdzie trzymać sprzęt, w bloku ciasno, piwnica pełna, rower bym chętnie miał, no ale ... :-(

Chatka fajnie widzę odnowiona , jedna z niewielu na sezon zimowy . Co wy tam targacie że macie takie ciężkie plecory , na jeden nocleg i to w chacie to na drugi dzień plecak może spokojnie poniżej 5 kg ważyć

Cały sprzęt biwakowy, namiot, karimata, śpiwór i takie tam, wiesz jak jest ;)

jaki to model plecaka? Podrzucisz?
I co to znaczy, że się nie zmiękczasz? Rozumiem, że w kontekście trudności ze spaniem w różnych miejscach, ale dziwnie zabrzmiało...
Nie będę pisać, że wycieczka fajna, tylko napiszę, że fajnie, że wróciłeś do pisania :)

Model taki, kupiłem w promocji na 399 zł

[url]SIMOND Plecak trekkingowy męski Forclaz MT 500 Air 50+10 litrów
449.99zł
https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-324407?mc=8581388[/url]

To mocowanie na butelkę, to super sprawa !

Mówiąc zmiękczanie, miałem na myśli alkohol, ten akurat uławia wiele spraw, jeżeli chodzi o biwaki, a ja jako nie pijący muszę sie męczyć, a jakbym wypił jakiejś wiśnióweczki albo bimbru, to bym spał jak zabity :D

Dzięki za dobre słowo :) czekałem, aż mi się zachce I napisałem.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-09-05, 15:25

Aa, to o innym zmiękczaniu myślałam. Kręgosłupa :)
A ten plecak jaki ma patent z tym mocowaniem butelki? Bo mam podobny, ale mniejszy, z taką dziwną boczną kieszenią na wodę i to się akurat w ogóle nie sprawdza.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-05, 15:40

Adrian pisze:Buba, specjalnie dla ciebie zrobiłem ten filmik :)

P. S
Filmik został poprawiony i zrobiony porządniej

https://youtube.com/shorts/0mBMDGyCCuw?feature=shared

Nie wiem czemu mi sie filmik nie wyświetla, czarne okienko i pisze "film niedostepny" :(
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-05, 16:09

Co wy tam targacie że macie takie ciężkie plecory , na jeden nocleg i to w chacie to na drugi dzień plecak może spokojnie poniżej 5 kg ważyć

Ja mam trochę uraz psychiczny do wybierania się na biwak z osobami z 5 kilogramowymi plecakami. Raz z nami taki kolega pojechał... Najpierw się z nas podśmiewał, że "co wy tam nosicie??? cegły czy kamienie?" , a potem sie okazalo, że nie mozemy spac tam gdzie planowalismy bo źródło wyschło, a on oczywiscie nie ma w ogole ze sobą wody, wiec trzeba dymac dalej albo dzielic się wodą. Wieczorem trzeba było mu dać sweter bo trząsł się z zimna (liczył ze latem w górach jedna cienka bluza wystarczy) a rano musielismy go nakarmić bo nie miał nic na śniadanie a na nasze kanapki patrzył takim wzrokiem, ze strach było czy nam zaraz rąk nie poodgryza ;) O "pożycz latarkę", "pożycz nożyczki", "mnie też opyl na komary", "czy ktoś ma srajtaśmę?" - już nie wspomnę.

Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-05, 20:48

Wiolcia pisze:Aa, to o innym zmiękczaniu myślałam. Kręgosłupa :)
A ten plecak jaki ma patent z tym mocowaniem butelki? Bo mam podobny, ale mniejszy, z taką dziwną boczną kieszenią na wodę i to się akurat w ogóle nie sprawdza.

Od 8.55 min. Jest otym uchwycie na wodę
https://youtu.be/vOXomrv8H-A?feature=shared

W środku tego uchwytu, jest taka zwężka, że butelka lepiej się trzyma, jest to stabilne i działa, ja w tym nioslem ostatnio 1 litrową butelkę.
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-05, 20:51

buba pisze:
Adrian pisze:Buba, specjalnie dla ciebie zrobiłem ten filmik :)

P. S
Filmik został poprawiony i zrobiony porządniej

https://youtube.com/shorts/0mBMDGyCCuw?feature=shared

Nie wiem czemu mi sie filmik nie wyświetla, czarne okienko i pisze "film niedostepny" :(

Chyba zablokowali, przez muzykę Ozzego Ozborna, chyba nie wolno :lol

Wgrałem na nowo z inną muzyką :)

https://youtube.com/shorts/w9xcLAsefTI?feature=shared
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-07, 15:07

Podoba mi się Twój biwakowy styl. Wrzucam więcej zdjęć z obozowania :D
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-07, 15:15

Coldman pisze:Podoba mi się Twój biwakowy styl. Wrzucam więcej zdjęć z obozowania :D

Muszę wiecej wyjść na nockę robić ;)

A film widziałeś? Bo nie wiem czy znowu nie zablokowali, podpinam jeszcze jeden, ten stary ...

https://youtube.com/shorts/nXVJB9rlPQg?feature=shared
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-07, 16:57

Adrian pisze:
Coldman pisze:Podoba mi się Twój biwakowy styl. Wrzucam więcej zdjęć z obozowania :D

Muszę wiecej wyjść na nockę robić ;)

A film widziałeś? Bo nie wiem czy znowu nie zablokowali, podpinam jeszcze jeden, ten stary ...

https://youtube.com/shorts/nXVJB9rlPQg?feature=shared

Widziałem na Facebooku :D Fajny eksperyment
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach