Za granicą wiosna już jest !

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
Adrian

Za granicą wiosna już jest !

Postautor: Adrian » 2025-04-20, 13:48

Dzień dobry.

Kiedy w wyższych partiach Beskidów zalega jeszcze śnieg i jest szaro buro, ja chciałem poczuć wiosnę, zobaczyć trochę zieleni i choć to jeszcze za wcześnie, żeby zieleń wybuchła, szedłem z optymistycznym nastawieniem.
Kuchenka jeszcze leży w schowku pod łóżkiem, więc w głowie jeszcze zimowe myślenie i mimo że miało być ciepło postanowiłem, że rozpoczęcie sezonu kuchenkowego zostawię sobie na kiedy indziej :) musiałem się zadowolić kawą z termosu.
Po drodze miałem dobrobyt chatkowy, bo aż trzy przybytki gastronomiczne, Chaty - Ostry, Kamenity i Kozubowa.
Zaczynam z parkingu Koszarzyska Milirz, szybko wychodzi się na siodło pod Ostrym, bardzo lubię to miejsce, ma pastwiskowy klimat i jest szałas, kawałek powyżej jest równie fajne miejsce w cieniu olbrzymich drzew (dęby lub buki, nie wiem ?) jest miejsce na ognisko i trzy huśtawki wiszą na jego gałęziach, fajnie tam, aż żałowałem że jednak nie zabrałem tej kuchenki ;)
Idąc pod górę kolejny raz myślałem, że to właśnie dzisiaj wejdę na Ostry, ale mi przeszło jak sprawdziłem ile czasu mi to zajmie :lol
Więc poszedłem prosto pod chatę, po drodze bardziej jesiennie niż wiosennie, ale i tak pięknie, wyszło na to że szedłem w towarzystwie wilków, bo znalazłem świeżą kupę na drodze !
Jak zawsze zaglądam jak się prezentuje chatka w oddali, a tym razem wyglądała obłędnie z tymi borowinami !
Pod chatą zjadam śniadanie, popijam herbatę i kawę, w między czasie przed chatkę wychodzi zaspany pan z obsługi, a może właściciel ? I tak obaj siedzimy wygrzewając się w słońcu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

temu aniołku skrzydeło odpadło :(
Obrazek

a to je jo :D
Obrazek

a to je wisna !
Obrazek

a to jest walka wiosny z zimą !
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spodziewałem się sporego bagna, szczególnie na odcinku który był przede mną i dla tego zabrałem wysokie buty, a tu niespodzianka, po za tym że były miejsca z odrobiną śniegu, to w zasadzie brak błota na całej trasie.
Leśnymi zawijasami docieram do Kałużnego, to właśnie tam jest zawsze największe bagno, a tym razem jeszcze śnieg i lód …
Na skrzyżowaniu pod Babim wyrchem odbijam do chaty Kamenity z zamiarem zjedzenia tam czosnkowej z tworuszką, bo tam takową mają :)
Jest środa, więc w górach pusto, a mnie się udaje trafić na wycieczkę szkolną, trzeba mieć farta :lol
Pani z każdym maluchem z osobna podchodzi do lady i kupuje gówniakowi co tam sobie chce i tak milion razy ! No może z dziesięć ;)
Kupuję kofole i wspomnianą zupę, czekając na zupkę popijam napój i oglądam wnętrze chatki, ładnie tam, salka jadalna w ładnym myśliwskim stylu, w gablotkach na ścianach wisi mnóstwo scyzoryków i wiele innych rzeczy, które można oczywiście kupić, widziałem za barem nawet kilka rodzajów smaczków dla psów, można się tylko uczyć od naszych sąsiadów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zjadam zupę i ruszam dalej, najbliższy kawałek szlaku jest mocno pod górę, ale kawałek wyżej zaczynają się widoki, widać ładnie długą polanę pod Kamenitym (Niżni Kamenity) pojawiają się samotnie wystając kolosy Beskidu Śląsko-Morawskiego, Łysa góra -Smrk - Travny, a kawałek dalej jest widoczna Fatra !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu na horyzoncie pojawia się kaplica na Kozubowej, tutaj to dopiero są widoki ! Beskidy i Fatra, widać pięknie Babią i Pilsko, jest Rysianka i Romanka, a w dole Jabłonków i okolice, bombowo!
Niestety chata zamknięta, a szkoda, miałem straszną chęć na frytki.
Siadam poniżej przy jakimś paśniku i popijam jeszcze ciepłą kawę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odcinek z Kozubowej do rozejścia nad Milikovem też bardzo lubię, są tam piękne widoki z polany, przy której jest spory szałas/budka i miejsce na ognisko.
Później już tylko krótkie zejście asfaltem, odbicie w leśną drogę i już prawie jestem na parkingu …

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobaczyłem nadciągającą wielkimi krokami wiosnę, nawet ją poczułem na własnej skórze, wiosny nam trzeba !

I taka to była wycieczka.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Za granicą wiosna już jest !

Postautor: Sebastian » 2025-04-20, 16:26

Bardzo ładna wycieczka, choć ja ostatnio raczej wolałem ruszyć na poszukiwanie resztek zimy i dobrze, bo w Tatrach śnieg topnieje w oczach.
Bardzo cywilizowane tereny i mnogość obiektów kulturalno-gastronomicznych, trzeba tam się w końcu wybrać.
A propos, czy w tych schroniskach można płacić kartą? A jak nie, to ile wziąć koron na takie jadło i picie, jak ty zamówiłeś? Wrodzona krakowska oszczędność nakazuje mi nie kupować zbyt wielu czeskich koron, z którymi później mógłbym zostać niczym Himmilsbach z angielskim.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-04-20, 16:44

Znam te tereny. Miło wspominam.

Weź 250 koron w gotówce. 100 koron to chyba 17 zł.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-04-20, 17:49

Rok temu tam się szwędałem i wiosny więcej widziałem, bo to było 1 maja ;)
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-04-20, 20:36

Sebastian pisze:Bardzo ładna wycieczka, choć ja ostatnio raczej wolałem ruszyć na poszukiwanie resztek zimy i dobrze, bo w Tatrach śnieg topnieje w oczach.
Bardzo cywilizowane tereny i mnogość obiektów kulturalno-gastronomicznych, trzeba tam się w końcu wybrać.
A propos, czy w tych schroniskach można płacić kartą? A jak nie, to ile wziąć koron na takie jadło i picie, jak ty zamówiłeś? Wrodzona krakowska oszczędność nakazuje mi nie kupować zbyt wielu czeskich koron, z którymi później mógłbym zostać niczym Himmilsbach z angielskim.

Twoja wizyta w Tatrach była bardzo udana, ja na takie zrywy w środku tygodnie nie mogę sobie pozwolić że względu na pracę, muszę być na chodzie następnego dnia, nie ma zmiłuj :-(

Ile koron ?
Łukasz chyba dobrze mówi, że 250 będzie dobrze, bo płatność kartą, jak widać na zdjęciu z Chaty Kamenity, widnieje napis, że powyżej 500 koron :lol
W razie jakby Ci zostało, to odkupię przy jakimś spotkaniu :D

Znam te tereny. Miło wspominam.

Bardzo mnie cieszy, jak ktoś po wizycie/wizytach w B.Ś-M jest zadowolony i się podobało :)

sprocket73 pisze:Rok temu tam się szwędałem i wiosny więcej widziałem, bo to było 1 maja ;)

Zdawałem sobie sprawę, że jeszcze za wcześnie żeby było zielono i kwieciście, ale wolałem tak, niż śnieg i błoto np. na Rysiance, bo taki był drugi plan ...
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-04-22, 09:01

Jedno z nielicznych miejsc, gdzie byłem w Czechach i pewnie jeszcze wrócę.
Bo tam jest ładnie. Widokowo. No po prostu fajnie :)
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-04-22, 11:39

_laynn pisze:Jedno z nielicznych miejsc, gdzie byłem w Czechach i pewnie jeszcze wrócę.
Bo tam jest ładnie. Widokowo. No po prostu fajnie :)

Polecam jeszcze pętlę, szczególnie wiosną, od Radhosta po Pustewny
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-04-22, 13:16

Adrian pisze:
Twoja wizyta w Tatrach była bardzo udana, ja na takie zrywy w środku tygodnie nie mogę sobie pozwolić że względu na pracę, muszę być na chodzie następnego dnia, nie ma zmiłuj :-(

Przecież to trasa z gatunku krótkich i lekkich. Na chodzie będziesz już wieczorem w domostwie.

Fajnie w tych czeskich górach. Im częściej jestem, tym bardziej nastawiam się na kolejne trasy i powtórzenia poprzednich. Wielu poprzednich.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
vidraru
Kontakt:

Postautor: vidraru » 2025-04-22, 16:59

Łaziłam tam późną jesienią, piękne tereny, trzeba przyznać.
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-04-22, 20:47

Przecież to trasa z gatunku krótkich i lekkich. Na chodzie będziesz już wieczorem w domostwie.

Żeby jechać w Tatry, muszę wstać w środku nocy (3.00) żeby dojechać na 7.00, więc takie cudne wyjazdy to to nie są ;)

A na drugi dzień muszę być fizycznie i psychicznie ogarnięty, moje ewentualne błędy/pomyłki weryfikuje prokurator, a bardzo łatwo może dojść do takiego zdarzenia ...
Jeszcze parę lat temu nie miało to dla mnie znaczenia, dzisiaj już spokojniej podchodzę do tematu, może covid lub szczepionki pomogły ? Tak przypuszczam ...

Fajnie w tych czeskich górach. Im częściej jestem, tym bardziej nastawiam się na kolejne trasy i powtórzenia poprzednich. Wielu poprzednich.

Ja tam mam swoje ulubione rejony, do których chętnie wracam, no i mam blisko :)

vidraru pisze:Łaziłam tam późną jesienią, piękne tereny, trzeba przyznać.

Wiosnajest równie fajnie, a szczególnie teraz, kiedy ta zieleń wybuchnie