Sama nie wiem: Beskid Makowski,Średni czy Myślenicki ;)

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
Lidka

Re: Sama nie wiem: Beskid Makowski,Średni czy Myślenicki ;)

Postautor: Lidka » 2024-12-03, 20:32

w sumie nie wiem czy to jest wtedy wycieczka na nową górkę z elementami grzybobrania czy grzybobranie z wejściem na nową górkę :)

przypuszczam, ze to zależy od wagi zbiorów :D
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2024-12-03, 20:35

Lidka pisze:Rynek to w ogóle osobna kategoria- nieproporcjonalnie wielki w stosunku do samej wsi. Zgadzam się z Sebastianem- samochody przeszkadzają. Tam mogą stać konne wozy ;) Jest wtorkowe popołudnie- z turystów to chyba tylko nasza dwójka. Muzeum zamknięte, ale niespecjalnie się tym przejmuję- mi wystarcza, że mogę się poszwendać po tych wąziutkich uliczkach.

Byłem w niedzielę i niby aut było sporo, ludzi też, ale przez to taki klimat był wakacyjny.
Jak chcesz to kilka zdjęć z muzeum jest u mnie w relacji:
https://mniejszeiwiekszegory.blogspot.c ... orona.html
Awatar użytkownika
Lidka

Postautor: Lidka » 2024-12-03, 21:07

to słynna ponoć Arka Cafe, do której tylko zajrzałem, później zaś była duża kolejka

Ja też tylko zajrzałam i tłum mnie odstraszył.

a jednym są też lokalne przetwory, jednym z nich jestem zainteresowany, ale pan tak się zgadał z kolegą, że lanckorońskiego wina nie spróbuje, prosić się o możliwość wydania pieniędzy nie mam w zwyczaju.

bo tak to na wsi wygląda; nie rzuca się rozmowy z kolegą, żeby zarobić. Inne priorytety :lol

Wieś, o której się mówi, że to miasto aniołów

no, fajnie to brzmi :-o
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2024-12-21, 22:27

Jeśli kiedys trafię do Lanckorony - to już wiem gdzie chcę zanocować. Jak jak kocham bluszcze!!!!!!!
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
opawski1
Kontakt:

Postautor: opawski1 » 2024-12-23, 19:32

Fajne spacerki ;)
Dla mnie Beskid Makowski, Średni, Myślenicki... czy jak go tam zwał to praktycznie biała plama, przeszedłem go tylko z perspektywy Małego Szlaku Beskidzkiego. Jednak przyznam się, że niewiele z niego pamiętam. Pewnie dlatego, że nie ma tam schronisk czy baz namiotowych ;) Muszę jednak w końcu odwiedzić tamte rejony, Lanckoronę i okolice.
W przyszłym roku mamy wyjazd z naszym PTTK w tamte okolice. Może się z nimi zabiorę ;)
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/