Gorąca prośba o opinię :)

Wszystko o wyposażeniu potrzebnym na górskich wycieczkach.
TheRoadBiker

Gorąca prośba o opinię :)

Postautor: TheRoadBiker » 2025-09-20, 09:02

Cześć wszystkim!

Zastanawiam się nad prezentem dla osoby, która chodzi w Tatry. Czy takie buty się do tego nadają? Ja wiem, że jest masa innych firm jak pewnie Salomon, Salewa ale czy te buty też będą w porządku? https://www.adidas.pl/buty-terrex-trailmaker-2.0-mid-gore-tex-hiking/IH3758.html

Będę bardzo wdzięczny za waszą opinię :) 

Pozdrawiam :) 
Awatar użytkownika
Adrian

Re: Gorąca prośba o opinię :)

Postautor: Adrian » 2025-09-20, 09:44

Jak widać na szlakach, wszystkie buty są dobre :lol

Są to buty trailowe, stworzone do biegania w terenie, więc powinny być odpowiednie, mają szerszą podeszwę, aby lepiej utrzymać teren... Ale jak dokładnie będą działać na skale? Prawdopodobnie są miękkie, co jest wadą na skałach.

Za te pieniądze na pewno kupiłbym coś innego.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-09-20, 22:22

Celuj w coś takiego. Najlepsze!

Obrazek
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-21, 00:21

Z butami jest taki problem, że buty górskie muszą być spasowane ze stopą. Każdy ma swój typ buta który lubi i mu odpowiada. Taka metoda prób i błędów. Mnie najbardziej obcierały te w których ludzie robili długie wyrypy po 80km. Koniec końcow kupiłem przypadkowo po szybkiej polecajce scarpy. Tak już je przerobiłem że aktualnie są całe rozklejone, dziury po bokach że palec włożysz, starte czubki i dzisiaj mi już w końcu pierwsze sznurowadło przegniło, ale to nie przeszkodziło pokonać w nich 28km w Karkonoszach gdzie część biegłem. Póki się dziura nie zrobi od spodu to będę w nich chodził ;)
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
TheRoadBiker

Postautor: TheRoadBiker » 2025-09-21, 20:40

Adrian pisze:Jak widać na szlakach, wszystkie buty są dobre :lol

Są to buty trailowe, stworzone do biegania w terenie, więc powinny być odpowiednie, mają szerszą podeszwę, aby lepiej utrzymać teren... Ale jak dokładnie będą działać na skale? Prawdopodobnie są miękkie, co jest wadą na skałach.

Dzięki, a co na przykład? Tutaj też szukam kompromisu między zaletami w terenie a wyglądem ..byłbym wdzięczny za poradę bo się nie znam nic a nic :lol
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-22, 07:27

TheRoadBiker pisze:
Adrian pisze:Jak widać na szlakach, wszystkie buty są dobre :lol

Dzięki, a co na przykład? Tutaj też szukam kompromisu między zaletami w terenie a wyglądem ..byłbym wdzięczny za poradę bo się nie znam nic a nic :lol

Po pierwsze, to te buty w góry, to nie kupno klapków i takie buty musi kupić sam zainteresowany, a na pewno przymierzyć i przejść sie po sklepie, kupowanie czegoś w necie na chybił trafił, to nie najlepszy pomysł.

Ale nie można też wykluczyć, że osoba która ma w nich chodzić, nie będzie zachwycona, bo może akurat będą jej siedzieć na nodzejak ulał :lol

Z autopsji wiem, że zamawianie przez internet kończy się wiecznym odsyłaniem i czekaniem na zwrot pieniędzy ...

Te można dostać w różnych cenach, dałem pierwsze z brzegu dla przykładu
1. https://www.4camping.pl/p/buty-meskie-g ... ign=10-(PL)-0-5%25&utm_id=21257618559