Pierwsza wyprawa zimą
Re: Pierwsza wyprawa zimą
W sumie Pudel ma rację. No poza tym , że może na tych kamieniach być trochę ślisko więc mityczne raczki się przydadzą.
Na pozostałe górskie ustrojstwa warto już mieć lepsze obuwie. I czapkę uszankę.
Na pozostałe górskie ustrojstwa warto już mieć lepsze obuwie. I czapkę uszankę.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
Na kamienie to chyba raczki słabo...
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
To w takim razie inne ustrojstwa pod buty. Zawsze można iść lasem przez śnieg 

- sprocket73
- Kontakt:
Nie wolno schodzić ze szlaku w Parku Narodowym!
Poza tym w lesie mieszkają dzikie zwierzęta - ona są u siebie.
Poza tym w lesie mieszkają dzikie zwierzęta - ona są u siebie.
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
Można je udomowić.
Z butami jest ten problem, że ciężko polecić jakikolwiek model, bo każdy ma inne stopy i każdemu inaczej dane buty pasują. Moje stopy się już na tym dobrze poznały i buty w które ludzie kochali do robienia tras +60km, dla mnie były słabe, a najlepsze się okazałe się te, które memiarz powyżej polecił xD
A zimowe to mam już kilka lat, eleganckie z tanie decathlonu, jestem bardzo zdziwiony, że one wciąż tak się dobrze trzymają i nie przepuszczają wody. Robiłem w nich trasy po 25km brodząc w głębokim śniegu, albo trasy po 43km w dogodniejszych warunkach i problemu nie było. Kupić już ich raczej nie idzie, znalazłem na olx do pokazania https://www.olx.pl/d/oferta/decathlon-b ... XFEP6.html
A zimowe to mam już kilka lat, eleganckie z tanie decathlonu, jestem bardzo zdziwiony, że one wciąż tak się dobrze trzymają i nie przepuszczają wody. Robiłem w nich trasy po 25km brodząc w głębokim śniegu, albo trasy po 43km w dogodniejszych warunkach i problemu nie było. Kupić już ich raczej nie idzie, znalazłem na olx do pokazania https://www.olx.pl/d/oferta/decathlon-b ... XFEP6.html
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Dzisiaj przyszły zamówione Salewa Mountain Trainer Mid GTX. Buty wyglądają ładnie na żywo ale mają sztywną podeszwę i trochę ważą. Boję się że po równym terenie zmęczą mi stopy. Chyba nie są dla mnie.
Napisałem jeszcze do paru sklepów i polecili takie buty zamiast Salewy. I oczywiście wiekszy broblem z romiarem mojej stopy 46cm.
Garmont Vetta GTX, Garmont Vetta Tech GTX, Salewa Alp Trainer 2 Mid GTX,
Garmont Tower Trek GTX, Hanwag Torsby GTX, Zamberlan Rolle Evo GTX, Zamberlan Storm Evo GTX Comfort Fit
Napisałem jeszcze do paru sklepów i polecili takie buty zamiast Salewy. I oczywiście wiekszy broblem z romiarem mojej stopy 46cm.
Garmont Vetta GTX, Garmont Vetta Tech GTX, Salewa Alp Trainer 2 Mid GTX,
Garmont Tower Trek GTX, Hanwag Torsby GTX, Zamberlan Rolle Evo GTX, Zamberlan Storm Evo GTX Comfort Fit
Każde lepsze buty zimowe mają sztywną podeszwę, która umożliwia założenie raków.
Garmonty masz lżejsze o 60g, a te w wersji Tech lżejsze o 130g. Tak sobie zważyłem swój i mam but lżejszy o 195g (475g)
Garmonty masz lżejsze o 60g, a te w wersji Tech lżejsze o 130g. Tak sobie zważyłem swój i mam but lżejszy o 195g (475g)
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
U mnie w mieście nie ma sklepów z takimi butami. Najbliższy jest 200km dlatego tak wypytuje na forum
Garmonty Tundra - od lat chodzę zimą w nich. Choć dopóki nie ma mrozów, oraz dużo świeżego śniegu używam niskich Scarpa Mojito.
Generalnie lepiej iść do sklepu i poprzymierzać je. Edit - po dodaniu postu widzę, że masz daleko do sklepów...
Generalnie lepiej iść do sklepu i poprzymierzać je. Edit - po dodaniu postu widzę, że masz daleko do sklepów...
Właśnie wczoraj przyszły zamówione buty Garmont Vetta GTX. Później ponoszę dłużej po domu. To są moje pierwsze takie buty. Na co zwrócić uwagę? Przy zakupię dwóch par dla mnie i żony wyszły po zniżce 430zł za parę. Salewy były 0 jakieś 2cm wyższe. I teraz mam dylemat co brać.
madgra pisze:Właśnie wczoraj przyszły zamówione buty Garmont Vetta GTX. Później ponoszę dłużej po domu. To są moje pierwsze takie buty. Na co zwrócić uwagę? Przy zakupię dwóch par dla mnie i żony wyszły po zniżce 430zł za parę. Salewy były 0 jakieś 2cm wyższe. I teraz mam dylemat co brać.
Wyglądają bardzo fajnie, używałem niskich Garmontów (z forum używa ich jeszcze dwie soby )
I byłem zadowolony m, jedyny minus to szybko ścierająca się podeszwa
a czy nie są za niskie? garmont vetta tech gtx jeszcze były i 0 1-2cm wyższe
madgra pisze:a czy nie są za niskie? garmont vetta tech gtx jeszcze były i 0 1-2cm wyższe
Nie są według mnie, ale to w sumie nie ma znaczenia, bo w zimie będziesz miał ubrane stuptuty.
Zakupiliśmy z żoną buty Garmont Vetta GTX. Okazało się że są to buty podejściowe a nie typowo trekkingowe. I nasze pytanie> Czy nadają się na zimowy trekking w góry? Śnieżka, Szrenica, Czarny Staw Pod Rysami? Czy lepiej oddać i kupić typowo trekkingowe?