Gry planszowe / karciane
Gry planszowe / karciane
Co prawda nie lubię zakładać ponownie tego samego tematu, ale...
...akurat w sobotę miałem ze sobą aparat na spotkaniu planszówkowców, więc kilka zdjęć w co graliśmy
Terra Mystica - czyli różne rasy walczą o dominację. Byłem Nomadami D
Brass - czyli kapitalizm w dziewiętnastowiecznej Wielkiej Brytanii. Mózgóżerne, mnie już nudzi
Ogrody Alhambry - lekka, losowa, dobra też dla początkujących
Dominant Species - gra z typu mocno ciężkich. Czas trwania rozgrywki - co najmniej 3 godziny (bez tłumaczenia). Walka gatunków o przetrwanie na prehistorycznej ziemi. Tylko raz, grając zresztą po raz pierwszy, udało mi się wygrać.
...akurat w sobotę miałem ze sobą aparat na spotkaniu planszówkowców, więc kilka zdjęć w co graliśmy
Terra Mystica - czyli różne rasy walczą o dominację. Byłem Nomadami D
Brass - czyli kapitalizm w dziewiętnastowiecznej Wielkiej Brytanii. Mózgóżerne, mnie już nudzi
Ogrody Alhambry - lekka, losowa, dobra też dla początkujących
Dominant Species - gra z typu mocno ciężkich. Czas trwania rozgrywki - co najmniej 3 godziny (bez tłumaczenia). Walka gatunków o przetrwanie na prehistorycznej ziemi. Tylko raz, grając zresztą po raz pierwszy, udało mi się wygrać.
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Jakiś miesiąc temu ze znajomymi rozłożyliśmy Monopoly (w wersji z polskimi miastami) i był taki szał, że ja pierdzielę. A jakie walki, darcie mordy, sojusze, konflikty, układy i układziki Zarypisty temat
A w karty to ostatni raz w akademiku.. na "baniaki" zamiast na pieniądze..
A w karty to ostatni raz w akademiku.. na "baniaki" zamiast na pieniądze..
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Vision pisze:że takie coś już dawno z mody wyszło,
wyszły z mody? na to moda się rozpoczyna dopiero - w Polsce, bo na świecie to już od kilkunastu lat, u nas stopniowo coraz bardziej, choć nadal jeszcze w stosunkowo wąskim gronie.
To jest bardzo szybko rozszerzający się biznes, ceny najbardziej skomplikowanych i najbardziej "bogatych" gier potrafią dochodzić do 300 złotych
Pudelek pisze:wyszły z mody? na to moda się rozpoczyna dopiero - w Polsce, bo na świecie to już od kilkunastu lat, u nas stopniowo coraz bardziej, choć nadal jeszcze w stosunkowo wąskim gronie.
Zgadza się. Ostatnimi czasy gdy spotykam się z grupką znajomych zawsze ktoś przytarga nową grę. Siedzimy potem w barze/domu do późnej nocy bo czas przy tym ucieka niezauważenie
Jest to o wiele lepsze niż gry online, buduje dobry kontakt z żywym człowiekiem, zmusza do myślenia, ćwiczy szare komórki (jeśli jeszcze jakieś zostały ).
Bardzo polecam!
--------------
***///***
--------------
***///***
--------------
BesKid pisze:buduje dobry kontakt z żywym człowiekiem
Np możesz radośnie rzecz prosto w oczy : " Jak, kichuju, grasz ???!!!"
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
I w ten sposób gry planszowe przekształcą się w sporty walki.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
gier są całe setki, więc ciężko polecić coś konkretnego. Wszystko zależy od preferencji i umiejętności.
Jedną z moich ulubionych (chociaż zawsze w nią przegrywam) jest Agricola - budujemy gospodarstwo rolne, hodujemy krowy, świnie, rozbudowujemy chałupę, płodzimy dzieci
Dla ludzi z bujną wyobraźnią (Blue się kłania) Dixit - gra, w której musimy się domyślić o co drugiej stronie chodzi lub nie
Z prostych Carcassone - układanie kafelków dróg, miast, lub w wersji prehistorycznej - lasów, rzek, zwierząt, na które polujemy...
Klasyka to Osadnicy z Catanu, od których wiele osób zaczynało - osadnicy rozbudowują się na wyspie, walcząc o surowce.
Puerto Rica - również klasyka. Wcielamy się w rolę właściciela plantacji na karaibskiej wyspie, "zatrudniamy" czarnych niewolników, produkujemy bawełnę, sprzedajemy ją itp.
Wymieniać można długo - Zamki Burgundii, Wysokie Napięcie, Belfort, Hansa Teutonica, 7 cudów świata (bardzo ładna grafika), Stone Age, Filary Ziemi...
naprawdę, wybór jest ogromny, dla każdego coś miłego
Jedną z moich ulubionych (chociaż zawsze w nią przegrywam) jest Agricola - budujemy gospodarstwo rolne, hodujemy krowy, świnie, rozbudowujemy chałupę, płodzimy dzieci
Dla ludzi z bujną wyobraźnią (Blue się kłania) Dixit - gra, w której musimy się domyślić o co drugiej stronie chodzi lub nie
Z prostych Carcassone - układanie kafelków dróg, miast, lub w wersji prehistorycznej - lasów, rzek, zwierząt, na które polujemy...
Klasyka to Osadnicy z Catanu, od których wiele osób zaczynało - osadnicy rozbudowują się na wyspie, walcząc o surowce.
Puerto Rica - również klasyka. Wcielamy się w rolę właściciela plantacji na karaibskiej wyspie, "zatrudniamy" czarnych niewolników, produkujemy bawełnę, sprzedajemy ją itp.
Wymieniać można długo - Zamki Burgundii, Wysokie Napięcie, Belfort, Hansa Teutonica, 7 cudów świata (bardzo ładna grafika), Stone Age, Filary Ziemi...
naprawdę, wybór jest ogromny, dla każdego coś miłego
Ostatnio zmieniony 2013-07-14, 12:57 przez Pudelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pudelek pisze:Jedną z moich ulubionych (chociaż zawsze w nią przegrywam) jest Agricola - budujemy gospodarstwo rolne, hodujemy krowy, świnie, rozbudowujemy chałupę, płodzimy dzieci
Oj, sporo emocji dostarcza... Najgorsze jest to wyżywienie rodziny...
Agricola, Puerto Rico, Wysokie napięcie, Osadnicy z Catanu, Carcassone, 7 cudów świata - to znam. Z tych innych wymienionych - co byś najbardziej polecił? Może być karcianka, ale żeby nie było za dużo losowości (np. Osadnicy u nas nie przeszli - zbyt duża przypadkowość).
Ostatnio zmieniony 2013-07-14, 13:10 przez Wiolcia, łącznie zmieniany 1 raz.