Nie klikajmy w byle co
Nie klikajmy w byle co
Chociaż sama jestem ostrożna i nie klikam w byle co, to dostałam takie ostrzeżenie:
https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/se ... i-znajomi/
Warto się zapoznać i nie klikać w byle co, powyżej opisane są skutki. Ostatnio na grupach, które subskrybuję coraz częściej pojawiają się takie "wrzutki" i to od osób, które nigdy nie podejrzewałabym o nieostrożność.
https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/se ... i-znajomi/
Warto się zapoznać i nie klikać w byle co, powyżej opisane są skutki. Ostatnio na grupach, które subskrybuję coraz częściej pojawiają się takie "wrzutki" i to od osób, które nigdy nie podejrzewałabym o nieostrożność.
Wszelkie oszustwa powinny być karane ucinaniem ręki lub co najmniej miesięcznym pręgierzem o chlebie i wodzie. Nie dotyczy to tylko wspomnianych kilkuzłotowych wyłudzeń, ale także fikcyjnych kilkudziesięciozłotowych rachunków otrzymywanych pocztą /szkoda czasu, by zgłaszać na policję/ lub otrzymywanych faksem z Holandii i Austrii druczku do weryfikacji danych firmy /celowo jest czeski błąd, czyli przekręcone 2-3 litery, by odesłać poprawione - wprawdzie dużymi literami jest napisane FREE, ale drobnym druczkiem opłata ponad 1.000 EUR, jeśli się nie wypowie na 3 m-ce przed upływem roku/. Podobna kara powinna dotyczyć wyłudzeń "na wnuczka lub policjanta" lub przy zakupie polis ubezpieczeniowych /kupuje się zupełnie inny produkt, niż jest prezentowany podczas rozmowy/. Wszelkie oszustwa powinny być karane z urzędu, zaś ich sprawcy oznaczani na czole jak bydło na farmach w Ameryce. Nawet nju mnie oszukało tydzień temu na 20 zł /może zwrócą, bo reklamacji pisać mi się nie chce, opisałem im jedynie na chat/, ale przeżyję...
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Co do tych fejsbukowych to faktycznie sprytnie jest to zrobione, bo potrafią nawet dodawać treść do tych postów. Czyli jest treść niby Twojego znajomego, że wczoraj był na zakupach i coś tam wygrał, albo że wygrał telewizor czy laptopa i właśnie z niego pisze. Ostatnio prawie sam się nabrałem, że mój kumpel jest gdzieś w jakimś hotelu na wakacjach. Bo tak wynikało z jego posta, że to on napisał. Tylko, że raczej z tym nikt nic nigdy nie zrobi, skoro największe portale na świecie promują piractwo, nachalne reklamowanie się itp. To tym bardziej w tych drobnych się raczej nic nie zrobi. Ale też nawet nie chodzi o konsekwencje pieniężne, tylko że to się rozsiewa strasznie szybko, więc niekoniecznie trzeba dać się nabrać na wyłudzenie, a i tak rozprzestrzenia się to dalej po innych profilach.
Ostatnio zmieniony 2015-11-04, 13:03 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
Vision pisze: Ale też nawet nie chodzi o konsekwencje pieniężne, tylko że to się rozsiewa strasznie szybko, więc niekoniecznie trzeba dać się nabrać na wyłudzenie, a i tak rozprzestrzenia się to dalej po innych profilach.
Po prostu nie klikać w byle co - i tyle.
A umowy czytać, nie dawać się wrabiać w podpisywanie umów przez telefon i tak dalej.
Zresztą był już o tym wątek.
Ja jak na razie nie dałam się nigdy nabrać na takie rzeczy. Piszę "jak na razie" bo kto wie co się może wydarzyć, ale staram się być ostrożna.
Inna spawa, że zdarzało mi się kupować "w wyjątkowej okazji" coś co potem się okazało badziewiem. Ale były to rzeczy w cenie około 20 zł, więc dużo nie straciłam.
Do mojej żony ostatnio dzwonił nr z afryki (nie pamiętam jaki kraj), a w piątek miałem połączenie nieodebrane (oba to pewnie krótkie połączenia), z Iraku. Tak przynajmniej mój telefon określił pod numerem (jak ktoś dzwoni z kierunkowego 32 pisze Katowice itp, tu pisało Irak).
Ciekawe jaki koszt połączenia z tym nr? Oczywiście nie zamierzamy oddzwaniać...
I radziłbym nie odbierać,tym bardziej gdy wyświetla się Id nieznany,ja w ogóle nie odbieram gdy nie mam go na liście kontaktów.laynn pisze:Do mojej żony ostatnio dzwonił nr z afryki (nie pamiętam jaki kraj), a w piątek miałem połączenie nieodebrane (oba to pewnie krótkie połączenia), z Iraku. Tak przynajmniej mój telefon określił pod numerem (jak ktoś dzwoni z kierunkowego 32 pisze Katowice itp, tu pisało Irak).
Emerycie, dzwoniłem z życzeniami, ale nie odbierałeś
W odbiorze połączenia niczym się nie ryzykuje, zaś w przypadku składania oferty poinformować, że nie udzielę podczas rozmowy wiążącej odpowiedzi, bo muszę przemyśleć przedstawioną ofertę. Na pojebusów z ubezpieczeń lub banków wystarczy odpowiedzieć, że również rejestruję rozmowę - popierdolusy sami zakończą rozmowę w kilka sekund.
Każdy da radę chyba policzyć do dziesięciu, więc wystarczy też policzyć ilość cyfr numeru; jeśli <=9, to rozmowa krajowa (lub rozpoczynająca się na 0048, +48)
W odbiorze połączenia niczym się nie ryzykuje, zaś w przypadku składania oferty poinformować, że nie udzielę podczas rozmowy wiążącej odpowiedzi, bo muszę przemyśleć przedstawioną ofertę. Na pojebusów z ubezpieczeń lub banków wystarczy odpowiedzieć, że również rejestruję rozmowę - popierdolusy sami zakończą rozmowę w kilka sekund.
Jeśli odbierasz w kraju, to darmowe; gdy dzwonisz do Iraku, to brutto 7.69 zł/minutę (cennik Plus), kierunkowy 964 poprzedzony dwoma zerami lub znakiem +, więc trudno nie zauważyć. Jeśli miałeś numer zaczynający się na 0032 lub +32, to ktoś z Belgii dzwonił...laynn pisze:Ciekawe jaki koszt połączenia z tym nr?
Każdy da radę chyba policzyć do dziesięciu, więc wystarczy też policzyć ilość cyfr numeru; jeśli <=9, to rozmowa krajowa (lub rozpoczynająca się na 0048, +48)
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/