Pudelek pisze:buba napisał/a:
A statystyki ogolnej smiertelnosci na swiecie nie drgnęly.
ale w poszczególnych krajach już owszem. Przykładowo we Włoszech były okresy, gdzie śmiertelność wynosiła o około 100 % więcej niż w analogicznym czasie ubiegłego roku. We Francji o 1/3. W Walii i Anglii 134%. A w Hiszpanii momentami 145%. To są oczywiście na razie dane cząstkowe, dopiero po zakończeniu roku będzie można policzyć i sprawdzić jak to w rzeczywistości wyglądało.
Trzeba by zobaczyc jak wyjda roczne. (Bo byc moze juz w kwietniu poumierali ci ludzie, ktorzy i tak z roznych przyczyn by nie dozyli konca roku...) I porownac je ze statystykami nie z minionego roku ale z ostatnich 10 lat. To moze duzo powiedziec o "pandemii"
Pudelek pisze:Godziny dla seniorów to totalna głupota. Kolejne potwierdzenie, że głupi Polak nie uczy się ani przed ani po szkodzie. Zaakceptowałbym je pod jednym warunkiem: że w innych godzinach seniorzy w ogóle nie będą obsługiwani Skończyłoby się wiecznie obmacywanie bułek i wybieranie trzech plasterków sera przez dziesięć minut
To jest jawna dyskryminacja. Tu ze wzgledu na wiek. To ponoc mozna zglaszac do jakis komisji europejskich?
Przynajmniej kiedys tak bylo, ze walczono z dyskryminacjami? Czujesz kartke na drzwiach sklepu "od 10 do 12 nie obslugujemy Murzynow albo gejow?"
Zaraz by byl dym. A tu nie ma...
Pudelek pisze:Z innych kwiatków: zamknięto siłownie, baseny, aquaparki. Używane głównie przez ludzi młodych, zdrowych, wysportowanych. Służące do rozrywki, ale też sportu, dbania o zdrowie. Otwarte pozostawiono kościoły, do których uczęszczają przeważnie ludzie starsi, nierzadko schorowani, z największej grupy ryzyka. Zdrowia i kondycji tam nikt nie nabędzie, niektórzy może rozrywkę, a głównych ich celem jest nabijanie kabzy mafii w kieckach. Ot, logika
No dokladnie. Zwlaszcza basen mnie zalamal. W okresie zimowych to dla mnie jedna z niewielu szans jakiegos ruchu, szansy na schudniecie, budowania zdrowia i kondycji. Ale nie.. Moge se pojsc na modlitwy rozancowe... (co tez szanuje, bo dla niektorych to jest najwazniejsza rozrywka dnia i tez powinni miec mozliwosc to robic). Ale czemu mi zamkneli basen?? Toz nikt z goraczka i zapaleniem pluc na basen nie chodzi!
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..