Literatura pseudofaktu
- Malgo Klapković
- Malgo Klapković
Czekajcie, a przeczytacie:
"11 listopada do sprzedaży trafi druga w tym roku powieść Stephena Kinga - Revival. Książka liczy sobie 520 stron a jej opis przedstawia się następująco:
Mistrz opowieści Stephen King przedstawia 'Revival', wyjątkowo mroczną i emocjonującą powieść o uzależnieniu, religii, fanatyźmie i o tym, co może istnieć po drugiej stronie życia.
Miasteczko w Nowej Anglii ponad pół wieku temu. Mały chłopiec Jamie bawi się przed domem swoimi nowymi żołnierzykami gdy pada na niego cień. Gdy spogląda w górę widzi mężczyznę, jak się później okazuje, nowego pastora. Człowiek ten wraz ze swoją piękną żoną odmieni zarówno kościół jak i całe miasteczko. Mężczyźni i chłopcy podkochują się w pani Jacobs; kobiety i dziewczęta w wielebnym Jacobsie. Podobnie jest z mamą i siostrą Jamiego. I wtedy dochodzi do tragedii, charyzmatyczny kaznodzieja przeklina Boga a zszokowani mieszkańcy wypędzają go z miasta.
Jamie zmaga się ze swoimi własnymi demonami. Oddany swojej gitarze od trzynastego roku życia jeździ po kraju grając z różnymi kapelami, uciekając od rodzinnych dramatów, tracąc praca po pracy i ulegając swoim uzależnieniom. Kilkadziesiąt lat później, trzeźwy, prowadząc już przyzwoite życie ponownie napotyka się na wielebnego Jacobsa. Mężczyźni zawierają pakt, którego nie wymyśliłby sam Diabeł, i który odkryje wiele przerażających znaczeń słowa Odrodzenie.
King nasyca tę popisowo bogatą i mroczną powieść wszystkim co wie o muzyce, uzależnieniu, religijnym fanatyźmie i każdym koszmarem o śmierci jaki kiedykolwiek mieliśmy. To arcydzieło Kinga we wspaniałej amerykańskiej tradycji prozy Franka Norrisa, Nathaniela Hawthorne i Edgara Allana Poe."
"11 listopada do sprzedaży trafi druga w tym roku powieść Stephena Kinga - Revival. Książka liczy sobie 520 stron a jej opis przedstawia się następująco:
Mistrz opowieści Stephen King przedstawia 'Revival', wyjątkowo mroczną i emocjonującą powieść o uzależnieniu, religii, fanatyźmie i o tym, co może istnieć po drugiej stronie życia.
Miasteczko w Nowej Anglii ponad pół wieku temu. Mały chłopiec Jamie bawi się przed domem swoimi nowymi żołnierzykami gdy pada na niego cień. Gdy spogląda w górę widzi mężczyznę, jak się później okazuje, nowego pastora. Człowiek ten wraz ze swoją piękną żoną odmieni zarówno kościół jak i całe miasteczko. Mężczyźni i chłopcy podkochują się w pani Jacobs; kobiety i dziewczęta w wielebnym Jacobsie. Podobnie jest z mamą i siostrą Jamiego. I wtedy dochodzi do tragedii, charyzmatyczny kaznodzieja przeklina Boga a zszokowani mieszkańcy wypędzają go z miasta.
Jamie zmaga się ze swoimi własnymi demonami. Oddany swojej gitarze od trzynastego roku życia jeździ po kraju grając z różnymi kapelami, uciekając od rodzinnych dramatów, tracąc praca po pracy i ulegając swoim uzależnieniom. Kilkadziesiąt lat później, trzeźwy, prowadząc już przyzwoite życie ponownie napotyka się na wielebnego Jacobsa. Mężczyźni zawierają pakt, którego nie wymyśliłby sam Diabeł, i który odkryje wiele przerażających znaczeń słowa Odrodzenie.
King nasyca tę popisowo bogatą i mroczną powieść wszystkim co wie o muzyce, uzależnieniu, religijnym fanatyźmie i każdym koszmarem o śmierci jaki kiedykolwiek mieliśmy. To arcydzieło Kinga we wspaniałej amerykańskiej tradycji prozy Franka Norrisa, Nathaniela Hawthorne i Edgara Allana Poe."
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Basia Z. pisze:"Białą Gorączkę" mieliśmy w domu, ale mój mąż podarował swoim znajomym z Nalczika, aby pokazać jak to dawny ZSRR jest widziany oczyma kogoś z zewnątrz.
Ciekawa byłabym książek o Ukrainie, ale napisanych przez kogoś kto umie tak obserwować.
O ile dobrze pamietam to fragment ktorejs ksiazki albo jakies artykuly Hugo Badera byly o Donbasie. Jeden byl o narkomanach a drugi o kopalniach i odprawach za poleglych gornikow...
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
na wiecznych wagarach od życia..
Dawid Warszawski - "Obrona poczty sarajewskiej "
Wstrząsająca, wzruszająca, dająca do myślenia...stawiająca człowieczeństwo pod znakiem zapytania...
"W oblężeniu"- Życie pod ostrzałem na sarajewskiej ulicy- Barbara Demick - data premiery: 29.01.2014 Wiem co kupię w najbliższym czasie
Wstrząsająca, wzruszająca, dająca do myślenia...stawiająca człowieczeństwo pod znakiem zapytania...
"W oblężeniu"- Życie pod ostrzałem na sarajewskiej ulicy- Barbara Demick - data premiery: 29.01.2014 Wiem co kupię w najbliższym czasie
Ostatnio zmieniony 2014-02-04, 10:41 przez TNT'omek, łącznie zmieniany 1 raz.
in omnia paratus...
- Malgo Klapković
Ja niedawno skończyłam czytać "Grę w kości" Elżbiety Cherezińskiej. Opowieści o wprowadzaniu do Polski chrześcijaństwa i zabieganiu Bolesława Chrobrego o tron. Ciekawe i za krótkie
Ostatnio zmieniony 2014-03-26, 16:43 przez Malgo Klapković, łącznie zmieniany 1 raz.
Fakt czy pseudofakt, wg mnie czysta fantastyka.
Przeczytałam przez święta, licząc od soboty prawie cały pięcioksiąg "Pieśni lodu i ognia". Czyli ten cykl w oparciu o którego nakręcono serial "Gra o tron".
Łącznie jest to około 3000 stron, ja przeczytałam około 2/3.
Czytam niechronologicznie, tylko poszczególnymi "postaciami", wiec potem będę pewnie jeszcze musiała uzupełniać, aby sprawdzić co się działo z pozostałymi bohaterami.
Ostatnią noc spałam 3 godz. (od 6 do 9) a tak to prawie cały czas czytałam.
Uwielbiam taką właśnie literaturę - czystą fantastykę, ale taką, w której się zabija, za przeproszeniem pieprzy i na każdym kroku zdradza.
A poza tym, są w niej prawdziwe czasem odrażające postacie.
Oczywiście wolę książkę od filmu.
JAk mnie wciągnie to nie śpię, nie jem tylko czytam.
Przeczytałam przez święta, licząc od soboty prawie cały pięcioksiąg "Pieśni lodu i ognia". Czyli ten cykl w oparciu o którego nakręcono serial "Gra o tron".
Łącznie jest to około 3000 stron, ja przeczytałam około 2/3.
Czytam niechronologicznie, tylko poszczególnymi "postaciami", wiec potem będę pewnie jeszcze musiała uzupełniać, aby sprawdzić co się działo z pozostałymi bohaterami.
Ostatnią noc spałam 3 godz. (od 6 do 9) a tak to prawie cały czas czytałam.
Uwielbiam taką właśnie literaturę - czystą fantastykę, ale taką, w której się zabija, za przeproszeniem pieprzy i na każdym kroku zdradza.
A poza tym, są w niej prawdziwe czasem odrażające postacie.
Oczywiście wolę książkę od filmu.
JAk mnie wciągnie to nie śpię, nie jem tylko czytam.
Ostatnio zmieniony 2014-04-21, 21:23 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
- Malgo Klapković
Niedawno skończyłam czytać "Koronę śniegu i krwi" Elżbiety Cherezińskiej. Jest to książka napisana na bazie faktów historycznych. Czasy rozbicia dzielnicowego i próby przywrócenia korony Polsce. Książka przeboska, bardzo żałowałam, że się skończyła (ma coś ok. 740 stron). Na szczęście na urodziny dostałam już kontynuację "Niewidzialna korona". Aż żal zacząć czytać
Gorąco polecam!
Gorąco polecam!
Nie wiem czy pasuje do tytułu tematu ale z racji braku tematu ogólnoksiążkowego tutaj polecę :
http://merlin.pl/Czas-egzorcystow_Konra ... 28488.html
Pisząc w skrocie: uważajcie na sekty. Na wszystkie; począwszy od malutkich, przez większe ( np sataniści ), skończywszy na największej - tzw. katolickiej.
http://merlin.pl/Czas-egzorcystow_Konra ... 28488.html
Pisząc w skrocie: uważajcie na sekty. Na wszystkie; począwszy od malutkich, przez większe ( np sataniści ), skończywszy na największej - tzw. katolickiej.