Jak odzyskać dane z karty micro SD
Jak odzyskać dane z karty micro SD
Jak w temacie. Mam uszkodzona kartę micro SD. Chciałabym odzyskać zdjęcia... Aha, to nie może być nic skomplikowanego (wiem, że najlepiej żeby zajął się tym ktoś, kto się na tym zna, wtedy dla mnie nie będzie to skomplikowane - ale może...)
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
Ja ostatnio używałem darmowego programu Recuva. Też sobie jakoś radzi, chociaż kiedyś wydawało mi się, że był jakiś lepszy, ale już nie pamiętam nazwy. Teraz zainstalowałem kilka i ten Recuva sprawdził się najlepiej. Chociaż być może kiedyś miałem inny przypadek, bo dużo zależy jakie to mają być pliki. W sensie jak stare i ile razy karta była formatowana. Najlepiej się sprawdza zaraz po usunięciu, o ile karta w ogóle działa, bo ciężko ocenić jak jest uszkodzona. Może plików nie widać na komputerze, ale faktycznie program może sobie z tym poradzić. A jak nie to tylko jakiś serwis.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli karta jest uszkodzona, to może się okazać, że dupa blada. Ja się pożegnałem ze zdjęciami z ostatnich wakacji..
Próbowałem sam czterema programami, oddałem potem do specjalisty.. i niestety ni chu..
Próbowałem sam czterema programami, oddałem potem do specjalisty.. i niestety ni chu..
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
No tak też może być, mnie trochę z tym serwisem i specjalistą poniosło. Bo nigdy nie oddawałem, ani nie znam nikogo co oddawał. Tylko tak wszędzie piszą i się reklamują, że odzyskują dane nawet z uszkodzonych kart czy dysków, a jak jest w praktyce to już nie wiem. Ale reklama dźwignią handlu. Z nieuszkodzonej karty nawet te darmowe programy dosyć nieźle działają i te ostatnie zdjęcia czyli te co ostatnio znajdowały się na karcie odzyskują niemal w 100 %.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 2 razy.
No tak też może być, mnie trochę z tym serwisem i specjalistą poniosło. Bo nigdy nie oddawałem, ani nie znam nikogo co oddawał. Tylko tak wszędzie piszą i się reklamują, że odzyskują dane nawet z uszkodzonych kart czy dysków, a jak jest w praktyce to już nie wiem. Ale reklama dźwignią handlu. Z nieuszkodzonej karty nawet te darmowe programy dosyć nieźle działają i te ostatnie zdjęcia czyli te co ostatnio znajdowały się na karcie odzyskują niemal w 100 %.
Mnie się w zeszłym roku zepsuł dysk zewnętrzny, na którym miałam zdjęcia ze wszystkich wycieczek (na szczęście 70% miałam powielone w drugim miejscu). Iii mój zaprzyjaźniony informatyk dał mi wybór - albo ściągamy plomby, dysk nadaje się tylko do kosza, ale odzyskujemy dane, albo mogę oddać na reklamację, ale nie odzyskam danych). W sumie udało mu się przywrócić praktycznie większość, ale też była nad tym później kupa roboty, bo te zdjęcia się powielały, niektóre były uszkodzone, itd.
Wiem, że jak usunęłam sobie przez przypadek z karty zdjęcia zanim przekopiowałam, to przywracałam je darmowym programem, ale ta karta była nieuszkodzona Nie wiem, jak z niedziałającą. Jakoś może się da...
Jestem tu gdzie stoję, ale jeśli się ruszę, to mogę się zgubić.