Wieści z gór
Rzecz w tym, że pewnie sporo osób tam chodzi, ale gdyby oficjalnie otwarto szlak zaczęłoby chodzić sto razy więcej i ruch byłby pewnie porównywalny do tego przez Szpiglasową Przełęcz.
A jak już zaczyna chodzić tyle osób to zaczyna się "erozja turystyczna" kamienie zjeżdżają na boki, ziemia się obsuwa, po większym deszczu robi się wąwóz i w praktyce trzeba ułożyć porządną ścieżkę aby ta erozja się nie pogłębiała.
Pewnie że ja bym chciała aby w Tatrach było jak za Chałubińskiego i abym mogła legalnie chodzić gdzie chcę (tak jak np. w Gorganach), ale chodzi w nie po prostu za dużo ludzi.
A jak już zaczyna chodzić tyle osób to zaczyna się "erozja turystyczna" kamienie zjeżdżają na boki, ziemia się obsuwa, po większym deszczu robi się wąwóz i w praktyce trzeba ułożyć porządną ścieżkę aby ta erozja się nie pogłębiała.
Pewnie że ja bym chciała aby w Tatrach było jak za Chałubińskiego i abym mogła legalnie chodzić gdzie chcę (tak jak np. w Gorganach), ale chodzi w nie po prostu za dużo ludzi.
- Tatrzański urwis
Szedłem ostatnio na Niżne Rysy i muszę powiedzieć że szlak na główny wierzchołek jest strasznie zniszczony i rozdeptany , kiedy byłem tam ostatni raz czyli we wrześniu tamtego roku przed wypadkiem to wyglądał o niebo lepiej , a tak kamieni jest dużo luźnych i nie trudno o ujechanie i wypadek .Basia Z. pisze: jak już zaczyna chodzić tyle osób to zaczyna się "erozja turystyczna" kamienie zjeżdżają na boki, ziemia się obsuwa,
A świstaków (pretekst zamknięcia szlaku) nie widziałem i nie słyszałem.
Ewentualne otwarcie otwiera duże możliwości szlakowej turystyki ze startem i metą od strony polskiej. Bez długiego, obkrążającego Tatry dojazdu np. do Podbańskiej.
Przyjdą ekolodzy i świstaki znajdą. Albo swoje przywiozą.
Na Gładkiej byłem raz - wycieczka 34 kilometrowa. Ze schroniska w Pięciu Stawach Polskich i z powrotem to by wręcz poobiedni spacer był.
Basiu - to niech przed otwarciem wyremontują obecnie istniejącą tam ścieżkę.
Urwis - możesz juz przestać wszędzie informować o tym, że wszedłeś w niedozwolone miejsce? To jest poważne Forum.
Ostatnio zmieniony 2014-11-17, 07:23 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tatrzański urwis
Tatrzański urwis pisze:A co kuje Cię to w oczy?
Tak. I przestań bełkotać tylko zachowuj się odpowiednio.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- Tępy dyszel
Schronisko na Hali Kondratowej również nieczynne:
http://portaltatrzanski.com/aktualnosci ... -nieczynne
http://portaltatrzanski.com/aktualnosci ... -nieczynne
- Tępy dyszel
Zamknięto czasowo Jaskinię Bielską:
http://portaltatrzanski.com/aktualnosci ... a-do-marca
http://portaltatrzanski.com/aktualnosci ... a-do-marca
Tomasz pisze:I jeszcze jedna kluczowa wiadomość, od dziś już można
Pamiętasz Pan ... Piwnica z czajnikiem na łańcuchu ...
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :