Prawdziwa* Korona Gór Polski
Prawie mam :27
Pierwsza z tej listy to Łysica zdobyta w 1982 r
Pierwsza z tej listy to Łysica zdobyta w 1982 r
Ostatnio zmieniony 2023-01-19, 05:10 przez Lidka, łącznie zmieniany 1 raz.
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
sprocket73 pisze:Nazwę Bielana w liczbie pojedynczej pierwszy raz zobaczyłem na mapie/planie Jaworzna, który można było kupić w latach 80-tych w kiosku ruchu. Nie zdziwiłbym się jakby taką nazwę zapisali gdzieś zaborcy, a potem na podstawie tych opracowań zrobiono współczesne mapy.
W każdym razie chciałem tylko pokazać jak bardzo to są trudne sprawy nazewnictwa i podziałów geograficznych.
Podobna historia, chyba najbardziej kuriozalna, wiąże się ze szczytem (!) Siwakowska Dolina (707). I nie są one odosobnione.
Zawsze trzeba iść. Jak się nie ma gdzie - tym bardziej.
Pudelek pisze:Tak a propos Twojej listy, to, posiłkując się nowym podziałem, jak i podziałami Czechów i Słowaków, to powinienen dodać Ochodzitą - to najwyższy szczyt Międzygórza Jabłonkowsko-Koniakowskiego. 895 metrów to zawsze coś
Pogórzy bym raczej nie umieszczał w Koronie Gór Polski
Dodając Ochodzitę z automatu trzeba było by dodać kilka innych.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Ileś lat temu na innym forum najwyższą górą Polski ogłosiliśmy Tczew.
Ostatnio zmieniony 2023-03-10, 12:26 przez Dobromił, łącznie zmieniany 2 razy.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Dobromił pisze:Ileś lat temu na innym forum najwyższą górą Polski ogłosiliśmy Tczew.
Również byłem
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Ochodzita wcale taka niska nie jest, prawie 900 m n.p.m. ,więc nie ma jej co lekceważyć Dużo niższe popierdółki są w KGP.
A to, że kilka chwil od drogi?. Drobiazg, zawsze można zrobić podejście od Zwardonia i się wydłuży
A to, że kilka chwil od drogi?. Drobiazg, zawsze można zrobić podejście od Zwardonia i się wydłuży
Ostatnio zmieniony 2023-03-10, 22:13 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie śmiejecie się z Ochodzitej bo ja idąc na tą górę z powodu burzy musiałem zrobić wycof i zakładać obóz w blaszanym garażu pod szczytem, aby przeczekać trudne warunki. Więc to jest poważna góra, z niewielu szczytów robiłem wycofy
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Coldman pisze:Pogórzy bym raczej nie umieszczał w Koronie Gór Polski
ale to integralna część gór i tak naprawdę robiąd KGP powinno się uwzględniać i pogórza. Dodajmy do tego, że przecież Ślęża leży na pogórzach, a nawet na przedgórzach i jest w zestawie. To kolejny przykład, czemu ta "oficjalna" KGP jest do dupy. Zresztą sam Ślężę uwzględniłeś u siebie, więc pora być konsekwentnym
Ostatnio zmieniony 2023-03-11, 18:07 przez Pudelek, łącznie zmieniany 4 razy.
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Piotrek pisze:Ochodzita wcale taka niska nie jest, prawie 900 m n.p.m. ,więc nie ma jej co lekceważyć Dużo niższe popierdółki są w KGP.
Magura Witowska - najwyższy szczyt Pogórz Przedtatrzańskich ma 1232m i jej nie ma
Pudelek pisze:Coldman pisze:Pogórzy bym raczej nie umieszczał w Koronie Gór Polski
ale to integralna część gór i tak naprawdę robiąc KGP powinno się uwzględniać i pogórza. Dodajmy do tego, że przecież Ślęża leży na pogórzach, a nawet na przedgórzach i jest w zestawie. To kolejny przykład, czemu ta "oficjalna" KGP jest do dupy. Zresztą sam Ślężę uwzględniłeś u siebie, więc pora być konsekwentnym
No to Ślężę trzeba wywalić, bo w drugą stronę to bym musiał dodać kilkanaście szczytów po 500-600m.
W sumie listę zrobię jutro tak do pokazania.
Sama Ślęża jest 12 najwybitniejszym szczytem w Polsce, jest to wysokie miejsce, wiec nie ma co się dziwić dlaczego jest wstawiana w wszelkie korony