Dobromił pisze:Toś, kurwa, porównał ...
no co? i jedna i druga organizacja powinna finansować się z innych źródeł
Pudelek pisze:eee, lato kalendarzowe, warunki zimowe - to jednak coś zupełnie innego ja też myślałem, że miałeś problemy w letnich warunkach...
sprocket73 pisze:Kiedyś już to gdzieś wklejałem... Buba, sama oceń jak było...
Podkreślę jeszcze raz - to było lato - wrzesień.
sprocket73 pisze:Niby racja... ale popatrz na to z innej strony. Planując kilkudniowy wrześniowy wyjazd z grupą człowiek nie pakuje zimowego ekwipunku. Nie mieliśmy kijków, rakiet, raków, zimowych ubrań, ogrzewaczy chemicznych... warunki nas zaskoczyły. Ilu ludzi co na Babiej dzwonią po GOPR warunki zaskoczyły? Myślę, że większość. Tego dnia na wysokości 1500 metrów było paskudnie, ale nie było lodu, wiatr był mocny, ale nie powalający. Na Małą Babią wyszliśmy w 10 osób, w tym jeden koleś w trampkach, dresie i bez czapki. Tego dnia na wysokości 1200 (Mędralowa) siorpił lekki deszczyk, prawie nie wiało. Nikt nie spodziewał się, że u góry jest armagedon.
Pudelek pisze:i jedna i druga organizacja powinna finansować się z innych źródeł
Pudelek pisze:i tak długo za każdym razem będę się wściekał, że moje pieniądze idą na bałwanów
Pudelek pisze:nie sądzę. Jeśli rzeczywiście będzie bardzo zła sytuacja, to ludzie GOPR wezwą. A jeśli uznają, że szkoda im pieniędzy na ewentualne pokrycie kosztów (bo przecież po co się ubezpieczyć) i zaryzykują, to ja za nimi płakać nie będę. Wóz albo przewóz.
Pudelek pisze:PS>ile na Słowacji czy w Czechach odnotowano przypadków śmiertelnych, bo ktoś z powodów finansowych nie wezwał służb ratunkowych? Gdyby rzeczywiście takie się zdarzały, to wrogowie odpłatności akcji ratowniczych już dawno by je przytaczali jako swój koronny argument.
sprocket73 pisze:Ilu ludzi co na Babiej dzwonią po GOPR warunki zaskoczyły? Myślę, że większość.
buba pisze:Ale chyba nie zrobilo sie tak nagle, typu lato, wygrzana łaka a potem za zakretem dup! sniezyca?
buba pisze:Ale chyba nie zrobilo sie tak nagle
sprocket73 pisze:nawet wycieczka zakonnic.
bton1 pisze: Chyba nie liczysz na to, że gdyby GOPR nie był finansowany z budżetu to płaciłbyś niższe podatki?
Dobromił pisze:Wybacz Pudlu ale pierdolisz teraz na poziomie myszki korwina.
Dobromił pisze:Wg mnie oni chyba wszyscy kupują ubezpieczenie nie myśląc o tym, że ewentualnie nie musieliby tego robić i byliby ratowani za darmo.
sprocket73 pisze:Co ciekawe następnego dnia po tych przeżyciach co opisałem poszliśmy na Babią jeszcze raz
sprocket73 pisze:Dodam, że o wzywaniu GOPRu nawet nie pomyślałem w żadnym momencie wycieczki.
Dobromił pisze:Dawno nie było tak zacnej dysputy. I to na trzeźwo.
buba pisze:a co- malo wam bylo wrazen i chcieliscie wiecej?
sprocket73 pisze:
a co- malo wam bylo wrazen i chcieliscie wiecej?
Podobno jak się jeździ konno i jak się spadnie, to trzeba wsiąść jak najszybciej i jeszcze trochę przejechać
sprocket73 pisze:Skąd ta pewność? O ile wiem, nie trzeba dmuchać w alkomat podłączony przez USB, żeby się zalogować na forum.
Pudelek pisze:Tak samo jak nie płaczę nad kierowcą rajdowcem, który zakończył życie na drzewie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości