Otwarty przez: sokół 2019-12-15, 19:39 |
Wieści z gór |
Autor |
Wiadomość |
Tępy dyszel

|
Wysłany: 2023-05-15, 16:07
|
|
|
|
|
|
|
 |
sprocket73

|
Wysłany: 2023-05-18, 21:26
|
|
|
W lawinie w szwajcarskich Alpach zginął Kacper Tekieli, alpinista i mąż utytułowanej biegaczki narciarskiej Justyny Kowalczyk.
Cytat: | - Czy godzisz się na to, że śmierć może być konsekwencją ryzyka?
- To niestety banał, ale w górach wszystko jest "bardziej". Nic w przyrodzie nie ginie i skoro jest więcej radości, więcej satysfakcji i słońce świeci jaśniej, to musi być również więcej ryzyka. Ciężko jest się jednak pogodzić z faktem, że jednego dnia rozmawia się z kimś i śmieje, a drugiego tej osoby już nie ma i ten brak zgody na śmierć stanowi nieodłączny element człowieczeństwa i buntu wobec praw natury czy jakiegoś boga. Ten bunt występuje również w życiu codziennym, a być może jest jeszcze większy w obliczu nieuleczalnych chorób czy innych "niesprawiedliwości" losu. Mogę mówić tylko za siebie, ale mimo olbrzymiego bólu po stracie kolegów i koleżanek nigdy nie pomyślałem, że gdybym wyszedł ze świata gór, to uciekłbym przed śmiercią; zredukowałbym ryzyko, ale stracił tym samym coś dla czego zaryzykować warto. |
|
_________________ SPROCKET
http://gorybezgranic.pl/n...-kim-vt1876.htm |
|
|
|
 |
Coldman

Wiek: 25 Dołączył: 19 Maj 2020 Posty: 668 Skąd: Wysoczyzna Kaliska
|
Wysłany: 2023-05-19, 09:43
|
|
|
|
_________________ Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach |
|
|
|
 |
vidraru
Rosomak

|
Wysłany: 2023-05-30, 21:30
|
|
|
Zdjęcia podesłane na forum Wiatingu przez jedną z użytkowniczek. Głuchaczki, baza namiotowa
 |
|
|
|
 |
Coldman

|
Wysłany: 2023-05-30, 22:32
|
|
|
Same artykuły z biedronki.
Możliwe że to jedna grupka idiotów |
_________________ Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach |
|
|
|
 |
Pudelek

|
Wysłany: 2023-05-30, 22:43
|
|
|
dziwne, bo to jest dość daleko od cywilizacji. Zazwyczaj idiotom nie chce się iść aż tak daleko.
A z innej beczki: szykuje się kolejny "ratunek" obiektu, który oznacza rozbiórkę. Ciekawe czy będzie jak na Wetlińskiej, że w słitańsym schronie nie będzie niczego, łącznie z noclegami?
https://gorlice.naszemias...aC_OWC1gMSTCJoQ |
_________________ Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód! |
|
|
|
 |
vidraru
Rosomak

|
Wysłany: 2023-05-30, 23:04
|
|
|
Pudelek napisał/a: | dość daleko od cywilizacji |
Można łatwo dojechać terenówką na górę od Przyborowa.
A co do Małastowskiej - już niestety jest sprofanowana placem zabaw dla bachorów zbudowanym kilkadziesiąt metrów od cmentarza. Strach pomyśleć co będzie ze schroniskiem |
Ostatnio zmieniony przez vidraru 2023-05-30, 23:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2023-05-31, 07:47
|
|
|
|
_________________ Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu |
|
|
|
 |
opawski1

|
|
|
|
 |
Coldman

|
Wysłany: 2023-06-01, 10:58
|
|
|
|
|
|
|
 |
vidraru
Rosomak

|
Wysłany: 2023-06-01, 14:23
|
|
|
Coldman planujesz GSB? |
|
|
|
 |
Coldman

|
Wysłany: 2023-06-01, 16:56
|
|
|
vidraru napisał/a: | Coldman planujesz GSB? |
26 Sierpnia startuje z Ustronia |
|
|
|
 |
opawski1

|
Wysłany: 2023-06-01, 17:01
|
|
|
Coldman napisał/a: | vidraru napisał/a: | Coldman planujesz GSB? |
Ja też planuję, jeśli pójdę, ruszę wcześniej, gdzieś około 15 sierpnia, tak najbardziej mi pasuje. Więc może się okazać, że będziemy w tym samym czasie gdzieś na GSB . Bardziej chodzi mi kierunek Ustroń - Wołosate, acz może jeszcze się to zmienić. |
_________________ MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/ |
|
|
|
 |
Adrian
Cieszynioki

|
Wysłany: 2023-06-01, 19:51
|
|
|
opawski1 napisał/a: | Coldman napisał/a: | vidraru napisał/a: | Coldman planujesz GSB? |
Ja też planuję, jeśli pójdę, ruszę wcześniej, gdzieś około 15 sierpnia, tak najbardziej mi pasuje. Więc może się okazać, że będziemy w tym samym czasie gdzieś na GSB . Bardziej chodzi mi kierunek Ustroń - Wołosate, acz może jeszcze się to zmienić. |
Jak zmienisz, to będzie sztos, dwóch najmłodszych forumowiczów spotka się na GSB w jednym czasie |
|
|
|
 |
Coldman

|
Wysłany: 2023-06-02, 06:15
|
|
|
opawski1 napisał/a: | Coldman napisał/a: | vidraru napisał/a: | Coldman planujesz GSB? |
Jak obdzwaniałem noclegi w Węgierskiej Górce to wszędzie nic, jeden gościu mówił, że od września dopiero się luzuje.( 2 dzień się szykuje 40km) Musisz tak opóźnić podróż, żebyśmy sobie pomachali z Babiej i Radziejowej |
|
|
|
 |
|