Otwarty przez: sokół 2019-12-15, 19:39 |
Wieści z gór |
Autor |
Wiadomość |
Mirek
mirek

Wiek: 62 Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 3883 Skąd: wodzisław śląski
|
Wysłany: 2017-01-07, 16:35
|
|
|
|
_________________ Pożegnania nadszedł czas.
Już nie będzie wspólnie nas.
Ty osobno, ja osobno
Tak ma być lepiej, podobno. |
Ostatnio zmieniony przez Mirek 2023-12-04, 21:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wilczyca
|
Wysłany: 2017-01-08, 16:59
|
|
|
_Sokrates_ napisał/a: |
Rafał już od jakiegoś czasu nie udziela się na FTG.
Być może dlatego, że forumowa społeczność nie chciała uznać jego meteorologicznego autorytetu |
No i szkoda bo właśnie wraz z Łukaszem Muchą wszedł na Aconcaguę. |
|
|
|
 |
Wolf
Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2016 Posty: 179 Skąd: Tychy/Katowice
|
Wysłany: 2017-01-09, 13:46
|
|
|
[quote="Mirek"] sokół napisał/a: | ponoć dużych szkód nie ma, | Straty jednak są jak sie okazałe, dosyć poważne, schronisko pod Chrobaczą Łąka (a w zasadzie Dom Rekolekcyjny) ma być nieczynne dłuższy czas, szkoda bo to fajny obiekt z przesympatyczną atmosferą i klimatem. |
|
|
 |
Mirek
mirek

Wiek: 62 Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 3883 Skąd: wodzisław śląski
|
Wysłany: 2017-01-09, 16:52
|
|
|
|
_________________ Pożegnania nadszedł czas.
Już nie będzie wspólnie nas.
Ty osobno, ja osobno
Tak ma być lepiej, podobno. |
Ostatnio zmieniony przez Mirek 2023-12-04, 21:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sokół

|
Wysłany: 2017-01-15, 21:42
|
|
|
|
|
|
|
 |
Pudelek

|
Wysłany: 2017-01-15, 21:52
|
|
|
Ale z niektórymi faktami to kiepsko... Ta czwórka narciarzy w 1935 roku zamarzła w okolicach schroniska Beskidenverein, którego kierownikiem na pewno nie był Miodowicz... Pomyliło im się z Markowymi. |
_________________ Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód! |
|
|
|
 |
Malgo Klapković

|
Wysłany: 2017-01-21, 16:03
|
|
|
Za Facebookiem beskidzkiego GOPRu
Cytat: | Wyprawa ratunkowa w rejonie Pilska (17.01)
O godz. 15:35 ratownik z Hali Miziowej otrzymał zgłoszenie o zaginięciu dwóch mężczyzn, którzy zjechali ze szczytu Pilska na stronę słowacką, prawdopodobnie w rej. potoku Roztoka. Po skompletowaniu sprzętu, dyżurni udali się na patrol we wskazanym kierunku. Kontakt telefoniczny z ratowanymi pozwolił ustalić, że do poszukiwanych dołączyła dwójka innych narciarzy, których zaginięcie również zostało zgłoszone do Centrali w Szczyrku. Patrol ratowników odnalazł mężczyzn w ogólnym stanie dobrym, nie wymagającym interwencji medycznej.
Do transportu zadysponowano kolejny zespół powracający z wyprawy po zwłoki odnalezione w terenie górskim w Rajczy Nickulinie. Ratownicy samochodem terenowym dojechali do Doliny Roztoki, skąd na skuterach udali się w rejon odnalezienia narciarzy. Wszyscy zostali bezpiecznie ewakuowani do samochodu terenowego i przetransportowani do Mutnego. Działania ratownicze zakończono po godz. 22.
ℹ RATUJESZ PRZEKAZUJĄC 1% PODATKU
Fundacja Wspierania Ratownictwa Górskiego RADAN
KRS 0000283966, cel szczegółowy: GOPR BESKIDY.
Dziękujemy! |
|
|
|
|
 |
Malgo Klapković

|
Wysłany: 2017-01-21, 16:31
|
|
|
Za gazetą wybiórczą:
Cytat: | Akcje ratunkowe na Śnieżniku. Jedna osoba nie żyje
Dorota Oczak-Stach
19 stycznia 2017 | 10:22
Akcja ratunkowa GOPR - zdjęcie ilustracyjne
Akcja ratunkowa GOPR - zdjęcie ilustracyjne (GOPR)
25 ratowników, cztery quady i trzy skutery uczestniczyły w nocnej akcji ratunkowej w rejonie Śnieżka. Udało się uratować dwóch wychłodzonych mężczyzn. Była to już czwarta akcja ratowników GOPR z grupy wałbrzysko-kłodzkiej w tym tygodniu, jedna osoba zmarła.
REKLAMA
Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej
- W środę ok. godz. 18 otrzymaliśmy wezwanie - mówi Mariusz Rzepecki, naczelnik grupy wałbrzysko-kłodzkiej GOPR. - Grupa 20 mężczyzn wybrała się w rejon Śnieżnika na obóz kondycyjny. Zadzwonili po pomoc, gdy jedna osoba zasłabła.
W góry bez mapy
Po przybyciu ratowników na halę pod Śnieżnikiem okazało się, że osłabiona osoba dotarła już do schroniska, za to dwie inne odłączyły się od grupy. Nie było z nimi kontaktu, nikt nie wiedział, gdzie się znajdują. - Był tęgi mróz, ok. 17 stopni poniżej zera, napadało dużo świeżego śniegu. Warunki były bardzo trudne - opowiada Rzepecki. - Nie mogliśmy użyć pojazdów ratunkowych, ponieważ zapadały się w śniegu.
Kopuła szczytowa Śnieżnika to kilka hektarów terenu, trudno tam nawigować w warunkach zimowych bez specjalnych umiejętności. - Wszystko wygląda tak samo. Mężczyźni nie mieli ani mapy, ani busoli, nie znali też sztuki nawigacji po gwiazdach - relacjonuje naczelnik.
Został ogłoszony alarm, GOPR wezwał wsparcie. Przybyli ratownicy m.in. z Zieleńca i Wałbrzycha. W akcji brało udział 25 ratowników, trzy skutery i cztery pojazdy z napędem alternatywnym, czyli na gąsienicach.
Po kilku godzinach udało się trafić na ślad zaginionych. Dotarli do nich ratownicy na nartach. Okazało się, że mężczyźni kręcili się w kółko na szczycie, po czym skręcili na niebieski szlak i schodzili w kierunku Bolesławowa. Natrafili na schron turystyczny, gdzie postanowili się schować. - Nie mieli bladego pojęcia, gdzie są. Nie mogli znaleźć drogi do schroniska. Byli lekko wychłodzeni, ale ich życiu nie zagrażało niebezpieczeństwo - mówi Rzepecki. Zaginieni otrzymali pakiety grzewcze i trafili do schroniska. Dla ratowników akcja zakończyła się o 4 nad ranem - dopiero wtedy wszyscy goprowcy wrócili do swoich jednostek.
Wzywanie pomocy
Była to już czwarta akcja ratowników GOPR w Sudetach Wschodnich w ciągu zaledwie trzech dni. W poniedziałek zaginął pracownik nadleśnictwa Międzylesie. W akcji ratunkowej brał udział pies, który w końcu odnalazł zaginionego. Mężczyzna już nie żył.
Dwie pozostałe akcje w rejonie Zieleńca i Jagodnej zakończyły się szczęśliwie. Jedna z zaginionych osób użyła aplikacji "Ratunek". - Przypominam, że warto mieć w telefonie zainstalowaną tę aplikację - zachęca Rzepecki. - Pozwala ona ratownikom na dokładne zlokalizowanie osoby, która wysłała wezwanie przy jej użyciu.
Aplikację "Ratunek" można pobrać na telefony wyposażone w moduł GPS bezpłatnie w sklepie Google Play. Umożliwia ona automatyczne przesłanie SMS-a z lokalizacją osoby dzwoniącej i kontakt telefoniczny ze służbami ratowniczymi działającymi w Polsce, w regionach górskich, czyli GOPR i TOPR, oraz na obszarach wodnych, czyli WOPR i MOPR. Numer ratunkowy do Górskiego Ochotniczego Pogotowia Górskiego to 985 i 601 100 300.
Cały tekst: http://wroclaw.wyborcza.p...l#ixzz4WPW1P246 |
|
|
|
|
 |
Robert J

|
Wysłany: 2017-01-21, 23:45
|
|
|
Spędziłem ostatnią dobę w okolicy szczytu Śnieżnika i właśnie się dowiedziałem skąd tam tyle śladów kładów na gąsienicach i skuterów. |
|
|
|
 |
Pudelek

|
Wysłany: 2017-01-22, 13:17
|
|
|
to Śnieżka czy Śnieżnik? Bo chyba GW nie umiała się zdecydować, znowu jakaś gimbaza to pisała...
Z kolei ja wrzucam propozycję zdobycia odznaki górskiej, która na pewno spotka się z zainteresowaniem:
http://zakopane-orlaperc....ka-abstynencka/
(wrzucił to na sudeckim wielebny Lech R. ) |
_________________ Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód! |
|
|
|
 |
_Sokrates_

Wiek: 42 Dołączył: 06 Kwi 2015 Posty: 1584 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2017-01-22, 19:08
|
|
|
Pudelek napisał/a: | Bo chyba GW nie umiała się zdecydować, znowu jakaś gimbaza to pisała... |
Nie ma się co dziwić - wszak GW znana jest z dziennikarskiej rzetelności |
_________________ Wiem, że nic nie wiem. |
|
|
|
 |
buba

|
Wysłany: 2017-01-22, 21:05
|
|
|
To ja w 2015 roku moglam chyba zdobyc zlotą! a srebrna napewno! Szkoda ze nie wiedzialam! ajajaj - taka zmarnowana szansa! |
_________________ "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia.. |
Ostatnio zmieniony przez buba 2017-01-22, 21:07, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
sokół

|
Wysłany: 2017-01-22, 21:19
|
|
|
No ja bym nie miał szans nawet, jakbym pozbierał wszystkie wycieczki od powiedzmy 2000. |
|
|
|
 |
Piotrek

Wiek: 48 Dołączył: 06 Lip 2013 Posty: 10689 Skąd: Żywiec-Sienna
|
Wysłany: 2017-01-22, 23:52
|
|
|
No ale to już stwarza wrażenie, jakby wszyscy chodzący po górach chlali bez umiaru i aż trzeba utworzyć specjalne odznaki dla wytrwałych bez %.
Dla mnie to trochę...niesmaczne stwarzanie błednej opinii.
Rozumiałbym takie idee dla kiboli-brązowa: 3 mecze bez napierdalanki, srebrna 5 meczy, złota 20 i za wytrwałość rok bez zadymy |
|
|
|
 |
Dobromił

|
Wysłany: 2017-01-23, 09:46
|
|
|
Malgo Klapković napisał/a: | Za gazetą wybiórczą: |
_Sokrates_ napisał/a: | Nie ma się co dziwić - wszak GW znana jest z dziennikarskiej rzetelności |
To jak nazwać tych, którzy ją czytują a nawet cytują ?
Piotrek napisał/a: | No ale to już stwarza wrażenie, jakby wszyscy chodzący po górach chlali bez umiaru i aż trzeba utworzyć specjalne odznaki dla wytrwałych bez %. |
Kiedy idziemy na Rohacze ?
"Za Niezłomność" - trzykrotność odznaki złotej.
Celuję w taką. |
_________________ Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu |
Ostatnio zmieniony przez Dobromił 2017-01-23, 16:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|