cezaryol pisze::D
bluejeans pisze:Szczerze mówiąc, jestem trochę zagubiona, bo z jednej strony wmawiasz mi, że to inni nam wmawiają, że mamy kompleksy, a z drugiej, kiedy całkiem niedawno toczyłam tu, na forum (dzielną!;) walkę o naszą narodową dumę, uzasadniając ze wszystkich sił, że nie tylko nie mamy się czego wstydzić, ale że mamy wiele powodów do dumy, znalazły się może ze trzy osoby (Basia, Vlado, Piotr - jeśli kogoś pominęłam, to przepraszam i zachęcam, by się wprost upomniał o swoje:), które podzielały pogląd, że Polacy są super. ...
Tylko że jedno drugiego absolutnie nie wyklucza.
Moim zdaniem wiąże się to ściśle. Jeśli jakaś grupa Polaków będzie się usilnie starać udowodnić komuś, kto ma dobre zdanie o Polakach i polskim narodzie, że ten ktoś nie ma racji, bo to banda złodziei i oszustów, która sprzedała, czy też sprzedaje Polskę (Niemcom? Unii Europejskiej? Ameryce? i bóg wie, komu jeszcze), i jeśli ta sama grupa jednocześnie będzie próbować udowadniać komuś że ci, którzy polskiemu narodowi przypisują kompleksy, to opłaceni oszuści na usługach, tym razem nie wiem, czyich, bo tego nikt w tej grupie jasno nie mówi, to zaczynasz mieć wrażenie, że ci ludzie nie tylko mają głęboko zakorzenione kompleksy, ale i lekką(?) paranoję.
To jak to w końcu jest, Polacy mają powód do dumy, czy też są (w skrócie rzecz ujmując) sprzedajnymi bucami i oszustami?
I dlaczego tej grupie wolno napieprzać na Polskę i Polaków, ale komuś innemu już tego będą zabraniać?
I dlaczego dumni Polacy nie dają żadnych przykładów na to, z czego w Polsce są tak dumni? Dlaczego najczęściej w kontakcie z tymi (dumnymi? czy jednak nie? noż kuźwa w końcu nie wiem) Polakami, człek musi się zetknąć z pomyjami (o urozmaiconym składzie chemicznym) zamiast ze zrównoważoną dyskusją?
I może najważniejsze (przynajmniej dla mnie) pytanie: do czego to ma niby prowadzić? Co chcą przez to osiągnąć? Bo to dla mnie naprawdę duża zagadka. Zakładam, że we własnym mniemaniu ich intencje są dobre i szczerze chciałabym, żeby mi ktoś wyjaśnił, jakie są intencje takich osób?