ceper pisze:Oświęcim trzeba będzie uruchomić...
Długo nad tym myślałeś ?
R0BERT pisze:Warszawiacy (ktokolwiek kryje się za tą nazwą) nie biorą udziału w wyborach ?
Nie.
Co więcej, warszawiacy (mieszkańcy Warszawy) nie są też posłami, senatorami i nigdy nie byli prezydentami
Co do ,,przewijającego" się tu wątku Kukiza.....
Moim zdaniem, to będzie ,,gwiazda jednego sezonu" podobnie jak swego czasu Lepper, Korwin czy Palikot. Jak szybko się pojawi, tam szybko zniknie. Taki element ,,folkloru".
Programem Pawła Kukiza jest...brak programu. Tzw. JOW (o niczym innym od Kukiza się nie dowiedziałem) to żadna rewolucja i raczej niczego nie zmieni.
Jednomandatowe okręgi wyborcze obowiązują w wyborach do Senatu i tam przewaga PO jest....większa niż w Sejmie czyli żadnego nowego układu JOW nie gwarantuje a nawet umocnienia.....istniejący....Tak to obecnie wygląda.
Poza tym, drodzy Państwo - nie ma co demonizować rangi Prezydenta. To funkcja reprezentacyjna, brak realnej władzy.
Co z tego, że Prezydent wyjdzie z inicjatywą ustawodawczą i ,,zapoda" szereg zacnych ustaw, jak musi się to ,,przemielić" przez Parlament.
Wystarczy w Sejmie/Senacie inna opcja w przewadze, niż opcja Prezydenta i z planów ,,głowy" Państwa nic nie wyjdzie.....
Co do wyników - jestem zaskoczony. Wygląda na to, że sondaże wyborcze nie przestawiają opinii Polaków ale być może mają za zadanie....te opinie kreować.
Do samego Dudy nic nie mam ale jak patrzę na niego, to widzę Jarka, Antoniego, Krystynę i Toruń.....
Osobiście nie odpowiada mi żaden z kandydatów w II turze i na II turę nie pójdę. Iść tylko po to, aby oddać głos nieważny, to nie ma sensu.