Kolumbowanie dalej ma sens !
Kolumbowanie dalej ma sens !
Dzień dobry.
W sobotę się wzruszyłem … Taternuk Gutek też … Nasza praca w terenie dalej ma sens …
Prognozy dla okolic Żywca od kilku dni były / są jednoznaczne - Turysto górski ! Siedź w domu.
Z tej okazji wyszliśmy w sobotę rano - pokazało się okno pogodowe dla najbliższych nam części Beskidu Śląskiego. Wyjazd o 8.30, parking 8.45, wyruszenie do boju o 8.51. Wkroczyliśmy w Dolinę Twardorzeczki - trzeci raz w tym roku.
Pogoda była … wiosenna.
Dotarliśmy do rozstaju dróg. Idąc w lewo można odwiedzić Wytrzyszczoną. Tą odnogą wróciliśmy, a rano wybraliśmy drogę na prawo.
Na polanie pod zboczami Murońki mieliśmy spotkanie z dwojgiem ludzi , którzy … żółtym szlakiem szli na Malinowską Skałę. Liczę, że nasze uwagi pomogły im dojść na Radziechowską Halę
Na początku tamtędy.
A przed nami początek przerażających trudności. Musieliśmy, bez mostu, pokonać tę rzekę.
Nachylenie zbocza od razu osiąga prawie 75 stopni.
Żarłoczne drzewo pożarło turystę.
Pozostali przy życiu szturmują pierwszą basztę.
Jakby w Górach Szaleństwa rosły drzewa to tak by wyglądały …
Po walce, której nie da się opisać, weszliśmy na szczyt baszty.
Ale tylko po to żeby biec w stronę kolejnej.
Zdobyta. Św. Dobromił z Drugiej Baszty.
W nagrodę może spojrzeć na zbocza Murońki.
Martwa natura z Kuźniami w tle.
Wychodzimy na grzbiet. Przed nami drugi cel dnia - skała Stół.
Wchodzimy w pięknie odrastający las. Dzicz piękna. Polecam Wszystkim wielbicielom chaszczowania. Co bym Wam pyszczyska gałęzie wychłostały.
I co byście mogli zobaczyć takie rzeczy.
Zbocza Murońki.
Głęboko wcięta Dolina Twardorzeczki. Po prawej schowana w lesie pierwsza baszta z Wytrzyszczonej.
Jak wyżej napisałem - szliśmy na skałę Stół. Tylko gdzie ona jest ! ?
Była … Tylko, że od czasu mojej ostatniej tam wizyty lekko się zmieniła. Cała zarosła, nie ma już tej pięknej skalnej powierzchni szczytowej.
Ale zbocza dalej prezentują pełnię skalnej piękności.
Pojawia się najciekawsze miejsce u podnóża Stołu.
Skalna Katownia.
Św. Dobromił w wersji podzielonej.
Czy widzicie oczy skały ?
Gdy udało się nam zebrać w sobie to poszliśmy dalej. Piękną dziczą roślinną ze skałami po lewej - wracaliśmy na grzbiet okrążając Stół.
Te osobniki są jeszcze zielone.
Jest wiosna to musi być zielono.
Wracamy na grzbiet i po walce z drzewostanem docieramy do punktu nad basztami. Nie wracamy w dół tylko ruszamy przed siebie. To Taternuk Gutek wymyślił.
Jak się okazało był to pomysł bardzo odkrywczy.
Na początek rzut oka za siebie.
A potem …
Nasze chodzenie po okolicy dalej ma sens ! Rodzą się nowe skały !
Dzwonię do Zdziczałego Kolumba. Okazuje się, że krąży po dolnej części Doliny Twardorzeczki i zbiera z synem kwiatki i zioła na obiad. Informuję Piotra o skale, miejscu pobytu, wyglądzie, itd. Z rozmowy wynika, że i Piotr jej nie zna !
Łzy wzruszenia …
Tak swoją drogą to zdjęcia nie oddają bardzo ciekawej formy bryły tej skały. Pierwszej z kliku nowych tego dnia.
Tuż za nią jest taka.
Potem kolejna wyrasta z demonicznych borówek.
Musiałem na nią wejść !
Następna tak się prezentuje.
Na koniec Złamana Brzoza nad Skałą.
I na niej był koniec skalnych nowości. Po chwili wyszliśmy z lasu i trafiliśmy na ambonę myśliwską nr … tuż obok szlaku turystycznego koloru …
Na szlak nie weszliśmy, poszukaliśmy drogi schodzącej do Doliny Twardorzeczki.
Taki mieliśmy z niej widok.
Czy to Żar ?
Za pomocą pewnych skrótów docieramy na drogę w Dolinie T. Drzewa kłaniają się przed nami, gratulując dobrze wykonanej pracy.
Trójstyk Potokowy.
Po prostu dżungla !
Docieramy w okolice porannego rozstaju dróg.
Łzy, radość, euforia, gorąc ! Skały rosną a my dalej młodzi i chętni do pracy.
Trzeba by się trochę ochłodzić.
Po trzech godzinach i czterdziestu minutach wracamy do auta.
Za taką dniówkę powinniśmy dostać z trzy dni urlopu.
Dalej płaczę ze wzruszenia …
Dziękuję za uwagę.
P.s. Tylko mi teraz, Zdziczały Kolumbie nie pisz, że jednak tam wcześniej byłeś
W sobotę się wzruszyłem … Taternuk Gutek też … Nasza praca w terenie dalej ma sens …
Prognozy dla okolic Żywca od kilku dni były / są jednoznaczne - Turysto górski ! Siedź w domu.
Z tej okazji wyszliśmy w sobotę rano - pokazało się okno pogodowe dla najbliższych nam części Beskidu Śląskiego. Wyjazd o 8.30, parking 8.45, wyruszenie do boju o 8.51. Wkroczyliśmy w Dolinę Twardorzeczki - trzeci raz w tym roku.
Pogoda była … wiosenna.
Dotarliśmy do rozstaju dróg. Idąc w lewo można odwiedzić Wytrzyszczoną. Tą odnogą wróciliśmy, a rano wybraliśmy drogę na prawo.
Na polanie pod zboczami Murońki mieliśmy spotkanie z dwojgiem ludzi , którzy … żółtym szlakiem szli na Malinowską Skałę. Liczę, że nasze uwagi pomogły im dojść na Radziechowską Halę
Na początku tamtędy.
A przed nami początek przerażających trudności. Musieliśmy, bez mostu, pokonać tę rzekę.
Nachylenie zbocza od razu osiąga prawie 75 stopni.
Żarłoczne drzewo pożarło turystę.
Pozostali przy życiu szturmują pierwszą basztę.
Jakby w Górach Szaleństwa rosły drzewa to tak by wyglądały …
Po walce, której nie da się opisać, weszliśmy na szczyt baszty.
Ale tylko po to żeby biec w stronę kolejnej.
Zdobyta. Św. Dobromił z Drugiej Baszty.
W nagrodę może spojrzeć na zbocza Murońki.
Martwa natura z Kuźniami w tle.
Wychodzimy na grzbiet. Przed nami drugi cel dnia - skała Stół.
Wchodzimy w pięknie odrastający las. Dzicz piękna. Polecam Wszystkim wielbicielom chaszczowania. Co bym Wam pyszczyska gałęzie wychłostały.
I co byście mogli zobaczyć takie rzeczy.
Zbocza Murońki.
Głęboko wcięta Dolina Twardorzeczki. Po prawej schowana w lesie pierwsza baszta z Wytrzyszczonej.
Jak wyżej napisałem - szliśmy na skałę Stół. Tylko gdzie ona jest ! ?
Była … Tylko, że od czasu mojej ostatniej tam wizyty lekko się zmieniła. Cała zarosła, nie ma już tej pięknej skalnej powierzchni szczytowej.
Ale zbocza dalej prezentują pełnię skalnej piękności.
Pojawia się najciekawsze miejsce u podnóża Stołu.
Skalna Katownia.
Św. Dobromił w wersji podzielonej.
Czy widzicie oczy skały ?
Gdy udało się nam zebrać w sobie to poszliśmy dalej. Piękną dziczą roślinną ze skałami po lewej - wracaliśmy na grzbiet okrążając Stół.
Te osobniki są jeszcze zielone.
Jest wiosna to musi być zielono.
Wracamy na grzbiet i po walce z drzewostanem docieramy do punktu nad basztami. Nie wracamy w dół tylko ruszamy przed siebie. To Taternuk Gutek wymyślił.
Jak się okazało był to pomysł bardzo odkrywczy.
Na początek rzut oka za siebie.
A potem …
Nasze chodzenie po okolicy dalej ma sens ! Rodzą się nowe skały !
Dzwonię do Zdziczałego Kolumba. Okazuje się, że krąży po dolnej części Doliny Twardorzeczki i zbiera z synem kwiatki i zioła na obiad. Informuję Piotra o skale, miejscu pobytu, wyglądzie, itd. Z rozmowy wynika, że i Piotr jej nie zna !
Łzy wzruszenia …
Tak swoją drogą to zdjęcia nie oddają bardzo ciekawej formy bryły tej skały. Pierwszej z kliku nowych tego dnia.
Tuż za nią jest taka.
Potem kolejna wyrasta z demonicznych borówek.
Musiałem na nią wejść !
Następna tak się prezentuje.
Na koniec Złamana Brzoza nad Skałą.
I na niej był koniec skalnych nowości. Po chwili wyszliśmy z lasu i trafiliśmy na ambonę myśliwską nr … tuż obok szlaku turystycznego koloru …
Na szlak nie weszliśmy, poszukaliśmy drogi schodzącej do Doliny Twardorzeczki.
Taki mieliśmy z niej widok.
Czy to Żar ?
Za pomocą pewnych skrótów docieramy na drogę w Dolinie T. Drzewa kłaniają się przed nami, gratulując dobrze wykonanej pracy.
Trójstyk Potokowy.
Po prostu dżungla !
Docieramy w okolice porannego rozstaju dróg.
Łzy, radość, euforia, gorąc ! Skały rosną a my dalej młodzi i chętni do pracy.
Trzeba by się trochę ochłodzić.
Po trzech godzinach i czterdziestu minutach wracamy do auta.
Za taką dniówkę powinniśmy dostać z trzy dni urlopu.
Dalej płaczę ze wzruszenia …
Dziękuję za uwagę.
P.s. Tylko mi teraz, Zdziczały Kolumbie nie pisz, że jednak tam wcześniej byłeś
Ostatnio zmieniony 2021-05-17, 13:00 przez Dobromił, łącznie zmieniany 5 razy.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
Nie byłem. Choć jak odkurzysz pamięć, to fragmentem grzbietu szliśmy kiedyś, tylko nas zbyt na lewo wzięło
Zainspirowany powyższym wyjściem jak i telefonem alarmowym od Dobromiła (rzeczywiście byłem w tym samym czasie w tej dolinie ), dziś w mokry poniedziałek ruszyłem na rewizytę.
Dolało mi jak psu ale udało się. W sumie 4 skały mi wyszły. Zajebiste skały. I może gdyby nie to, że przez ścianę deszczu już nic nie widziałem , to poszukał bym jeszcze po okolicy.
Sam powiedz Dobromile - przecież te rejony złaziliśmy wielokrotnie na każdy możliwy sposób, a one wciąż kryją niespodzianki
Łzy wzruszenia …
Zainspirowany powyższym wyjściem jak i telefonem alarmowym od Dobromiła (rzeczywiście byłem w tym samym czasie w tej dolinie ), dziś w mokry poniedziałek ruszyłem na rewizytę.
Dolało mi jak psu ale udało się. W sumie 4 skały mi wyszły. Zajebiste skały. I może gdyby nie to, że przez ścianę deszczu już nic nie widziałem , to poszukał bym jeszcze po okolicy.
Sam powiedz Dobromile - przecież te rejony złaziliśmy wielokrotnie na każdy możliwy sposób, a one wciąż kryją niespodzianki
Ostatnio zmieniony 2021-05-17, 18:56 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
To znak - musimy tam we dwóch wrócić. Oczywiście Młode Kolumby też mogą brać udział w tym wydarzeniu.
Skały ! Zostaniecie odkryte !
Skały ! Zostaniecie odkryte !
Jak kiedyś założycie oddział partyzancki (a kto wie, czasy ciężkie), to nawet WOT was nie znajdzie w tych krzorach.
Ostatnio zmieniony 2021-05-17, 19:29 przez Prezes, łącznie zmieniany 1 raz.
WOT się zgubi na pierwszym rozwidleniu dróg.
Ale fakt jest faktem - moglibyśmy się tam zaszyć na długie dni.
Dziewczyny by śpiewały pieśni o partyzantach w beskidzkich skałach ...
Ale fakt jest faktem - moglibyśmy się tam zaszyć na długie dni.
Dziewczyny by śpiewały pieśni o partyzantach w beskidzkich skałach ...
Piotrek pisze:W sumie 4 skały mi wyszły.
Czy planujesz wydanie poprawionej wersji książki ?
Dobromił pisze:Czy widzicie oczy skały ?
Już wiem skąd Ironi wzięli pomysł na swe okładki, zanim zagrali na polskim weselu, musieli szwendać się po tej okolicy
Fajna wiosna (w końcu - zimo precz!!!) i fajna martwa natura.
Ps. jednak będę musiał skorzystać z zaproszenia. A jakby tak i na Kościelec wejść wtedy? Da się, czy to wersja z butlami i obozami?
laynn pisze:Już wiem skąd Ironi wzięli pomysł na swe okładki, zanim zagrali na polskim weselu, musieli szwendać się po tej okolicy
Eddie ze Skały.
laynn pisze:Da się, czy to wersja z butlami i obozami?
Butelki mogą być.
Dobromił pisze:Piotrek pisze:W sumie 4 skały mi wyszły.
Czy planujesz wydanie poprawionej wersji książki ?
Oczywiście, tym bardziej, że jest już ze 20 skał, których w książce nie ma. Kwestia tylko czy będą kiedyś fundusze na wydanie wersji papierowej, bo jak nie to przynajmniej PDF.
Ostatnio zmieniony 2021-05-21, 18:41 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko pisz, kurwa, prawdę i tylko prawdę.
Te ostatnie skały możesz nazwać imieniem św. Łukaszy ze Skały.
Te ostatnie skały możesz nazwać imieniem św. Łukaszy ze Skały.