Ciekawe zjawiska atmosferyczne
Ciekawe zjawiska atmosferyczne
Takiego temu jeszcze (chyba) nie było, więc zakładam, proszę o zamieszczanie zdjęć.
Sama na początek mam dwa:
1. Cumulus Lenticularis - czyli soczewkowata chmura charakterystyczna dla wiatru halnego.
Takiej "podręcznikowej" dawno nie widziałam, a wiało tak, ze łeb urywało
2. "Halo" i poboczne słońca, widziane w tym roku w sierpniu na dojeździe w Karkonosze.
Foto z parkingu:
I dalej na prawo:
Sama na początek mam dwa:
1. Cumulus Lenticularis - czyli soczewkowata chmura charakterystyczna dla wiatru halnego.
Takiej "podręcznikowej" dawno nie widziałam, a wiało tak, ze łeb urywało
2. "Halo" i poboczne słońca, widziane w tym roku w sierpniu na dojeździe w Karkonosze.
Foto z parkingu:
I dalej na prawo:
Basia Z. pisze:Cumulus Lenticularis - czyli soczewkowata chmura charakterystyczna dla wiatru halnego.
Takiej "podręcznikowej" dawno nie widziałam
Ja mam taką
Ustrzelona 11 listopada 2012 pomiędzy Raczą a Przegibkiem. Też nam łeb chciało ukręcić
Ostatnio zmieniony 2013-10-28, 17:37 przez darkheush, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dzięcioł313
Ostatnio zmieniony 2013-10-28, 19:05 przez Dzięcioł313, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamiltatry
- Kontakt:
Chmura UFO - altocumulus lenticularis:
Widmo Brockenu:
Opary po burzy:
Widmo Brockenu:
Opary po burzy:
Ostatnio zmieniony 2013-10-28, 18:50 przez kamiltatry, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dzięcioł313
- Malgo Klapković
Też miałam przyjemność obserwować chmurkę Cumulus Lenticularis, kolory pryzmatu były bardzo widoczne (na pewno bardziej niż na tej fotce):
Natomiast efekt halo wielokrotnie widuję nawet w mieście, natomiast jak opowiadałam potem o tym znajomym, to patrzyli na mnie jak na wariatkę i nie do końca wierzyli, że taki efekt obręczy wokół słońca w ogóle istnieje... Niestety zdjęć wtedy nie robiłam (głupio mi było zatrzymywać się w środku miasta i fotografować właściwie nie wiadomo co). Ludzie biegną i nie patrzą jakie wokół są cuda natury. Ja (prawie) zawsze się rozglądam i szukam
Natomiast efekt halo wielokrotnie widuję nawet w mieście, natomiast jak opowiadałam potem o tym znajomym, to patrzyli na mnie jak na wariatkę i nie do końca wierzyli, że taki efekt obręczy wokół słońca w ogóle istnieje... Niestety zdjęć wtedy nie robiłam (głupio mi było zatrzymywać się w środku miasta i fotografować właściwie nie wiadomo co). Ludzie biegną i nie patrzą jakie wokół są cuda natury. Ja (prawie) zawsze się rozglądam i szukam
- kamiltatry
- Kontakt:
- Dzięcioł313
morze mgieł i wiatrowe rzeźby w śniegu:
to samo pod stopami i na niebie:
fajne chmury:
kilka chmurek nizinnych:
to samo pod stopami i na niebie:
fajne chmury:
kilka chmurek nizinnych:
luknij na moje panoramy i galerie