Styczeń
1. KOTLINA KRZESZOWSKA: Krzeszów - podziemia i strychy bazyliki oraz kościoła św.Józefa, studnia Bolka.
2. GÓRY WAŁBRZYSKIE: Wałbrzych Plac Tuwima Mauzoleum Niedźwiadki(629m) Przeł. Szybka Kamieńsk
Przełęcz Kozia Kamionka Zamkowa Góra(617m) Wałbrzych Gł. PKP.
3. WZGÓRZA LEWIÑSKIE: Lewin Kł. Rozdroże nad Lewinem Kł. Przełęcz na Grodźcu Bukowy Stawek
Gomoła (733m) - ruiny zamku Homole Bukowy Stawek Ludowe Przełęcz Polskie Wrota Nad Przełęczą Polskie Wrota Lewin Kł.
4. GÓRY SUCHE: Głuszyca Górna Janovicky (zawody psich zaprzęgów) Głuszyca G.
5. GÓRY SOWIE: Wolibórz Srebrna Góra Wolibórz.
6. GÓRY SUCHE: Łomnica, Ustronie (Radosna) Rozdroże pod Radosną Ruprechtický Špicák(880m) Rozdroże pod Radosną Przełęcz pod Szpiczakiem Waligóra(934m) Andrzejówka Przełęcz pod Szpiczakiem
Granicznik(801m) Łomnica, Ustronie (Radosna).
Luty
7. WZGÓRZA NIEMCZAÑSKO-STRZELIÑSKIE: Ząbkowice Śl. Jaworek Skałki Stoleckie Stolec Ząbkowice Śl.
8. OBNIŻENIE OTMUCHOWSKIE: Ząbkowice Śl. - zabytki (krzywa wieża, zamek, kościół św. Anny);
Kamieniec Ząbkowicki - Pałac Marianny Orańskiej.
9. GÓRY KACZAWSKIE: Trzcińsko Radomierz Dudziarz(654m) Straconka(611m) Komarno Maciejowa Trzcińsko.
10. GÓRY WAŁBRZYSKIE: spacer po Jedlinie - Zdrój
Marzec
11. POGÓRZE KARKONOSKIE: Piechowice Michałowice Drewniak(672m) Kociołki Złoty Widok
kamieniołom granitu Piechowice Wodospad Szklarki Piechowice.
12. KARKONOSZE: Sztolnie Kowary - trasa turystyczna.
13. BROUMOVSKA VRCHOVINA: Maršov nad Metují a okoli.
14. POGÓRZE WAŁBRZYSKIE: Jeziorko Daisy.
15. KARKONOSZE: Jarkowice Pańska Góra (756m) Opawa Kopczyk (669m) Niedamirów Bobr, hran.prech.
Vizov, chata Hubertus Roh hranic Čepel (912 m) Prechod do Niedamirowa Jarkowice.
16. KOTLINA BROUMOVSKA: Naučná stezka v Křinicích u Broumova "Proč chodit daleko?"
Kwiecień
17. KRKONOŠSKE PODHURI: Naučná stezka okolo Pekelského vrchu (Mlade Buky).
18. GÓRY STOŁOWE: Dańczów Krucza Kopa (723m) Jerzykowice Wielkie Dańczów.
19. Kuks (Královéhradecký kraj).
20. GÓRY BARDZKIE: Bardo Śląskie ruiny zamku źródło Marii obryw skalny Kalwaria
(Bardzka Góra 582 m) Kurzyniec (528m) Bardo Śl. Różańcowa (380m).
21. GÓRY SOWIE: Twierdza Srebrna Góra: Brama Polna, Fort Chochoł Mały, Flesza, Bateria na Średnim
Chochole, Bateria Kazamatowa, Reduta Skrzydłowa. Fort Ostróg.
22. OPAVSKA PAHORKATINA: Opava Kateřinky - Stříbrné jezero, Opava Mesto - ul.Praskova, zabytki, planty. Opava Předměstí - cmentarz. Otice - Kamenná hora (311 m) - PP Otická sopka.
Maj
23. VITKOVSKA VRCHOVINA: Hradec n.Moravici Svatá studna Benkovická šance Hanuše (427 m) Šance Hanuše Horní dvur Hanuše Pod Hanuší,rozc. Vyhlídka Žimrovická skála (345m) Pilarka,rozc. Pod Doubravou, rozc. Doubrava - mysl.rozc. Bezručova vyhlídka zámek Hradec nad Moravicí Hradec n.Moravici.
24. VITKOVSKA VRCHOVINA: Kajlovec, lom. Jakubčovice Kamenný šanc (511m) Šance Pod Příletem, Rozhledna Šance Bohučovice, lom Záviliší,rozc. Nad Záviliším,rozc. Stříbrný důl Slepetné bývalá štola Kajlovec Nad Kajlovcem,rozc. Kalvárie (411m) Nad Kajlovcem, rozc. Nad Záviliším,rozc. Jakubčovice - okraj,rozc. Jakubčovice.
Raduň - zamek.
Opava - ekspozycja przy VOS (Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola), ul.Purkyňova.
25. VITKOVSKA VRCHOVINA: Velké Hoštice, zamek.
Kravaře, NPP Odkryv v Kravařích, kostel sv. Bartoloměje, zámek Kravaře.
26. MASYW śNIEŻNIKA (Králický Sněžník): Dolní Morava Stezka v oblacích Slaměnka - chata,rozc.
Altán pod Slamníkem Uhlisko Jeskyně Tvarožné díry Mléčný pramen Kamenolom sněžníkovského mramoru Pod mramorovým lomem,rozc. Dolní Morava - hotel Vista,rozc.
Dolní Morava.
27. GÓRY STOŁOWE: Pstrążna, skansen Závrchy-vyhl.rozc. Pod Machovskými končinami,rozc. Machov Pod Hůrkou,rozc. Vyhlídka U Jeřábu (Bučina 622m) Pod Bukowinou,rozc. Bukowina Kł. Končiny Pstrążna.
Pstrążna - czartowski Kamień.
28. ŽACLERSKA VRCHOVINA: Vyhlídka nad Chvalčí.
Chvaleč - skały.
Malé Svatoňovice Geologický výchoz u Malých Svatoňovic Mariánský sad Dědičná štola Kateřina Malé Svatoňovice.
POLICKA VRCHOVINA: Adršpašskoteplické skály.
29. VITKOVSKA VRCHOVINA: Vikštejn-zříc.,rozc. zřícenina hradu Vikštejn Annino Údolí,lom
Nýtek Podhradi Vikštejn-zříc.,rozc.
30. VITKOVSKA VRCHOVINA: Mokřinky NS Dědictví břidlice.
Čermná ve Slezsku, PP Černý důl.
Lhotka u Vítkova, kopalnia łupków dachówkowych.
31. VITKOVSKA VRCHOVINA: Jánské Koupele.
Čermná - Žlutý květ,břidlicový důl.
Čermenský Mlýn.
Budišov nad Budišovkou, Muzeum břidlice
Stare Oldruvky.
Kružberk, zapora.
32. VITKOVSKA VRCHOVINA: Kružberk, zapora Lobnik, zapora Lom Kružberk Kružberk, zapora
Zřícenina hradu Kružberk kota 516m Kružberk.
czerwiec
33. PODORLICKA PAHORKATINA: Hronov zastávka Velký Dřevíč - žst.rozc. Hronov - Jiráskův rodný dům,rozc. Studénky,rozc. Rozhledna Na Signálu Pavlišov Babí Náchod.
34. KRKONOŠSKE PODHURI: Parkoviště Žernov Rozhledna Žernov zřícenina hradu Rýzmburk Rýzmburský altán Červený most prameny Haničky Pohodelská lávka Bílý most Viktorčin splav Staré Bělidlo Ratibořice - pomník Babičky Ludrův mlýn Jez Zlíč na Úpě Lovecký pavilon Zámek Ratibořice Ratibořice - pomník Babičky Žernov.
35. KŁODZKO - Minieuroland
GÓRY STOŁOWE: Droga Stu Zakrętów Skalne Grzyby Niknąca Łąka Kręgielny Trakt Krzyż Marty.
36. GÓRY ORLICKIE: Duszniki-Zdrój, pijalnia wód mylonity (ul.Wojska Polskiego) Jamrozowa Polana Kozia Hala, dawny kamieniołom Jamrozowa Polana Duszniki.
Lipiec
37. WZGÓRZA WŁODZICKIE: Góra Wszystkich Św. Góra Św. Anny.
38. KARKONOSZE: Przesieka Grób lotników Szymańskich Nad Przesieką (skałki) Sucha Góra (1113m) Wiaterna Przełęcz Karkonoska Odrodzenie U Petrovy boudy,rozc. Hutniczy Grzbiet Przesieka.
39. KARKONOSZE: Przesieka - OW Chybotek Wodospad Podgórnej Kaskada Myi-> Dziurawa Skała kościół Waloński Kamień OW Chybotek.
40. GÓRY ORLICKIE: Przełęcz Polskie Wrota Jawornica kamieniołom Jawornica kaplica Jerzykowice Małe Pod Jerzykowicami Kocioł hraniční přechod Olešnice v Orl. horách / Kocioł Olešnice v Orl. h. - kostel Olešnice v Orl. h. - nám. Feistův kopec (711m)
Pańska Góra (772m) Čihalka Autostrada Sudecka Przełęcz Polskie Wrota.
41. KRKONOŠE: Jan. Lázně - park., lan. Jan. Lázně - Lesní dům Harfa Klausový (Těsný) důl
Soutěskový vodopád Malé Pardubické Boudy U Malých Pardubických Bud Černá bouda Černá hora - Sokolská bouda Černá Hora, lanovka Jan. Lázně - park., lan. Hoffmannova bouda - bus,rozc. Rozhledna Zlatá vyhlídka Hladíkova výšina,rozc. Kostel sv. Jana Křtitele
Socha Krakonoše Jan. Lázně - park., lan.
42. KRKONOŠE: Maršov - Infocentrum Dotek Vodovodní údolí Mánkova cesta - rozc. Dolní Albeřice Dolní Lysečiny Lysečinská jehla Horni Lysečiny Lysečinská Bouda Cestník Pod Starou horou Křížová cesta Na Staré Hoře zámek Horní Maršov Maršov - Info.Dotek.
Sierpień
43. RALSKA PAHORKATINA: Cvikov - nám. Pod lesním divadlem Lesní divadlo Bývalá Švýcarská bouda (Vyhlídka Švýcárna) U Švýcarské boudy Schillerova vyhlídka Jeskyně Waltro Karlův odpočinek Skalní kaple Vyhlídka Dutý kámen Dutý kámen-motel,rozc. Pivovar Cvikov Cvikov - nám.
44. RALSKA PAHORKATINA: Lvová, zámek Lemberk;
Vranov,rozc. Juliina vyhlídka Sedlo pod Ralskem Ralsko (696 m) - zřícenina hradu Vranov,rozc.
Jablonné v Podještědí.
45. LUZICKE HORY: Česká Kamenice, zabytki.
Křížová cesta Kamenický Šenov Kaple Božího hrobu Vyhlídkové místo Kaple Nejsvětější Trojice Dolní Prysk Riedlova jeskyně Nad Riedlovou jeskyní Herdstein,rozc. Vyhlídkové místo Herdstein Střední vrch (593 m) Prysk Dolní Prysk Kamenický Šenov.
Parkoviště Líska Odb. ke Zlatému vrchu Zlatý vrch (657 m) Parkoviště Líska.
46. DECINSKA VRCHOVINA: Sněžník - bus,rozc. Drážďanská vyhlídka Děčínský Sněžník (723 m) Rozhledna Děčínský Sněžník Sněžník - bus,rozc.;
Tisá,Tiské stěny;
Labská Stráň, Vyhlídka Belveder;
Janov, Rozhledna Janov.
47. LUZICKE HORY: Horní Sedlo,rozc. Horní skály Vraní skály Pod Vraními skalami,rozc.
Dolní Sedlo Kohoutí vrch (535m) Sedlecký Špičák (544 m) Popova skála - sedlo Popova skála (565m) U Tobiášovy borovice Pod Loupežniclým vrchem Loupežnický vrch (539 m), zřícenina hradu Větrov Horní Sedlo,rozc.
48. GÓRY IZERSKIE: Krobica, sztolnie; ścieżka dydaktyczno - turystyczna „Śladami dawnego górnictwa kruszców”
49. NIZKY JESENIK: Razová, wapiennik;
Parkoviště Razová PP Razovské tufity Karlovec, lom kota 592m Parkoviště Razová.
50. HRUBY JESENIK: Parkoviště Karlova Studánka Na paloučku,ROZC. Nad vodopády Bílé Opavy
Pod Ovčárnou Barborka - tur. chata U Barborky Pod Pradědem Praděd - vrchol Ovčárna - chata, bus.
Hvězda - rest., bus Karlova Studánka.
Vidly.
51. NIZKY JESENIK: Mezina Venušina sopka (654 m);
Mezina, PP Lávový proud u Meziny;
Bruntal, zamek;
HRUBY JESENIK: Nová Rudná kota 752m kota 764m kota 763m PP Morgenland Skalisko (797m) kota 782m Nová Rudná.
52. HRUBY JESENIK: Ovčárna - chata, bus Nad Ovčárnou Nad Velkým kotlem Pramen Moravice Malá Morávka Nad Velkým kotlem Temná Skály pod Kopřivnou Kopřivna (1019m)
Pod Vápennou Mlýnky Karlov - Moravice Malá Morávka - Rychta.
53. HRUBY JESENIK: Malá Morávka, Kalkzeche;
Malá Morávka, NPP Javorový vrch;
Suchá Rudná, stare kopalnie;
Kyselka, pramen Kyselka;
Andělská Hora Anenský vrch (861 m) Andělská Hora
54. HRUBY JESENIK: Karlovice Pod Kamenným vrchem Pod Freudensteinem zřícenina hradu Freudenštejn Karlovice.
55. HRUBY JESENIK: Bílý Potok - bus zřícenina hradu Pustý zámek (Weissenštejn) Rabenštejn - vyhlídka zřícenina hradu Rabenštejn Hutě Bílý Potok.
56. HRUBY JESENIK: Kyselka Malá Hvězda Hlaska, sztolnie Vysoka hora (1031m) Malá Hvězda Nad Ludvikovem, vyhlidka Kyselka.
57. ZLATOHORSKA VRCHOVINA: Zlaté Hory Kaple sv. Rocha Mnichův kámen Rozhledna na Biskupské kupě Braunerova lavička Zřícenina hradu Leuchtenštejn Pod Leuchtenštejnem Na Vartě
Rožmitál Zlaté Hory. Hornický skanzen Zlatorudné mlýny. Głuchołazy, Grota Góralska.
58. ZLATOHORSKA VRCHOVINA: Horní Údolí Sv. Marta - kaple, zříc. Starohoří - Kunstschacht Velké pinky Olověná štola Táborské skály Štola Melchior Sv. Marta - kaple, zříc.
Horní Údolí.
59. HRUBY JESENIK: Drakov - hájovna Chata Na Devítce Orlik (1204m) Heřmanovická chata zřícenina hradu Quinburk Drakov - hájovna zbytky hradu Drakov Lorenzova huť Drakov - hájovna.
60. ZLATOHORSKA VRCHOVINA: Panna Marie Pomocná Výr Svatá Anna - rozc. zřícenina hradu Edelštejn Zámecký potok Panna Marie Pomocná.
Wrzesień
61. GÓRY BYSTRZYCKIE: Torfowisko pod Zieleńcem; Zieleniec, kamieniołom; Złota sztolnia. Scinawka, Pałac Sarny.
62. JIZERSKE HORY: Jizerka,Pod Bukovcem Jizerka,rozc. Lasičí cesta Jelení stráň (1018m)
Pytlácké kameny Hennrichův kříž Rašeliniště Jizerky Safirovy potok Pod Bukovcem.
Stara kamienica, ruiny zamku.
63. POGÓRZE IZERSKIE: Maciejowiec, dwór, pałac.
Nielestno, kamieniołom.
Wleń Melafirowa Skała Białe Skały Łupki, porwaki pałac Łupki Wleń.
64. ORLICKE HORY: Klášterec n. Orl. Ledříčkova skála Pěchotní srub Na potoku Pašerácká lávka Zemská brána Čihák - tur. ch. Jedlina Klášterec nad Orlicí, Pod Jedlinou Klášterec n. Orl.
PODORLICKA PAHORKATINA: Žamberk,Tyršova rozhledna, inne zabytki.
65. PODORLICKA PAHORKATINA: Hrad Litice nad Orlicí.
Potštejn Zřícenina hradu Velešov Kapraď - vyhl., odb. PR Modlivý důl Vochtánka,rozc. Potštejn - pod hradem Pod Lipami Potštejn.
Październik
66. PODORLICKA PAHORKATINA: Náchod, Běloves - u mostu Běloves - býv. lom N-S 83 Lázně Přístřešek nad Bělovsí Pěchotní srub Březinka Polsko Dělostřelecká tvrz Dobrošov Jiráskova chata Vyhlídka - hotel Pivovar Primátor Běloves - u mostu.
67. GÓRY STOŁOWE: Z Pasterki tędy owędy po Górach Stołowych.
68. POGÓRZE IZERSKIE: Złotniki Lubańskie, wieża szubieniczna;
Zapora złotnicka Rajsko zapora leśnieńska zamek Czocha zapora złotnicka.
69. GÓRY KACZAWSKIE: Lubiechowa Wzgórze Łomy (423m) pod Leśniakiem (677m) Okole (714m)
Lubiechowa.
70. GÓRY KACZAWSKIE: Podgórki Jaskinia Walońska Maślak (720m) Przełęcz Komarnicka kamieniołom Silesia.
Wojcieszów, kamieniołom Miłek, Biały Kamień.
Listopad
71. NIZKY JESENIK: Ruda Ruda - rozc. u lípy Fialův mlýn Rešovské vodopády Nad vodopády
Tvrdkov - bus Ruda.
72. NIZKY JESENIK: Bedřichov - háj. Rabštejn - rest. Zadní skály (803m), zřícenina hradu Rabštejn Rabštejn - rest. Pod Rabštejnem Vodopády Oskavy Bedřichov - háj.
73. NIZKY JESENIK: Ruda Křížový vrch (589m)
Dobřečov Dobřečovské skály.
Janovice - zámek.
74. GÓRY SOWIE: Głuszyca Soboń Osówka Kolce Głuszyca.
75. KARKONOSZE: Kowary l. Jedlinki Budniki Ponura Kaskada Pod Czołem Wołowa Góra (1033m) Łysa Góra Kowary
Grudzień
76. GÓRY BYSTRZYCKIE: Wójtowice Młoty Młoty, leśn. ruiny kaplicy Marii Wspomożycielki
Fort Wilhelma Strażnik wieczności Anielska Kopa (879m) Huta Wójtowice.
77. GÓRY BYSTRZYCKIE: Spalona Szary Kamień, Lasówka.
78. GÓRY BYSTRZYCKIE: Lasówka Siwa Skała
Spalona, kamieniołom.
Czarna Góra (1205m).
79. GÓRY STOŁOWE: Polanica-Zdrój Złoty Widok Garncarz kamieniołom Piekielna Góra Kalwaria zamek Leśny Kamień Polanica-Zdrój.
80. RÓW GÓRNEJ NYSY: Bystrzyca Kłodzka, zabytki, Wzgórze Floriańskie.
Długopole-Zdrój, uzdrowisko.
Długopole Górne, kamieniołom.
GÓRY BYSTRZYCKIE: Poręba, gnejsy.
Rudawa.
81. KARKONOSZE: Szrenica Mokra Przełęcz Twarożnik Česká budka Śnieżne Kotły Labská bouda - rozc. Labská bouda Pramen Labe Česká budka Szrenica.
82. GÓRY ZŁOTE: Lutynia Wrzosówka Borówkowa (900 m) Lutynia.
włodarzy 2016 rok.
Włodarzu, Twoje coroczne sudeckie (wraz z sąsiadującymi z Sudetami innymi jednostkami Masywu Czeskiego) zestawienia zawsze budzą mój podziw! Jestem zresztą pewien, że nie tylko mój. Dosyć często je oglądam, podobnie jak odcinki Twojej Geostrady Sudeckiej. W wielu miejscach, które pokazujesz na na swoich świetnych zdjęciach, już byłem, wiele jednak jest mi dotąd nieznanych i znajdują się w jakichś bliższych lub dalszych moich planach. Niektóre Twoje wiosenne lub letnie miejsca znam z zimy, inne pamiętam z pochmurnych lub deszczowych dni. Jednym słowem, wiele Twoich tras stanowi dla mnie inspirację, aby w jakieś mi nieznane lub dawno nieodwiedzane miejsce się wybrać.
Gratuluję Ci też determinacji - policzyłem, że bodajże 43 dni spędziłeś w ubiegłym roku w górach Republiki Czeskiej. Wynik niewiarygodny! I zarazem dopingujący! Też chciałbym poświęcić tyle czasu na poznawanie Sudetów, Średniogórza Czeskiego i innych zakątków tego pięknego kraju. Trochę przeszkadzają mi w tym moje inne górskie zainteresowania - przede wszystkim rumuńskie i ukraińskie Karpaty, ale za parę lat, kto wie? Może przekroczę liczbę 20 dni w roku na czeskich ścieżkach turystycznych?
Gratuluję Ci też determinacji - policzyłem, że bodajże 43 dni spędziłeś w ubiegłym roku w górach Republiki Czeskiej. Wynik niewiarygodny! I zarazem dopingujący! Też chciałbym poświęcić tyle czasu na poznawanie Sudetów, Średniogórza Czeskiego i innych zakątków tego pięknego kraju. Trochę przeszkadzają mi w tym moje inne górskie zainteresowania - przede wszystkim rumuńskie i ukraińskie Karpaty, ale za parę lat, kto wie? Może przekroczę liczbę 20 dni w roku na czeskich ścieżkach turystycznych?
Ostatnio zmieniony 2017-01-07, 21:57 przez Cisy2, łącznie zmieniany 1 raz.
Cisy2
Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że moje relacje mogą się na coś przydać.
Co do wycieczek po czeskich górach, to nie ukrywam, bardzo je lubię. W wiele miejsc kieruje mnie Geostrada, czyli jestem tam niejako z "obowiązku", ale oczywiście z przyjemnością.
Natomiast w Góry Łużyckie jeżdżę, bo bardzo je polubiłem. Przy okazji wyskakuję w ciekawe miejsca w najbliższych okolicach Sudetów.
Nie znaczy to, że nie doceniam urody naszych polskich Sudetów. Ale wszystkiego na raz nie da się zrobić niestety.
Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że moje relacje mogą się na coś przydać.
Co do wycieczek po czeskich górach, to nie ukrywam, bardzo je lubię. W wiele miejsc kieruje mnie Geostrada, czyli jestem tam niejako z "obowiązku", ale oczywiście z przyjemnością.
Natomiast w Góry Łużyckie jeżdżę, bo bardzo je polubiłem. Przy okazji wyskakuję w ciekawe miejsca w najbliższych okolicach Sudetów.
Nie znaczy to, że nie doceniam urody naszych polskich Sudetów. Ale wszystkiego na raz nie da się zrobić niestety.
Lepszego, ciekawszego i bardziej dokladnego przewodnika po okolosudeckich klimatach niz twoja geostrada to chyba nigdzie nie ma!!!!!! dla mnie jest to ogromna inspiracja przy planowaniu wyjazdow w te okolice!
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
na wiecznych wagarach od życia..
buba pisze:Lepszego, ciekawszego i bardziej dokladnego przewodnika po okolosudeckich klimatach niz twoja geostrada to chyba nigdzie nie ma!!!!!! dla mnie jest to ogromna inspiracja przy planowaniu wyjazdow w te okolice!
Dzięki buba.
Wolf pisze:Nie wiem kolego co łykasz
Nie łykam, tylko biorę. Biorę dupę w troki i zasuwam na wycieczkę.
Wolf pisze:Ja ze swej strony polecam Jurę Krakowsko-Częstochowską daj znać jakbyś chciał tam uderzać
Jak tylko dokładnie poznam Sudety to kto wie?