2024-Coldman

Podsumowania sezonu czy jakiegoś okresu aktywności górskiej i nie tylko.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

2024-Coldman

Postautor: Coldman » 2024-12-31, 15:03

Hej

Czwarty rok poważnych górskich zmagań za mną. Coraz więcej się zmienia, zacząłem inaczej patrzyć na te moje kochane górki :D
Statystyki: (ciężko się porównywać z rokiem w którym przeszedłem GSB)
Ilość kilometrów pieszo - 708km (-320)
Suma podejść - 30555m (-11656)
Liczba wycieczek -16(+1)
Liczby dni w górach - 45 (-6)

Ja po prostu wypisze w jakich pasmach byłem, bo u mnie wycieczki często zawierały kilka.
- Góry Łużyckie
- Góry i Pogórze Izerskie - Karkonosze - Góry Kamienne - Masyw Śnieżnika - Góry Bystrzyckie - Góry Stołowe - Pogórze Wałbrzyskie - Góry Orlickie - Rudawy Janowickie - Góry i Pogórze Kaczawskie, Góry Sowie, Góry Złote
- Wyżyna Krakowsko-Częstochowska
- Tatry
- Beskid Żywiecki - Beskid Śląski- Beskid Makowski- Beskid Wyspowy
- Pogórze Ciężkowickie, Pogórze Strzyżowskie, Pogórze Dynowskie

Cała moja górska historia poniżej:
Obrazek

Obrazek

Ulubiony wyjazd: Szlak 3 Pogórzy. Z wielkim sentymentem powracam do tego wyjazdu. 5 wspaniałych dni. Wyjazd pociągiem, a potem dzika przygoda, tam gdzie doszedłem tam spałem, ładowanie telefonu w paru sklepach po drodze, ludzie ciągle zaczepiali i gadali, brak turystów. Szlak gładki, ale oferujący piękne widoki.

Pamiętacie, że zwykle każdy rok sobie jakoś definiowałem, ten pierwszy to były moje początki, ten drugi to odznaki, ten trzeci szlaki długodystansowe, a ten teraz to taki rok towarzyski, gdzie parę wyjazdów było specjalnie po to, żeby spędzić z ludźmi miło czas.
Co też warte do odznaczenia to pierwszy rok w którym byłem w każdym miesiącu w górach!
Zawsze też w miesiącach wypisywałem co nowego zrobiłem w górach, teraz już nie będę na siłę tego wymyślał :P

Styczeń
Rozpocząłem wyjazdem w Karkonosze, liczyłem tutaj na piękną pogodę, ale mało szczęścia znów miałem. Tylko wszystko ma swoje plusy, wiele Sudeckich zamków wtedy zwiedziłem.
Obrazek

Obrazek

Jedno z moich ulubionych zdjęć w tym roku
Obrazek

Obrazek

Luty
W lutym byłem ze znajomymi na nartach w Zieleńcu. Po kilkunastu latach odświeżyłem sobie tą umiejętność.
Pojechałem również na wycieczkę razem z "Szybkimi Podróżami" Pierwsza moja taka celebrycka integracja xDD
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marzec
Typowy wyjazd na zdobywanie szczytów do książeczki. Kolejny raz Sudecki Włóczykij zabrał mnie w piękne nieoczywiste miejsca.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiecień
Coroczna tradycja czyli wyjazd na Maraton Pieszy Wojciechów i kręcenie się po okolicy :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maj
O Maju już mówiłem. Szlak 3 Pogórzy najlepszy wyjazd w tym roku :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czerwiec
Nigdy tak jak na tej wycieczce, nie zrobiłem tak wielu kilometrów autem, żeby zrobić tak mało kilometrów pieszo. Było warto, zlot szybkich podróżników udany :D Dorzucam zdjęcie z wyjazdu nad morze, potrzebuje co roku takiej świeżości północy, oczywiście nie wliczam to w statystyki :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lipiec
Mój powrót w Tatry, tygodniowy wyjazd wakacyjny z pogodą w kratkę. Kombinowanie z trasami, towarzyskie wyjścia, wyjazd zupełnie nie w moim stylu :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sierpień
Pojechałem zdobywać szczyty do Sudeckiego Włóczykija w Niemczech i Czechach. Naprawdę świetny wyjazd w kompletnie nieznanych mi rejonach. Klic z tego wyjazdu został moim ulubionym szczytem roku :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wrzesień
Spontaniczne wyjście na pomoc powodzianom zwieńczone wycieczką po Górach Bystrzyckich. Zachęcam do wspierania turystyki w terenach, które ucierpiały w powodzi!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Październik
W Październiku nastąpił mój jedyny trip jednodniowy w roku. To było w Góry Stołowe, ale również wyjazd na 2 dni w Jurę Krakowsko-Częstochowską. W końcu czarna plama z tego terenu znikła :D Dodam, że to były 2 wyjazdy rodzinne, z czego w Jurę to chyba ten najlepszy. Pierwsze zdjęcie to TOP3 z roku :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Listopad
Najpierw spontaniczny wyjazd z koleżanką w Góry Stołowe, ja w roli przewodnika. Tydzień później wyjazd w Masyw Śnieżnika do którego nie byłem do końca przekonany, a wyszedł zajebiście. Pełno przygód i widoki pierwsza klasa :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Grudzień
2 wyjazdy w Beskidy w ciągu miesiąca to się rzadko zdarza. Tutaj też dosyć towarzysko spędzony czas. Tak zauważyłem, że pogoda odgrywa w ocenie duże znaczenie, ale nawet gdy bywa średnio to zawsze znajduje mega pozytywny akcent w wyjeździe. Właśnie tak w tym Grudniu było. Zawsze jakiś widoczek doda tej magicznej wartości :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem co będzie w następnym roku. W jakim kierunku teraz w tych górach pójdę. Co tu wymyślić na wakacje tym razem :) Obecnie szukam pracy, więc nie mam żadnych planów na Styczeń, wszystko stoi i czeka. Miałem teraz duże zaległości z tym pisaniem, więc cieszę się, że zdążyłem to napisać. Choć gdybym miał więcej czasu to bym zrobił takie kolaże jak Sebastian :D
Wszystkiego Najlepszego w tym nowym roku!
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Re: 2024-Coldman

Postautor: buba » 2024-12-31, 16:36

Klic z tego wyjazdu został moim ulubionym szczytem roku :D

A czemu ci sie tak spodobał? Pytam bo od jakiegos czasu na roznych wycieczkach obserwuje go z oddali i bardzo mi się podoba i obiecuje sobie, że tam pojdziemy! I co mielismy tam iść... to jakos zawsze jednak poszlismy gdzie indziej...
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2024-12-31, 22:00

Twój rok jak zawsze, powala nas zwykłych turystów pieszych :lol ;)

Ty to masz rozmach i lubisz długo wędrować z różnymi przygodami, spać w różnych przybytkach, czy gdzieś na dziko, trochę Ci tego zazdroszczę, tej wolności :)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-01-01, 10:20

Bardzo aktywny rok. Pogratulować, tym bardziej że masz w góry dużo dalej niż większość z nas. Najbardziej mi się podoba listopadowy wyjazd w masyw Śnieżnika. Dodatkowy plus za duży progres fotograficzny.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-01-01, 15:20

buba pisze:
Klic z tego wyjazdu został moim ulubionym szczytem roku :D

A czemu ci sie tak spodobał? Pytam bo od jakiegos czasu na roznych wycieczkach obserwuje go z oddali i bardzo mi się podoba i obiecuje sobie, że tam pojdziemy! I co mielismy tam iść... to jakos zawsze jednak poszlismy gdzie indziej...

Obrazek

Bo to jest właśnie taka prawdziwa góra, z wymarzonej definicji :D
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-01-01, 15:43

Mam nadzieje zatem, że w tym roku tam pójdę :D I może tez stanie się moim ulubionym szczytem!
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-01-01, 21:39

Jesteś, oprócz włodarza, moim oknem na Sudety. I fotograficznie te.wyjazdy bardzo Ci siadły. Natomiast, tak jak i Ty pisałeś, najbardziej spodobał mi się szlak Trzech Pogórzy. Może dlatego, że lubię takie zadupia, mało uczęszczane i nieoczywiste szlaki. Na pewno wymyślisz jeszcze coś takiego, bo pomysłów Ci nie brakuje.
Moje podsumowania też zawierają zawsze wątki pozagórskie, więc możesz śmiało o tym pisać, bo to też interesujace. Zresztą chyba większość forowoczów jeździ gdzieś poza górami i to też jest fajne.
Awatar użytkownika
marekw

Postautor: marekw » 2025-01-04, 10:22

Babia zaliczona,rok górski udany :lol .Fajnie,że chce Ci się jechać tyle kilometrów.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-01-04, 15:45

Fajny pomysł z mapkami, jeszcze jakby kolor się zmieniał tam gdzie idziesz danym odcinkiem więcej razy.
Trzeba przyznać, że atakujesz góry z młodzieńczą fantazją, na ostro ;)
Największe wrażenie robi fakt, że nie mieszkasz blisko gór i jest problem z jednodniówkami.
Dalszych sukcesów życzę! :)
Awatar użytkownika
opawski1
Kontakt:

Postautor: opawski1 » 2025-01-06, 18:35

Ciekawy rok i całkiem bogaty. Mimo, że masz daleko w te góry, to jednak trochę tych wypraw masz ;)
Fotograficznie też progres, najładniejsze zdjęcia moim zdaniem to te z końcówki roku, Śnieżnik i Tatry z Babiej Góry :D

Teraz ja... muszę też coś podsumować, ostatnie podsumowanie robiłem w 2020 roku... :D
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-01-12, 20:56

Jakoś wycieczek jak zwykle imponująca - kolejny świetny rok! Graty :)
gar

Postautor: gar » 2025-01-13, 10:25

Piękny zestaw. Zacząłeś wyjazdy w celach towarzyskich - niezwykle niebezpieczna koncepcja :)