Moja mała ojczysta Wielkopolska

Relacje pozagórskie z Polski.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Re: Moja mała ojczysta Wielkopolska

Postautor: Coldman » 2025-03-17, 22:08

Specjalnie przejechałem w punkt oddalony o 80km, żeby pokazać Wam wiosnę w Wielkopolsce. A dokładnie w miejscowości Kórnik :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-03-18, 05:37

O tym nigdy nie pomyślałem, żeby odbicia na wodzie zrobić na dużym F i w tedy z tych blików wyjdą gwiazdki :)
Awatar użytkownika
marekw

Postautor: marekw » 2025-03-18, 05:56

Wiosna pełną gębą.U mnie to jeszczę muszę poczekać.Dziś -11.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-03-18, 06:53

Ładnie! To arboretum w Kórniku?
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-03-18, 08:07

Lubię takie zdjęcia - szczególnie o tej porze roku :D
I lubię ten wątek - nie znam w ogóle tego rejonu kraju. Kilka razy przejeżdżałem go tylko...
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-03-18, 20:32

Wiolcia pisze:Ładnie! To arboretum w Kórniku?

Tak zgadza się :D
Wielki teren, w każdym miesiącu coś tu kwitnie nowego :D Zaraz obok jest zamek.

Niedaleko Kórnika jest Rogalin z pałacem i parkiem. Taka ciekawostka dla Was:
"Wzdłuż Warty na odcinku od Świątnik do Rogalinka rośnie duże skupisko dębów szypułkowych będących pozostałością po lasach grądowych porastających w przeszłości dolinę Warty. Obecnie rośnie tutaj ok. 1400 dębów, stanowiąc tym samym największe w Europie skupisko drzew tego gatunku, z czego ponad 60% zostało objętych ochroną jako pomniki przyrody.

Najsłynniejsze z nich to owiane legendą trzy dęby rosnące w parku pałacowym w Rogalinie, noszące imiona legendarnych władców państw słowiańskich – Lech, Czech i Rus o obwodach pnia wynoszących 670-930 cm, oraz rosnący na skraju doliny dąb Edward o obwodzie 620 cm. Pomimo objęcia ochroną wiele drzew usycha za sprawą żerującego na nich kozioroga dębosza. Jest to niezwykle rzadki okaz chrząszcza, również objętego ochroną."
Obrazek

Obrazek

A tak całkiem realnie
"Dąb „Lech” uległ w listopadzie 2014 r. obłamaniu. Obwód drzewa 649 cm, wiek oszacowano na ok. 630 lat."
Obrazek

"Dąb „Czech” jest martwy od 1992 r. Obwód drzewa wynosi 726 cm, wysokość 23 m, szacowany wiek 540 lat."
Obrazek

"W najlepszej kondycji z całej trójki jest dąb „Rus” o obwodzie 930 cm. Szacowany wiek tego drzewa to 520 lat."
Obrazek

A to jest chyba Dąb Edward. Ogólnie nic tu nie było opisane, a szkoda.
Obrazek
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach