W radosnym stylu na Ciemniak
W radosnym stylu na Ciemniak
Dobry wieczór.
Sobota - dzień wolny od pracy. Prognozy od dawna są niewiarygodne. Propozycja wyjazdu przychodzi nagle. Decyduje się.
Wyruszamy z Żywca o 6 rano. Towarzysz Ogrodowiec ( wracająca młoda gwiazda turystyki tatrzańskiej ) i ja. Kierujemy się na Kościelisko. Pogoda za oknami auta jest podejrzanie dobra. Nic to - jakby się warunki pogorszyły to mieliśmy plan B. Nie musieliśmy go użyć ale turysta przezorny jest turystą ubezpieczonym.
O 8.08 wkraczamy na szlak. Tak przy okazji - zgadnijcie ile kosztuje parking w Kirach. Idziemy. Pisząc krótko - było ciepło, a teren zadrzewiony szybko się skończył. Cierpieliśmy za tych, którzy zostali w domach.
Dotarliśmy do Pieca.
Powszechnie wiadomo, że od Pieca kończy się teren zacieniony. Zaczyna się dramat. Łzy, pot i krew oraz walki na plażach, w miastach i w domach ( w tle Aces High ). Pisząc w skrócie - daliśmy radę chociaż lekko nie było. Dotarliśmy do Chudej Turni.
Jak widać na niektórych zdjęcia było pochmurnie. Ale tylko raz grzmot zawarczał w oddali. Jak wracaliśmy.
W trakcie odpoczynku pod Chudą Ogrodowiec pyta mnie czy dam radę. Tak o mnie , lekko starszego, dbał … Łza mi się zakręciła w oku … Poszedłem dalej … Ku Ciemniakowi …
Powyższe zdjęcie dowodzi, że wszedłem ( za pomocą nóg własnych i dwóch butelek ) na szczyt.
Przyszedł czas na wypoczynek szczytowy, rozmowy topograficzne i inne.
Jako, że nie mieliśmy już trzeciej butelki to zeszliśmy drogą wyjściową. Było coraz cieplej.
Na końcu spotkaliśmy boa. Co prawda małego ale boa.
Zeszliśmy do początku Miętusiej, schłodziliśmy główki w potoku, przybraliśmy na twarze profesjonalny wyraz twarzy i głównym traktem Kościeliskiej dotarliśmy na parking. 6 godzin i 50 minut. Wiem, nie musicie gratulować. To fenomenalny wynik. To Ogrodowiec tak napędzał i mnie motywował. Możecie się spodziewać kolejnych relacji z powrotów tej gwiazdy. Tatry zadrżały. I to nawet Słowackie.
Dziękuję za uwagę.
Sobota - dzień wolny od pracy. Prognozy od dawna są niewiarygodne. Propozycja wyjazdu przychodzi nagle. Decyduje się.
Wyruszamy z Żywca o 6 rano. Towarzysz Ogrodowiec ( wracająca młoda gwiazda turystyki tatrzańskiej ) i ja. Kierujemy się na Kościelisko. Pogoda za oknami auta jest podejrzanie dobra. Nic to - jakby się warunki pogorszyły to mieliśmy plan B. Nie musieliśmy go użyć ale turysta przezorny jest turystą ubezpieczonym.
O 8.08 wkraczamy na szlak. Tak przy okazji - zgadnijcie ile kosztuje parking w Kirach. Idziemy. Pisząc krótko - było ciepło, a teren zadrzewiony szybko się skończył. Cierpieliśmy za tych, którzy zostali w domach.
Dotarliśmy do Pieca.
Powszechnie wiadomo, że od Pieca kończy się teren zacieniony. Zaczyna się dramat. Łzy, pot i krew oraz walki na plażach, w miastach i w domach ( w tle Aces High ). Pisząc w skrócie - daliśmy radę chociaż lekko nie było. Dotarliśmy do Chudej Turni.
Jak widać na niektórych zdjęcia było pochmurnie. Ale tylko raz grzmot zawarczał w oddali. Jak wracaliśmy.
W trakcie odpoczynku pod Chudą Ogrodowiec pyta mnie czy dam radę. Tak o mnie , lekko starszego, dbał … Łza mi się zakręciła w oku … Poszedłem dalej … Ku Ciemniakowi …
Powyższe zdjęcie dowodzi, że wszedłem ( za pomocą nóg własnych i dwóch butelek ) na szczyt.
Przyszedł czas na wypoczynek szczytowy, rozmowy topograficzne i inne.
Jako, że nie mieliśmy już trzeciej butelki to zeszliśmy drogą wyjściową. Było coraz cieplej.
Na końcu spotkaliśmy boa. Co prawda małego ale boa.
Zeszliśmy do początku Miętusiej, schłodziliśmy główki w potoku, przybraliśmy na twarze profesjonalny wyraz twarzy i głównym traktem Kościeliskiej dotarliśmy na parking. 6 godzin i 50 minut. Wiem, nie musicie gratulować. To fenomenalny wynik. To Ogrodowiec tak napędzał i mnie motywował. Możecie się spodziewać kolejnych relacji z powrotów tej gwiazdy. Tatry zadrżały. I to nawet Słowackie.
Dziękuję za uwagę.
Ostatnio zmieniony 2020-06-14, 15:36 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
W Kirach ostatnio (chyba początkiem roku) jak dobrze pamiętam, zapłaciłem 20 albo nawet 25 co było dużym zdziwieniem, tym bardziej o tej porze roku ...
Zdjęcia u ciebie jak zawsze fajne, lubię twoje foty, jakoś trafiają do mnie, szczególnie zoom.
Czas idealnie z mapy, po prostu turyści idealni, ani wolno ani szybko lecz w sam raz
Boa jakiś wychudzony, chyba mu kwarantanna nie służyła
Zdjęcia u ciebie jak zawsze fajne, lubię twoje foty, jakoś trafiają do mnie, szczególnie zoom.
Czas idealnie z mapy, po prostu turyści idealni, ani wolno ani szybko lecz w sam raz
Boa jakiś wychudzony, chyba mu kwarantanna nie służyła
Ostatnio zmieniony 2020-06-14, 14:57 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Adrian pisze:W Kirach ostatnio (chyba początkiem roku) jak dobrze pamiętam, zapłaciłem 20 albo nawet 25 co było dużym zdziwieniem, tym bardziej o tej porze roku ...
Kwoty nieaktualne
Adrian pisze:Zdjęcia u ciebie jak zawsze fajne, lubię twoje foty, jakoś trafiają do mnie, szczególnie zoom.
Dziękuję. 48 zdjęć do albumu.
Adrian pisze: po prostu turyści idealni
Wiemy.
Adrian pisze:Boa jakiś wychudzony
Ale groźny z pyska.
Prezes pisze:Albowiem żadna sztuka iść w góry będąc w formie i wypoczętym.
To prawda. Turystyka to nie radosne szczebiotanie.
- sprocket73
- Kontakt:
Dobromił pisze:przybraliśmy na twarze profesjonalny wyraz twarzy
A raki gdzie?
Tyle ostatnio wałkowaliśmy, że profesjonalizm = raki. Ważny jest też kask, za który można dostać propsy. Tylko nie wiem co to, chyba jakieś cukierki.
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
Sympatyczny zwierz. Ostatnio Sprocket spotkał sympatycznego padalca.
30 złotych .
30 złotych .
laynn pisze:Fajnie spotkać zwierzaka na szlaku, więc wycieczka udana.
A co powiesz o tym ?
Tutaj mieszka.
- Tępy dyszel
Tępy dyszel pisze:A gdzie pisanie wierszy, śpiewy i czas na uduchawianie ?
Ja uduchowiłem się dzień przed wyjazdem. Ogrodowiec po wyjeździe.