Trasa:
Zverovka – Tetliakova Chata – Przełęcz Zabrat – Dno Łatanej Doliny – Grześ – Przełęcz pod Osobistą – Zverovka.
Długość trasy: 18,5 km
Suma podejść: 1160m.
Czas przejścia z popasami: 8 godzin.
Od Zverovki / godzina 6,00 / do Przełęczy Zabrat / do prawie 8,00 / jestem zupełnie sam na trasie obserwując przewalające się chmury na niebie i zastanawiając się.
Co z tego wyniknie w pogodzie na dzisiejszy dzień?
Jestem na wysokości 1656m n.p.m. czyli o 3 metry wyżej niż widoczny Grześ i niewiele wyższy Rakoń.
Człowiek logicznie myślący, którego następnym celem jest wspomniany Grześ widząc łagodne wierzchołki właśnie tamtędy wali bez zastanowienia !!!
U mnie chyba nie jest coś tak z tym ostatnim chodzeniem w pełnym słońcu po graniach?
Schodzę z Zabratu do dna Doliny Łatanej / 1280m n.p.m. / i dopiero stromym zboczem gramolę się na Grzesia
Od Grzesia granią kieruję się na Róg / cały czas wspaniałe widoki we wszystkich kierunkach / a następnie na Polankę Kasne.
Warty uwagi jest z niej ciekawy widok na skalisty Wałowiec, leżący na samym końcu Juraniovej Doliny / tuż przed Juraniovą Przełęczą /.
Zdążyłem obejrzeć ten kompleks skał przed zamknięciem tego szlaku kilka lat temu
Następnie mniej widokowym leśnym szlakiem docieram do przepięknej widokowo rozległej trawiastej Przełęczy pod Osobistą
Dla samej tej Przełęczy warto tam dotrzeć!!!
Można na niej leżeć bez końca.
Szlak na Osobistą kompletnie zarośnięty trawą, ale wiadomo że to ścisły rezerwat a ja po nie oznakowanych szlakach sam nie chodzę !
Teraz tylko jeszcze ostre zejście do Zverovki i przemieszczam się do Zuberca, gdzie mam miłe spotkanie przy kawie i nie tylko ze znanym mi dotychczas z wirtualnego świata Pawłem / formowy Rebel /.
Uzupełniam to wszystko obrazkami:
https://picasaweb.google.com/1149374793 ... 5HH1OXZ7gE
31 lipca 2013r. - Ze Zverovki przez Grzesia pod Osobitą.
- tatromaniak
31 lipca 2013r. - Ze Zverovki przez Grzesia pod Osobitą.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez tatromaniak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Malgo Klapković
- Tępy dyszel
tatromaniak pisze:Dno Łatanej Doliny – Grześ – Przełęcz pod Osobistą – Zverovka.
Wybrałeś bardzo nieszablonowy wariant. Dużo turystów spotkałeś na tym odcinku ?
tatromaniak pisze:Następnie mniej widokowym leśnym szlakiem docieram do przepięknej widokowo rozległej trawiastej Przełęczy pod Osobis
Ale polanki i widoki z nich, całkiem zacne.
tatromaniak pisze:Dla samej tej Przełęczy warto tam dotrzeć!!!
Nie wątpię.
tatromaniak pisze:ale wiadomo że to ścisły rezerwat a ja po nie oznakowanych szlakach sam nie chodzę !
To bardzo szlachetna postawa.
tatromaniak pisze:Pawłem / formowy Rebel /.
Właściwa strona mocy
Jestem nieco...zdziwiony wariantem zejścia do Doliny Łatanej. W końcu to strata wysokości i ponowne, ponad 300 metrowe podejście. Czy to ze względu na to, że nie byłeś wcześniej w Dolinie Łatanej ?
Ps. Mogłeś nie zabierać okularów do czytania
- tatromaniak
Właśnie nigdy nie byłem na dnie Doliny Łatanej i nigdy nie wchodziłem na Grzesia tym podejściem chociaż na Grzesiu byłem kilkanaście razy.
Poza tym słyszałem, że to wejście daje w dupę i musiałem to zweryfikować
I to jest przyczyna ileś tam set metrów w dół na własne życzenie
I jeszcze jedno ciekawe spostrzeżenie: wszyscy szli Zverovka - Grześ a jedynie tylko ja Grześ Zverovka / chyba coś ze mną nie tak / i urlop od Tatr jak najbardziej mi się przyda
Na trasie Łatana - Grześ nikogo nie spotkałem a na innych trasach niewiele osób.
Poza tym słyszałem, że to wejście daje w dupę i musiałem to zweryfikować
I to jest przyczyna ileś tam set metrów w dół na własne życzenie
I jeszcze jedno ciekawe spostrzeżenie: wszyscy szli Zverovka - Grześ a jedynie tylko ja Grześ Zverovka / chyba coś ze mną nie tak / i urlop od Tatr jak najbardziej mi się przyda
Na trasie Łatana - Grześ nikogo nie spotkałem a na innych trasach niewiele osób.
Tereny mi kompletnie nie znane, tzn. gdzieś tam z dali pewnie widziałem ale to nie to samo co bliska na zdjęciach.
Całkiem nieźle tam, fajna zieleń na niektórych zdjęciach Ci wyszła, taka soczysta... zaś na innych już prawie, że jesienne kolory...
No i pozdrowienia dla Pawła, tak jakoś go mało z Tatrami kojarzę...
Całkiem nieźle tam, fajna zieleń na niektórych zdjęciach Ci wyszła, taka soczysta... zaś na innych już prawie, że jesienne kolory...
No i pozdrowienia dla Pawła, tak jakoś go mało z Tatrami kojarzę...
Ostatnio zmieniony 2013-08-02, 16:34 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
- tatromaniak
Vision pisze:No i pozdrowienia dla Pawła, tak jakoś go mało z Tatrami kojarzę...
sokół pisze:Bardzo fajna wycieczka, taka "inna". A Rebel to w ogole coś tu mało u nas bywa.
Bywam bywam Sokole , tylko słabo się udzielam , muszę porządek ze sobą samym zrobić , poukładać sobie wszystko ............
zachodnie tatry słowackie to dla mnie góry dla cierpliwych i dla tego się tam wybrałem pzdr i nie złoście sie na mnie za to że się nie udzielam
"Niekiedy wilkiem się nazywał , lecz wilkiem nie był, gdy wszyscy raźnie śpiewali - wolał zawyć ... "
- Tępy dyszel