Relacja z włóczenia się po słabo rozpropagowanych turystycznie Wzgórzach Łomnickich w centralnej części Kotliny Jeleniogórskiej: https://agatowcy.com.pl/2023/04/03/piec ... lomnickie/

opawski1 pisze:wieża na Sołtysiej jest ogólnodostępna czy płac się za bilet?
opawski1 pisze:Ten zamek nie jest taki zły...
opawski1 pisze:piszesz, że Grodna zalicza się do Korony Gór Polski, błędnie w KGP jej nie ma. Jest za to w odznace Sudecki Włóczykij, przed chwilą sprawdziłem w książeczce. Pamiętałem, że jest szczyt o tej nazwie, ale nie za bardzo wiedziałem gdzie, teraz już wiem.
opawski1 pisze:Miejsca zapiszę sobie na listę "do odwiedzenia", bo mam od siebie pociąg do Jeleniej G. i mógłbym tak jak Ty ruszyć ze stacji.
włodarz pisze:Bardzo fajnie się wędruje, gdy na trasie co krok znajdujemy ciekawe miejsce. Te, które przedstawiasz miałem okazję obejrzeć i potwierdzam, warto każdemu z nich chwilę poświęcić.
włodarz pisze:Do tej wycieczki dodałbym jeszcze Paulinum (kamienne ławki na Wzgórzu Zamkowym) a w Staniszowie zahaczyłbym o wzgórze Czop by zobaczyć Grenadierski Kamień.
Piotrek pisze:Bardzo ciekawa i bardzo urozmaicona trasa. Ja bym po jej przejściu czuł sporą satysfakcję
Piotrek pisze:A zameczek.... mnie się kiczowaty nie wydaje. Raczej jak z jakiejś baśni o uwięzionej w wieży królewnie. Idealnie pasuje
Dobromił pisze:P.s. Jak czytuję takie relacje jak Twoja ( albo Pudla, Włodarza i Dawida ) z tych terenów to ciągnie mnie do ponownej lektury Trylogii Husyckiej.