Szukając towarzystwa na sobotnią wycieczkę, nie wziąłem pod uwagę własnej żony

Później nie była już tak optymistycznie nastawiona do mnie i i do tej wycieczki ...

Trasa z Wisły (Dom Turysty nad zaporą) - Cienków - Gawlas - Barania Góra - Wisła Czaene i ''Kawałek'' drogą wzdłuż jeziora Czerniańskiego do miejsca startu

Zaczęło się Jak zwykle ... Wrrróóć ! Nie zaczęło się jak zwykle, bo na dzień dobry w Wiśle pod Dom Turysty, który już dawno Domem Turysty nie jest

Cienków znany nam od nie dawna, kuszący swoją dalszą częścią nie mógł zbyt długo czekać

W knajpie wypiliśmy kawę i ruszyliśmy dalej, czas idealny bo kawałek dalej zdążyła się już otworzyć bacówka w której Przebywał nie jaki Karol Okrasa w 2016 roku, w sumie nieważne, bo i bez niego oscypki są tam przepyszne, idealnie trafione w nasze gusta, bo nie były przesolone, niestety były , pozostały już tylko wspomnienia po tych pysznych wyrobach Bacy

Po wyjściu z Bacówki wchodzimy w nieznane, piękny nieznany odcinek na Gawlas, ten kawałek jest przyjemny i obfituje w zacne widoki

Na tym odcinku ludzi minęliśmy kilkoro, co również jest miłe że szlak nie jest oblegany pomimo bliskości Cienkowa i Śląskich Kolosów po lewej i prawej stronie.
Gawlas, ludzie, tłumy i my również tworzący ten tłum, ruszamy w stronę prawą jakże popularną w Polsce obecnie stronę, stronę Baraniej Góry. Słońce piecze nas na otwartym terenie, ma nas jak na dłoni, albo i na patelni

Zmęczeni promieniami palącego słońca, korzystamy z wiaty i chłodu w niej, pijemy kawę i ruszamy dalej, po drodze sprawdzam jak mamy to zrobić, żeby się dostać z powrotem do samochodu ? I wyszło, że będziemy mieli jeszcze ponad 5 km do przejścia drogami i bezdrożami, w sumie dzięki temu mieliśmy ładne widoki na jezioro i poznaliśmy skróty wokół akwenu, napisałem tylko plusy żeby nie narzekać za dużo

Wędrówka miała nam zająć jakieś 8 godzin, a zajęła prawie 10 godzin i miała + - 25 km.
Lekkie zaskoczenie że aż tyle nam to zajęło, widocznie nie przyłożyłem się kiedy planowałem to wyjście

Kolejny raz przekonałem się że mam dzielną i twardą żonę, dała radę mimo ciężkich warunków

Rękodzielnictwo wykorzystane w dobry sposób

Były i groźne momenty

A chwilę później momenty beztroski

To ten któremu wszyscy zazdrościli

Były też momenty zwątpienia we własne siły i chęć zakończenia tej męki

I taka to była wycieczka.