Brenna - na Kotarz i do Grabowej Chaty
Dokładnie rok temu zaplanowałem wycieczkę z Brennej na Błatnią. W tym roku padło na drugą stroną, czyli pasma położone na północ od potoku Brenica. Jak podano w tytule postu głównym, naszym celem jest odwiedzenie nowo otwartego schroniska pod starą nazwa "Chata Grabowa", która podkreślała urok i klimatyczne wnętrze beskidzkiej chałupy. Zapewne wielu miłośników beskidzkich wędrówek ma je jeszcze w pamięci.
Trasa: Brenna Centrum - Hołcyna - Hala Jaworowa - Kotarz - Chata Grabowa - Stary Groń - Horzelica - Brenna Centrum.
Kilka fotek
Jeśli ktoś ma życzenie zobaczyć więcej to tu: http://szlakiibezdroza.blogspot.com/201 ... chaty.html
Brenna - na Kotarz i do Grabowej Chaty
sokół pisze:Kapitalne zdjęcia!
Na Kotarz cały czas szlakiem szliście, czy pokusiłeś się grzbietem i całą Halą Jaworową?
Nie, kiedyś, ale to było dawno temu jeszcze był wypas owiec na Jaworowej. Ale myślałem, że gdyby było jakieś zejście do Brennej z Kotarza od strony północnej to jeszcze kiedyś pójdę
- Tępy dyszel
kris_61 pisze:od potoku Brenica
Brennica.
sokół pisze:Zejście jest, ale musisz improwizować.
Wariantu bezszlakowego z Kotarza przez Jaworową do Brennej nie znam. Po zejściu do lasu występuje ,,chaszczowanie" czy ścieżki są ewidentne ?
Wieża chyba postawiona stosunkowo niedawno. Byłem na Starym Groniu rok temu ale wieży wtedy na pewno nie było.
- sprocket73
- Kontakt:
- sprocket73
- Kontakt:
Na mapce zaznaczyłem 2 drogi jakimi szedłem.
Czerwone kropki to zejście z Kotarza, przez Halę Jaworową na ten drugi bezszlakowy Kotarz. Pod jego szczytem są zabudowania, a od nich droga, której wystarczy się trzymać i zejdzie się w dół do Brennej-Hołcyna.
Natomiast niebieskimi kropkami kiedyś wychodziłem z Brennej-Bukowej. To stroma prosta droga do zwózki drewna, wychodzi na sam szczyt tego bezszlakowego Kotarza.
Na GooglaEarth widać jeszcze inne drogi, którymi można wyjść/zejść.
Czerwone kropki to zejście z Kotarza, przez Halę Jaworową na ten drugi bezszlakowy Kotarz. Pod jego szczytem są zabudowania, a od nich droga, której wystarczy się trzymać i zejdzie się w dół do Brennej-Hołcyna.
Natomiast niebieskimi kropkami kiedyś wychodziłem z Brennej-Bukowej. To stroma prosta droga do zwózki drewna, wychodzi na sam szczyt tego bezszlakowego Kotarza.
Na GooglaEarth widać jeszcze inne drogi, którymi można wyjść/zejść.
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876