Ostatni ładny dzionek w tym tygodniu spożytkowany został odpowiednio
Kierunek->jaskinie Czarne Działy.
Podobno za harcerza tu byłem ale, tak jak w przypadku Wietrznej Dziury.... też nie pamiętam. Świadkowie jednak żyją więc zakładam, ze tak było choć wiele mi to nie pomaga, bo przypomnieć sobie gdzie dokładnie one są nie moge.
Okazuje się jednak, że przy szlaku jest tabliczka kierunkowa. To kolejny powód do niepokoju o zdrowie psychiczne, ponieważ całkiem nie dawno przechodziłem tym odcinkiem i jej nie kojarzę
Bywa i tak.
Początek oczywiście w Kocierzu Basiach skąd pozaszlakowo leśną drogą hop na Gibasy
Jest ładnie. Śniegu nadal sporo choć pojawiają się fragmenty z gołą glebą
Dalej już szlakiem w kierunku Patykówki. Jest ciepło i słonecznie az serducho sie raduje
Trafiamy w końcu w odpowiednie miejsce. A miejsce to ciekawe (choć nadal go nie pamiętam ). Sporo skał, teren nie równy, szukamy dziur.
Szpar i zakamarków też sporo, dwie dziury wyglądają na malutkie wejścia do jaskiń ale wcisnąć się nie ma jak.
W końcu jednak jest jakiś większy otwór i całkiem głębokie wejście
To, jak dobrze rozpoznaję, J.Czarne Działy II. Wlazłem do głównej komory, wąska i głeboka, z trochę nie wygodnym...wyjściem ale jakoś się wyciorałem.
Potem druga jaskinia czy Cz.Działy I.
Tu wejście wygodne, ciasno ale parę metrów można wleźć. Później jakaś wąska szczelina do której w pakowałem nogę leżąc na plecach ale...nie poczułem dna więc odpuściłem próbę. Może kiedyś z jakim jaskiniowcem który był i wie co i jak spróbuję.
Generalnie nie jestem jakimś fanem łażenia po dziurach, nie specjalnie to lubię a ten wypad był raczej na zasadzie żeby wiedzieć gdzie są, przypomnieć sobie.
A następnie mijając tropy wilka...
...na przełaj korytem potoku doczłapaliśy do Kocierza.
Ładnie było.
Fotki-> http://www.zuziawdrodze-album.cba.pl/cz ... aly032015/
Czarne Działy
Czarne Działy
Ostatnio zmieniony 2015-03-13, 22:15 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
O ile dobrze rozpoznaję, to Twoja druga grota, to nie Czarne Działy I tylko Dziura pod Bukiem. Długa na jakieś 20 metrów łagodnie opadająca szczelina w piaskowcu. "Jedynka" leżakuje ciut poniżej "dwójki" w kierunku południowym.
Marudzisz Dziadu. Beskid Mały to i jaskinie małe
TNT'omek pisze:Bywałem w jaskiniach bardziej widowiskowych
Marudzisz Dziadu. Beskid Mały to i jaskinie małe
- Tatrzański urwis
Darek dzięki za wyjaśnienie , dobrze wiedzieć. Poszperałem przy okazji co nie co na temat tej jaskini (nie ma nawet 20 m.). Ale schematu nie mogę znaleźć a ciekaw jestem tej dziury co była gdy się nogę wcisnęło w szczelinę na końcu.
Też nie za bardzo przepadam. Jakiejś klaustrofobii to nie mam ale raczej nie kręci mnie przeciskanie się kanałami
Tatrzański urwis pisze:Fajna wycieczka chociaż nie za bardzo lubię jaskinie i groty , to nie dla mnie , wolę otwarte przestrzenie bo wtedy widzę gdzie spadam .
Też nie za bardzo przepadam. Jakiejś klaustrofobii to nie mam ale raczej nie kręci mnie przeciskanie się kanałami
Ładnie tam. Idzie wiosna, więcej skał wyjdzie. Czy to Małych, Śląskich, Wysokich czy innych.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu