Schrony w Krzyżowej
Schrony w Krzyżowej
Początkiem zeszłego roku byłem przy schronach, tyle że wtedy pogoda była decydowanie ładniejsza, ładniejsze też były widoki w okolicy. Bo miejsce dość przyjemne. Zdaje sie, że nawet krótka relacja była?
Ze trzy lata już będzie jak gmina oczyściła schrony i oddała w ręce turystów. Nie był to jakiś remont generalny, po prostu odgruzowano, odkrzaczono, pewnie też kupę smieci wywieźli.
Teraz można wejść i sobie pooglądać.
Schrony są dwa, trzeci po drugiej stronie wsi ale tam się nie szwendałem, on z resztą chyba nie był oczyszczany.
Kilka fotek
Ze trzy lata już będzie jak gmina oczyściła schrony i oddała w ręce turystów. Nie był to jakiś remont generalny, po prostu odgruzowano, odkrzaczono, pewnie też kupę smieci wywieźli.
Teraz można wejść i sobie pooglądać.
Schrony są dwa, trzeci po drugiej stronie wsi ale tam się nie szwendałem, on z resztą chyba nie był oczyszczany.
Kilka fotek
Piotr ja też lubię takie obiekty zwiedzać,więc jakbyś miał czas to zapraszam do mnie.Zwiedzimy sobie cos takiego.
https://www.youtube.com/watch?v=BYni2vqS9e8
https://www.youtube.com/watch?v=BYni2vqS9e8
W Przyborowie są podobne - budowane w tym samym czasie, dla tej samej lini obrony.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
bunkrów w Polsce dostatek - na Górnym Śląsku pozycje niemieckie i polskie (sam obok siebie mam ze 4 takowe co najmniej). Na całym wschodzie Linia Mołotowa. Do tego MRU, Wały Pomorskie i jeszcze kilka innych - pod względem fortyfikacji z II wojny światowej RP ma naprawdę tego dużo.
A jeśli dodać czechosłowacką betonową granicę, która często zaczyna się kawałek za miedzą, to hoho...
A jeśli dodać czechosłowacką betonową granicę, która często zaczyna się kawałek za miedzą, to hoho...
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
co wy wiecie o bunkrach ...
Jutro jadę zobaczyć inne
Jutro jadę zobaczyć inne
Ostatnio zmieniony 2015-02-20, 09:58 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Tomek akurat o tych bunkrach przygranicznym rejonie Hlucina to akurat sporo wiem,byłem tam kilkukrotnie i sporo znajomych(nie tylko rodzina) zwiedzała je ze mną.Przewodnik choć opowiada historię w języku czeskim to ten język z powodu tego że często bywam tam za granicą nie ma tajemnic, w razie czego to zapraszam i jestem w stanie zorganizować takie zwiedzanie.sokół pisze:Ta, ceper, my nic nie wiemy, jeno Ty wszystko wiesz. I Mirek.
Jakoś, choć w Stołowych po Czeskiej stronie byłem wiele razy, nigdy nie doszedłem do tamtejszych schronów w rejonie Nachodu . Mówię o tym bo Mirek wspomniał o Czechach i mi się przypomniało
Sporo jest takich ciekawych obiektów, celowo ich nie szukam, raczej przy okazji jak się trafi ale zawsze wtedy warto obejrzeć.
Jak mi się zdarzy byc w Bełchatowie to i do tych co ceper pokazał bym podszedł
Sporo jest takich ciekawych obiektów, celowo ich nie szukam, raczej przy okazji jak się trafi ale zawsze wtedy warto obejrzeć.
Jak mi się zdarzy byc w Bełchatowie to i do tych co ceper pokazał bym podszedł
Piotrek pisze:nigdy nie doszedłem do tamtejszych schronów w rejonie Nachodu
a jeden dość duży schron jest ledwie kilkaset metrów od hipermarketu, drugiego jadąc od polskiej strony
http://wikimapia.org/#lang=pl&lat=50.42 ... 9&z=18&m=b
a dalej na wschód to ich cała masa... choć sam się tam ciągle wybieram i wybrać nie mogę
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Sądzę, że przy kolejnym wypadzie w Stołowe, za rok, to już się tam musowo rozejrzę. Może nawet tek obok hipermarketu zahaczę
W sumie przy każdym wyjeździe w Stołowe miałem w planach te rejony ale to były takie awaryjne opcje w przypadku kiepskiej pogody, żeby z dzieciakami po górach w deszczu nie chodzić. No ale dzięki pogodzie jeszcze nie było konieczności.
W sumie przy każdym wyjeździe w Stołowe miałem w planach te rejony ale to były takie awaryjne opcje w przypadku kiepskiej pogody, żeby z dzieciakami po górach w deszczu nie chodzić. No ale dzięki pogodzie jeszcze nie było konieczności.
sokole, nie znasz sie na dowcipie?
Właśnie ruszył autobus z Kłodzka do Náchodu beze mnie
W planach na dziś miałem bunkry na ścieżce edukacyjnej z Dobrošova do Náchodu
Potem Góry Stołowe, nici z wyjazdu, może za tydzień ...
Właśnie ruszył autobus z Kłodzka do Náchodu beze mnie
W planach na dziś miałem bunkry na ścieżce edukacyjnej z Dobrošova do Náchodu
Potem Góry Stołowe, nici z wyjazdu, może za tydzień ...
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/