Taki sobie górski spacerek
Taki sobie górski spacerek
Albo mam pomroczność albo na Boraczej coś nowego...
Lubię Halę Boraczą i tamtejsze schronisko, sporo miłych wspomnień z dzieciństwa mam do dziś z tego miejsca.
Trasa dalsza to w dół, to w góre czyli przez hale w stronę Rysianki. Szlak znany chyba większości, w.g. mnie jeden z ładniejszych w Beskidzie Żywieckim. Warto go jednak przejść przy ładnej pogodzie, co wielokrotnie mi się zdarzało, dla rewelacyjnych widoków z hal i ogólnie sielankowego charakteru tego odcinka.
Tym razem pogoda jednak była iście "Pudelkowa" - czyli Tatr nie widać- ale nic to, ważne że koście się rozruszają i mózg dotleni.
Jedziem z fotami:
Wykaszanie hal
...i po ptokach można powiedzieć.
W schronisku siedzę bo przyjemnie i czasu trochę więcej bo dalej, a w planie było przejście z Rysianki na Miziową, nie idę. Czapa siadła na Pilsku taka, że nie było sensu się ruszać w tamtą stronę.
Jeszcze wyskok w stronę Pawlusiej i Łyśniewskiej
...i kolejne grzanie ławki tym razem pod schroniskiem.
Dotleniłem się
Lubię Halę Boraczą i tamtejsze schronisko, sporo miłych wspomnień z dzieciństwa mam do dziś z tego miejsca.
Trasa dalsza to w dół, to w góre czyli przez hale w stronę Rysianki. Szlak znany chyba większości, w.g. mnie jeden z ładniejszych w Beskidzie Żywieckim. Warto go jednak przejść przy ładnej pogodzie, co wielokrotnie mi się zdarzało, dla rewelacyjnych widoków z hal i ogólnie sielankowego charakteru tego odcinka.
Tym razem pogoda jednak była iście "Pudelkowa" - czyli Tatr nie widać- ale nic to, ważne że koście się rozruszają i mózg dotleni.
Jedziem z fotami:
Wykaszanie hal
...i po ptokach można powiedzieć.
W schronisku siedzę bo przyjemnie i czasu trochę więcej bo dalej, a w planie było przejście z Rysianki na Miziową, nie idę. Czapa siadła na Pilsku taka, że nie było sensu się ruszać w tamtą stronę.
Jeszcze wyskok w stronę Pawlusiej i Łyśniewskiej
...i kolejne grzanie ławki tym razem pod schroniskiem.
Dotleniłem się
Ostatnio zmieniony 2014-10-17, 23:25 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Malgo Klapković
Sezon termosowy się zaczyna więc i sesje powrócą
Tu akurat pstryknąłem ot tak z przypadku, bo stał sobie przede mną.
Na Romankę zwyczajnie nie chciało mi się iść, byłem już wiele razy, w tym roku również. Moze gdyby pogoda się nie skichała to co innego no ale znów gdyby była lepsza, choćby taka jak na początku wycieczki, to i tak zgodnie z planem poszedł bym na Miziową.
Sokół ma słuszność mówiąc, że bez słońca, bez dobrej widoczności ta trasa wiele traci. Jest niezwykle widokowa.
Tu akurat pstryknąłem ot tak z przypadku, bo stał sobie przede mną.
Na Romankę zwyczajnie nie chciało mi się iść, byłem już wiele razy, w tym roku również. Moze gdyby pogoda się nie skichała to co innego no ale znów gdyby była lepsza, choćby taka jak na początku wycieczki, to i tak zgodnie z planem poszedł bym na Miziową.
Sokół ma słuszność mówiąc, że bez słońca, bez dobrej widoczności ta trasa wiele traci. Jest niezwykle widokowa.
Aha, i wszystkie zdjęcia z wycieczki w tym dniu
http://www.zuziawdrodze-album.cba.pl/rysianka102014
http://www.zuziawdrodze-album.cba.pl/rysianka102014
Majka pisze:zwłaszcza tę pierwszą i tak sobie myślę gdzie jeszcze w polskich górach są miejsca wolne od emblematów katolickich i wychodzi mi,że jest ich niewiele, niestety.
zawsze można zrobić akcję na wzór "sprzątamy góry", tylko z innych śmieci
oprócz syfu turystycznego to jest rzecz, która najbardziej różni między polskimi a zagranicznymi górami - tam symbole religijne owszem i są, ale rzadko, przemyślane i wkomponowane. I nikt nie robi na nich polityki
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Przypomina mi się sytuacja, gdy dwóch gości na Babiej,żeby mieć lepsze widoki, wlazło na coś co podobno jest ołtarzem , a trzeci gość, jak się okazało ksiądz katolicki zaczął się pieklić..Tylko co ołtarz ma do roboty na szczycie góry? Od jakiegoś czasu jeszcze oprócz krzyży, kapliczek i ołtarzy coraz częściej pojawiają się pomniki JPII albo tablice pamiątkowe.
"Wokół góry, góry i góry
I całe moje życie w górach..."
I całe moje życie w górach..."
Malgo Klapković pisze:Ja może odwiedzę te rejony jeszcze w tym roku
Nie lubię Cię!!!
Co do religijnych relikwi czy innych rzeczy, dobrze by było aby zostały te historyczne, a nowe usuwać, jak choćby krzyż z Rys, który został bezprawnie wsadzony, a teraz jest gdzieś w okolicy Zakopca przy jakimś kościele.
- Malgo Klapković