Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Pierwszy przystanek busów w kierunku Suchej masz przy zejściu z żółtego szlaku na osiedlu przy głównej drodze.Przy bloku po lewej stronie.Następny,po minięciu Rynku idziesz w kierunku Suchej około 800m.Na PKP nie zachodź bo tam busy mało które wjeżdżają.
Zaletą nocnych zmian jest to,że nie trzeba rano wstawać skoro się nie położyło, tylko zajechać do domu na śniadanko kawę i można w drogę.Pociąg zawozi mnie do.
Z wiaduktu widok na Lanckorońską Górę,
a ja idę w kierunku rynku.Mijam budynek OSP przy którym zabytkowa sikawka.
Na rynku makieta
oraz pomnik założyciela miasta.
Kościół pw.św.Józefa.
Pośród nielicznych starych domów stromą ulicą
obok Seminarium Duchownego oo.Bernardynów
wychodzę na dziedziniec odpustowy z 1624r. zwany Rajskim Placem,za którym wznosi się Bazylika Matki Boskiej w Kalwarii Zebrzydowskiej.
Obok placu zabytkowe podupadające kamieniczki.
W kościele nie robię zdjęć ponieważ trwa msza,więc pod krużgankami idę do wyjścia
i kieruję się w stronę góry Żar zwanej również Górą Włodkową.Jeszcze spojrzenie na kościół
mijam
przechodzę obok pustelni Marii Magdaleny.
Zalesionym bez widokowym grzbietem dochodzę do miejsca po starym grodzisku.
Dalej szlak wyprowadza mnie na szczyt góry
gdzie znajdują się resztki ruin zamku książąt oświęcimskich otoczone suchą fosą.
Ze szczytu będę schodził w kierunku Bugaja Zakrzowskiego.Z prześwitu na wprost mnie odsłania się Koskowa G.
a po prawo płaski zalesiony Chełm i jakaś duża góra.
Niżej z pod lasu widać niepozorny szczycik Kamionki
pod szczytem którego zabytkowa kapliczka domkowa św.Antoniego datowana na 1811r.
Z okolicy kapliczki świetny widoczek.Pobliski Chełm,Jałowiec słabo dziś widoczne Pilsko i Romanka.Kopka Gołuszkowej G.i Żurawnica.
Idę w kierunku widocznego kościółka w Zakrzowie
z widokiem na Strońską Górę.
Odsłania się ku Leskowcowi i bliższej Królewiźnie.
Przekraczam tory kolejowe,w głębi Lanckorońska Góra i wieża kościoła w Lanckoronie.
Przechodzę obok zabytkowego dworu Senator.
W parku po ostatniej wichurze duże spustoszenia.
Przekraczam ruchliwą drogę i zachodzę pod pozamykany kościół w Zakrzowie.
Na Chełm się nie wybieram,więc pozostaje mi dostać się do domu.Pierwszą okazją dojechałem do Dąbrówki,wysiadam w okolicy bliźniaczych mostów.
Po drugiej stronie kamieniołom w Skawcach
dworek
a przy kaplicy odnowiona kamienna kapliczka.
Jeszcze dwie okazje i jestem w domu.A teraz do pracy.
Cytuje Adrian:Idzie wiosna
Wiolcia:Dobrze, że jeszcze tam trochę śniegu złapałeś
laynn:Piękna ta zima
Mówicie i macie.Troszkę zimy za którą tak tęsknicie .
Pomimo mocnych opadów śniegu przez ciepło drzewa słabo oblepione.Śnieg po górze skorupa,nawianego miejscami ponad 1,5 m.Wiatr chciał mnie porwać,widoczność momentami na wyciągnięcie ręki.Taki to był ranek.A teraz błękitne niebo.