Tatraman pisze:Kiedyś zajeżdżam, a tu tyle nieba! Pustka taka, że rozbolało mnie serce i nie jeździłem tam długi czas. To było dla mnie odcięcie, unieważnienie tamtych lat...
Dobrze mieć wspomnienia...
04-19.09.10 Beskid Niski i Bieszczady
Czyli śladami Łemków, nafty oraz urodziny na Haliczu.
(04) Ale od początku… Rymanów Zdrój, czas uzupełnić minerały przed długą wycieczką:) Iwonicz Zdrój, Dukla, Pan Kazimierz z PTSMu właśnie przeszedł na emeryturę, kiedyś byłem częstym gościem w tym schronisku, od ostatniego razu minęło ze 12 lat i spóźniłem się o kilka dni. Ale nigdy nie zapomnę "wszelki duch Pana Boga chwali" z ust Pana Kazimierza...
(05-07) W drodze do Krempnej, zanim doszliśmy do Świętego Jana, byłem tak mokry jak chyba jeszcze nigdy w życiu, łącznie z bielizną, wysokie trawy załatwiły również buty, które już do końca wyjazdu ani razu nie były całkiem suche. Dobrze że mieliśmy zapasowe sandały a troki na plecakach cały czas robiły za suszarki. W Chyrowej trafiliśmy na wielką gościnność. Zatrzymaliśmy się na dłuższą chwilę w gospodarstwie agroturystycznym i trochę ogrzaliśmy się przy ciastkach i ciepłej herbacie. Krempna, Olchowiec i Chyża Łemkowska, warto tu się zatrzymać i posłuchać opowieści Pana Tadeusza. Powrót do Dukli, Cergowa - lubię czytać zapiski w skrzynkach na szczycie, Piotruś, Stasiane, Jaśliska.
(08) Jaśliska mają swój klimat, jak to podsumował chatar z Łupkowa: za to trzeba ich cenić, że wina truskawkowego nigdy nie będzie... Zyndranowa, nie raz siedziałem na ławce z Babcią ze Skansenu Kultury Łemkowskiej i wysłuchiwałem jej opowieści. Niestety pięć lat wcześniej zakończyła swój żywot a ja znowu się spóźniłem... Barwinek, Jałowa Kiczera. Warto przejść na słowacką stronę, obejrzeć pozostałości poprzedniego systemu, Czeremcha, Lipowiec.
(09-10) Moszczaniec, Jasiel, przytłaczający smutek... Łupków, z dala od głównych szlaków, wszystkim polecam schronisko. Droga do Komańczy prosta ale z niespodzianką, wybór należy do nas, albo przedzieramy się przez chaszcze na mostkach albo cztery razy ściągamy buty i brodem przekraczamy Osławę, masaż dla stóp niezapomniany;). Po drodze sklepik pod Jeziorkami Duszatyńskimi i kolejne godziny spędzona na słuchaniu opowieści.
Już Bieszczady!
(11-12) Komańcza, okoliczne cerkwie stopem z zakonnymi siostrami. Cisna, Łopieńka, akurat trafiliśmy na mszę, ślady misia i skrótem na Łopiennik. Mówiłem żeby patrzeć pod nogi, niektórzy muszą wszystko przetestować na własnej skórze, widok uciekającej żmii spod buta zrobił swoje, i biegiem z górki bo już ciemno i te misie:) Bacówka pod Honem jedno z moich ulubionych schronisk, mam nadzieję jeszcze nie raz tam wrócić.
(13-14) A potem to już klasycznie;) Wetlina (aż tutaj musiałem dotrzeć, żeby u mgielnych odkryć mazurskiego kormorana), Połonina Wetlińska, Wielka Rawka, Krzemieniec, Ustrzyki i Kremenaros. Pierwszy raz poczułem że już za stary jestem na to schronisko;)
(15-17) Tarnica, Halicz i urodziny:) mgła, wiało tak że człowiek ledwo stał na nogach, ale takie sobie wymyśliłem, Bieszczady i ja. Wołosate, Rabia Skała i jagody na Paprotnej, myślałem że ostatnie w roku ale na Dziale też nam się udało objeść. I to już koniec, powrót przez Połoninę Caryńską i Dział do Wetliny, GOPR na kładach zwozi turystę, a my znowu mokrzy jak pod Świętym Janem:)
(18-19) Dwa dni nad Soliną, wszystko w końcu wyschło:)
Beskid Niski wciąż był dziki, szlaki których nie ma, całymi dniami sami a potem Bieszczady. Poczułem się jakbym na Krupówki doszedł, tłumy na szlakach, autostrada, przez połoniny przebiegliśmy, przeraził mnie taki tłum;) Na szczęście są takie szlaki jak z Koliby (wtedy jeszcze zamkniętej) na Połoniny, w miarę nie wydeptane, gdzie można iść samemu i są takie dni jak na Haliczu, we mgle i deszczu. W sumie zrobiliśmy ponad 250 km na nogach, czasami pksem lub stopem bo ciągle padało ale i tak bardzo miło wspominam ten wyjazd:)
Trochę więcej zdjęć:
Beskid Niski
Bieszczady
P.S. Zapomniałem o przemiłym Popie z Komańczy, który bez żadnego problemu przyjechał pokazać nam odremontowaną cerkiew. Znaleźć Go można bardzo łatwo, bo praktycznie każdy w okolicy wskaże Wam Jego dom.